*** Háčkované šaty pro mamky ))) ***



Také už máte naháčkováno dost čepiček do zásoby na min 5 let?)))) Myslíte si, že už nastal čas pokročit dál a uháčkovat si něco na sebe? Zkuste to se mnou. Našla jsem na netu miliony návodů na dámské šaty, hlavně v ruštině a na ruských stránkách a nakonec jsem vybrala tyto. Jsou to moje první šaty a můj první návod,tak se za nepřesnosti předem omlouvám a uvítám vaše nápady, návrhy a zkušenosti. Klidně se ptejte, pokud něco nebude srozumitelné.

MATERIÁL - Daniela (6, 5 klubíček na vel. 42), dle zkušeností ostatních jde z Glorie, Comfort stretch
HÁČEK - č. 2,5 (jde i větším)
dlouhé tílko místo spodničky (koupila jsem v Takku, mají momentálně za 199,- ve spoustě barev)
ZKRATKY - DS -dlouhý sloupek,2NDS - dvakrát nahozený DS, ŘO - řetízkové oko, PO - pevné oko, KS - krátký sloupek
ROZMĚRY pro vel. 42 - pod prsy 2x40cm natáhne se až na 47cm, boky 2x45 cm, dolní lem 2x53cm, délka celková 87 cm, délka spodního dílu 55cm
pro představu mé míry prsa 105,pod prsy 82, pas 85cm,přes hýždě 105cm... šaty pruží a tak se nebojte udělat na tělo

POPIS:
Začíná se háčkovat pod prsy směrem dolů, samostatně vrchní díl (směr dle nákresu). Pozor, Daniela se dost vytahuje hlavně do délky,takže nemusíte dělat moc dlouhé. Háčkuje se spojené a tam a zpět. Pokud někdy zapomenete práci otočit, nezoufejte, ono se to ztratí, jen musí vycházet vzorek, tzn. vějířky přesně nad sebou. Můžete i stále v jednom směru,ale při změně směru vznikají jakoby pruhy a je to podle mě hezčí.
vel. 40/42 - 14 vějířků v řadě, v další pasáži se přidá na 16 vějířků a v poslední sadě 18 vějířků,
vel. 38/40 - 12 vějířků v řadě, v další pasáži se přidá na 14 vějířků a v poslední sadě 16 vějířků
vel. 36 - 10, 12,14 vějířků
Pokud by jste chtěly upravovat, počítejte s tím, že jeden vějířek má cca 5-6cm, doporučuji upravit o celý vějířek, aby vám na boku vzorek navazoval.

Spodní díl:
Základní řetízek je počet vějířků krát 18. (násobek 18-ti se používá jen na začátku,u dalších vějířků se řiďte počtem sad3DS a 2řo). V mé případě 14 vějířků x 18 = 252.
Pro usnadnění počítání řetízkových oček dejte vždy po 50 očkách značku. V případě potřeby potom stačí spočítat jen poslední padesátku. Po uháčkování potřebného počtu řetízku nespojovat, ale háčkovat proužek.
Viz. video http://www.youtube.com/watch?v=ocUjs4fLOqQ ....děkuji Zdenka O. (slalomka) ID 388109 za nápad a video.
Já háčkovala spojené do kruhu,ale je pravda,že se dost kroutí a musíte stále rovnat, aby se nepřekroutilo.

1.-18. řada popsáno detailně
19.-21. řada - DS. Já dělala 3 řady DS (v originále jsou jen 2 řady DS).
22. řada - DS+2řo+DS+2řo (píchané do třetího DS z předchozí řady)
23.-25. řada - stejně jako 19.-21.
26. řada - stejně jako 22.řada
27. -29. řada - stejně jako 19.-21.řada
V 19, 23 a 27 řadě můžete libovolně přidávat a to tak, aby jste se dostali na požadovaný počet a měli základ pro vějířky (o 2 více než jste měli v první vějířkové pasáži). Mně to vycházelo do mezery dávat 2 DS a v každé čtvrté mezeře přidat jeden,takže 3 DS (DS se dělá nejen do meze,ale i nad DS z předchozí řady).A v posledních mezerách už jsem přidávat nemusela.
POZOR!!! V tomto případě již neplatí 18x počet vějířků, protože již neděláme obloučkovou řadu (v návodu 2.řada),ale děláme zrovna sady 3DS+2řo. Proto by měl být směrodatný počet sad DS.
Pro 12 vějířků (36 sad),13vějířku (39 sad), 14vějířků (42 sad),15vějířků (45 sad),16vějířků (48 sad),17vějířků (51 sad)......
30.-31. řada - opakujem 3.-4. řadu a déle pokračujeme ve vějířkovém vzoru.
V pasáži dalších řad celých z DS opět přidáváme tak,aby jsme se dostali na 18 vějířků. Dále už háčkujeme stejně do požadované délky. Jak píšu výše,Daniela se dost vytahuje,tak se nemusíte bát, že budou moc dlouhé.

Vrchní díl
Háčkuje se samostatně trojúhelník a poté zrcadlově druhý, řadou dlouhých sloupků se spojí k sobě a již spojené se háčkují do požadované hloubky výstřihu, poté se dělá jedna řada vějířků. Zadní díl je to samé, dělala jsem stejně hluboké. Detailní postup nafocen.
Sháčkujte přední a zadní díl. Celý spodek vrchního dílu obháčkujte 1-2 řadami DS a další řadou DS přiháčkujte ke spodnímu dílu.
Šaty si oblékněte a změřte si, jak dlouhé potřebujete ramínko. Připojte přízi na přední díl a uháčkujte potřebně dlouhý řetízek a ten připojte k zadnímu dílu. Počet oček by měl být opět násobitelný 18 (mě to vyšlo na 4 vějířky, tzn. 4x18). Uháčkujte řadu DS,které PO připevníte k zadnímu a na konci k přenímu dílu, poté řada obloučků,řada sad 3DS+2řo a obloučky...na konci a začátku vždy připevňujte PO k vrchnímu dílu. Můžete háčkovat i samostatně ramínko a to pak přiháčkovat až na konci.
Celé můžete obháčkovat řadou KS, já nedělala. Šaty jsou dost těžké,takže se ramínko natáhne, tak klidně zkuste udělat dvě řady vějířků, nechám to na vás.
No a JE HOTOVO!!!! ...těším se na fotečky



Toto už jsou uháčkované šaty dle předlohy a podle kterých já pojedu


originální návod


takto vypadají šaty podle návodu, já budu dělat dvě řady vějířkového vzoru nad sebou jak je na první fotce...také ještě není moje dílo)))


příprava na bílé...nakonec vyhrály


detail vzorku s dvěma řadama vějířků


směr háčkování


Tady je mnou upravený návod se dvěma vějířkama nad sebou, jak jsem různě ořezávala a spojovala,tak nesedí napojení 2 a 3 řady, místo napojení je upřesněno červenou čárkou. 1. ŘADA - po uháčkování řetízku (pro12vějířků = 216 oček, 13vějířků = 234 oček, já dělám 14vějířků=252oček) 2 ŘO + 251 DS = 252 DS, PO spojit oba konce nebo dělat druhou řadu a pak teprve sháčkovat 2. ŘADA - 3řo (vynechat 2DS a píchnout do třetího DS) + 1KS, 3řo+1KS... opakujeme a mělo by nám tak vzniknout 84 obloučků ... spojit PO a otočit. 3.ŘADA - PO přejít do mezery, 2-3řo (náhrada)+3DS (píchané do obloučku z předchozí řady) + 2řo + 3DS (vynechat jeden oblouček a píchat do třetího obloučku)+2řo+3DS (píchané do 5 obloučku)+2řo+3DS+..... +3DS+2řo připevnit PO k prvnímu DS ...otočit 4. ŘADA - PO přejít do mezery, 2-3řo náhrada+3DS (píchané do mezery mezi sadami 3DS z předchozí řady+2řo+3DS......3DS+2řo připevnit PO k prvnímu DS...otočit.


5.ŘADA - PO přejít do mezery, 3 řo (připevnit 1KS do mezery z předchozí řady)+2řo+3DS(do další mezery z předchozí)+3řo+3DS (opět do té samé mezery)+2řo(připevnit 1 KS do následující mezery z předchozí řady)+3řo (připevnit 1KS do následující mezery+2řo+3DS (do následující mezery)+3řo+3DS (do té samé mazery)+2řo (připevnit 1KS do mezery)+3řo (připevnit 1KS do mezery)......opakujeme stále tzn. 2řo+3DS+3řo+3DS+2řo+1KS+3řo+1KS....vznikne vám základ pro 14 vějířků...končíme 3DS+2řo, která připeníme PO... otočit 6.ŘADA - PO přejít do obloučku jakoby zpět, 2řo+DS+DS+DS(píchané do DS z předchozí řady)+3DS(píchané do mezery z předchozí řady)+3řo+3DS(píchané do stejné mezery)+DS+DS+DS (píchané do DS z předchozí řady)+2řo (připevnit 1KS do obloučku z minulé řady) a opakujeme 2řo+DS+DS+DS+3DS+3řo+3DS+DS+DS+DS+2řo+1KS.....končíme 2řo (připeníme PO do poslední mezery z předchozí řady ... otočit 7.ŘADA - 3řo+DS+DS+DS+DS+DS+DS (celkem 6DS píchaných do jednotlivých DS z předchozí řady)+2DS (píchané do mezery z předchozí řady)+1řo+2DS (píchané do stejné mezery)+DS+DS+DS+DS+DS+DS+2řo(připevnit 1KS do KS z předchozí řady) a opakujeme 2řo+celkem8DS+1řo+8DS+2řo+1KS....končíme PO do KS z předchozí řady...otočit 8. ŘADA - PO přejít do prvního DS, 3ŘO (náhrada za DS)+1řo+DS(píchnutý do třetího DS z předchozí řady+1řo+DS(do pátého)+1řo+DS(do sedmého DS)+1řo+DS (do mezery z předchozí řady)+1řo+DS+1řo+DS+1řo+DS+1řo+DS a pozor změna hned děláme DS (píchutý do prvního DS dalšího vějířku a opakujeme...máme tedy nad každým vějířkem 9DS oddělených 1řo (řo se nedělá jen mezi DS, které spojují dva vějířky. Končíme řo,které připojíme PO k pomocnému řetízku co jsme dělali na začátku...otočíme 9.ŘADA - celé obháčkujeme KS (KS neděláme v místě, kde byly dva DS vedle sebe, takže nad každám vějířkem bude 15KS...otočíme 10.ŘADA - PO přejdeme do čtvrtého KS z předchozí řady, 4řo náhrada za 2NDS(jeden dvakrát nahozený DS píchaný do čtvrtého KS z předchozí řady-vyjde přesně nad DS z 8.řady)+2řo+DS (píchaný do 7.KS)+2řo+DS(píchaný do 10.KS, musí vyjít uprostřed vějířku)+2řo+DS (opět vynechat dva KS a píchnout ho do třetího)+2řo+2NDS+2řo+2NDS+2řo+DS+2řo+DS....opakujeme, budeme tak mít nad každám vějířkem 3DS a začátku a konci 2NDS...tím se vějířky zarovnají do roviny....otočit. Pokud vám to na konci řad moc nevychází nebo si nevíte rady, nevadí uzavřete PO tak, aby byl vzor logicky ukončen, a dalším PO přejděte tam, kam potřebujete, ono se to nakonec ztratí a nebude vidět.


11.-12.ŘADA - střídáme 3DS a 2řo (nebojte se klidně dělat 3 řo, tyto dvě řady celý vzor dost stahují,tak pokud uděláte 3DS+3řo,nic se nestane). U 11. řady dávejte pozor jak napojujete k vějířkům,protože pokud budete dělat jen do mezer u předchozí řady, nevýjdou vám další vějířky přesně nad těmi prvními!!!!!!! 13.-18.ŘADA - opakujeme stejně jako 5.-10.řada


Tolik jsem uháčkovala z jednoho klubíčka


detail - střídáme vzory do požadované délky


a tady už se to rýsuje))) ....spotřeba na spodní díl 4klubíčka a kousíček z pátého


ještě pro lepší představu jsem našla toto


1.řada - 6 řo (3náhrada za DS+3řo), DS do prvního oka, 3řo, DS (opět do prvního oka)....otočit. 2.řada - 6 řo, 7DS (3do mezery,jeden do DS,3 do mezery), 3řo,DS (do té samé mezery) ...otočit 3. řada - 6řo, 13DS (3 do mezery, 7 do předchozích DS, 3 do mezery), 3řo, DS ....otočit 4.řada - 6řo, 19DS (3 do mezery, 13 do DS, 3 do mezery), 3řo, DS... otočit 5.řada - 6 řo, DS (do mezery),3 řo, DS (do prvního DS z předchozí řady), 3řo+DS (vynechávají se dva DS z předchozí řady a do třetího píchnem DS)+3řo+DS+......+3řo+DS ... otočit. Opakujeme do cca 11.řady (jak chcete vysoko v podpaží), pak už se začne ubírat pro tvarování průramku. Jo ještě střídala jsem řady DS jednou jsem dělala tři řady a jednou dvě,bylo to v originálu a nechtěla jsem měnit. Můžete mít pocit,že trojúhelník není do pravého úhlu,ale je víc otevřený,až oba díly spojíte,tak se srovná a střed nebude táhnout. 12. řada - místo prvních 6 řo se dělají jen 4 řo....stejně 13. řada - stejně, na konci děláme poslední DS nad první DS z předchozí řady,do mezery už neděláme 14. řada - 3řo jako náhrada za první DS a jedeme dle vzoru 15.řada - 6řo+DS+3řo.....končíme nad prvním DS z předchozí řady...dělá se nám rovný lem. Změřte si spodní neskosenou část a pokud již odpovídá 1/2 potřebodaného rozměru pod prsy,tak začnete zrcadlově druhý trojúhelník.


Oba trojúhelníky končí řadou mezer, jeden ukončíme a u druhého pokračujeme (pokračuje se u toho, kde navazující řada DS se pojede od shora). Spojíme tak, že hned děláme DS do první mezery druhého dílu a pokračujeme nahoru DS podél druhého dílu.


detail


V rozkresu je sháčkovaných DS 6,ale já nakonec dělala jen 4 sháčkované DS. Sháčkují se tak,že DS jakoby nedokončíte a nahodíte na další, opět částečně uháčkujete a další...nakonec budete mít na háčku 4 oka,které sháčkujete najednou.


Pokračujeme do požadované hloubky výstřihu (počítejte,že vějířky vám výstřih ještě zmenší o cca 3cm


...


detail výstřihu


detail ramínka a napojení


... a máme hotovo, jen zapošít a opálit bílé tělo ))).....


nádhera od Zuzana K. (DavidkaNR) ID 478664, háčkováno z Comfort stretch


na modelce od Zuzana K. (DavidkaNR) ID 478664


a jedny pro vnučku od Zdenka O. (slalomka) ID 388109, háčkováno z Glorie


a další vlaštovka od Dita H. (ditule76) ID 113743, háčkováno z Daniely a pozor háčkem č. 3,5


na opět na modelce od Dita H. (ditule76) ID 113743, jako spodnička použita saténová noční košilka


krásné šatky od Marcela D. (MÁCA 49) ID 127878, háčkováno z Daniely háčkem č. 2,5


na modelce Marcela D. (MÁCA 49) ID 127878 ...super barvička!!!


od dana n. (danca60) ID 403468


od Katerina M. (Katarine89) háčkováno z příze Katka


....a na modelce Katerina M. (Katarine89)