Háčkovaná ušanka, čepička s ouškama, čepice



Návod jsem si vymýšlela sama za chodu :-) Předem se omlouvám, pokud bude něco nesrozumitelně napsané, nejsem zrovna vysvětlovací a slohový typ :-)

Použila jsem růžovou a šedou přízi Kája / Kačenka a háček 3,5 mm.

Nejdříve si uháčkujeme klasickou čepičku z dlouhých sloupků ( růžová příze ), já háčkovala na obvod hlavičky 40 cm, dohromady mi to dalo na 16 řad.

Klapky přes uši ( stále stejná barva příze jako u čepičky ):
Samozřejmě záleží, jakou děláte velikost čepičky. V mém případě jsem udělala 2 ŘO do 11. oka ode švu a k tomu dalších 13 DS, pak otočila a háčkovala další řadu klapky - v každé řadě jsem ubírala 2 DS ( na obou stranách jsem vždy jedno očko přeskočila ), takto jsem háčkovala, až mi zbyla řada o 4 očkách a ukončila jsem pevným okem do druhého oka. Mně vyšla jedna klapka na 6 řad.
Úplně stejně si uděláme i druhou klapku na ouško, opět začneme do 11. oka ode švu.

Přeložení nad čelíčkem ( šedá příze ):
Vznikne nám prostor mezi klapkama na ouška. Změníme barvu příze a začneme háčkovat do prvního oka od klapky k druhé klapce, takto jsem si udělala 4 řady. A pak celou čepičku včetně klapek a přeložení nad čelíčkem obháčkujeme dlouhýma sloupkama. Už se nám to rýsuje a příjdou na řadu knoflíčky, kterými přišijeme přeložení nad čelíčkem k čepičce.

2 x ouško ( šedá příze ):
Udělala jsem 4 ŘO a do kroužku ukončila pevným okem.
1.řada: 2 ŘO a do kroužku uháčkujeme 11 DS, PO
2 řada: 2 ŘO, 10 DS a do nasledujícího oka uděláme PO ( řadu tedy nedokončujeme úplně do konce )
A pak ouška už jenom přišijeme k čepičce a máme hotovo :-)

Nezapomeňte se pochlubit svýma čepičkama :-)