Háčkované šatičky pro panenky



Protože minulé šatičky pro menší panenky měly úspěch, sepsala jsem zase nějaké návody. Jsou to jednoduché šatičky na panenky velikosti Shelly, Evi a mini Baby born a na jedno miminko z mého dětství. To je vysoké 20 cm, obvod bříška má 14 cm a obvod hlavičky je 19 cm.

U šatiček na Shelly je vršek šatiček je pletený a nahazuje se rovnou na krajku. Tu použijeme vlastně jako první řadu pleteniny a dírkami v krajce protahujeme vlnu. Jde to dobře jehlicí, ale pokud by byly problémy, jde to i háčkem a potom přetáhnout na jehlici. Používám slabounkou vlnu, většinou Glorii nebo Marlen. Pletu jen hladce v řadách tam i zpátky.

Fialové šatičky na miminko jsou zčásti pletené a zčásti háčkované, ostatní šatičky mají vršky háčkované.

Stejným způsobem dělám i šatičky na Barbie, jen na jiný počet ok a řad.



ŠATIČKY S KRAJKOVOU SUKNÍ - háčkujeme na krajku, která nám ušetří práci na sukýnce. Krajku používáme místo první řady řetízkových ok. Nabereme 42 KS a uháčkujeme 7 řad. Pak uháčkujeme laclík : do 15. KS vpívhneme a uháčkujem 14 KS do výšky 6 řad. Kšandičky háčkujeme nad 3 KS do výšky 14 řad na obou stranách laclíku a přišijeme dozadu. Uháčkujeme očko na knoflík.


další soupravičky


schéma na čepičku


PLETENÉ FIALOVÉ ŠATY - začneme na 44 ok a upleteme 8 řad žerzejem (tam hladce, zpátky obrace). V 9. řadě pleteme takto: 8 ok hladce, 6 ok uzavřít, 16 ok hladce, 6 ok uzavřít a 8 ok hladce. Přední i zadní díly dopleteme zvlášť do výšky 12 řad. Na předním dílu ještě napleteme kšandičky na krajních 4 okách do výšky 10 řad a přišijeme na zadní dílky. Rukávky pleteme na 26 ok do výšky 20 řad. Sešijeme, na jednom konci obháčkujeme KS a na druhém všijeme do průramků. Sukýnku háčkujeme podle schématu.


schéma na sukýnku


Nahodíme na krajku 28 ok a pleteme 8 řad hladce. V 9. řadě pleteme takto : upleteme 7 řad hladce, pak na pravou jehlici nahodíme 8 ok – tím nám vznikne ramínko, upleteme 14 ok hladce, zase nahodíme 8 ok a dopleteme 7 ok hladce. 10. - 12. řadu pleteme hladce, ve 13. řadě spleteme vždy dvě oka hladce v jedno a rovnou uzavřeme. Vlnu neutrhneme, ale uháčkujeme na zadním díle očko na knoflíček.


tyto šatičky jsou dělané stejným způsobem, jen mají 3 sukýnky nad sebou. Začneme jednou sukýnkou, upleteme 6 řad vroubkem (stále hladce) a znovu nabereme další sukýnku, upleteme dalších 6 řad, znovu nabereme krajku a pak už pleteme podle návodu. Těsně před posledními dvěma řadami jsem zase nabrala kraječku a vznikl kanýrek okolo výstřihu. Jednotlivé kousky krajky můžeme nastříhat dopředu, nebo prostě z pruhu ustřihneme až po nahození potřebného počtu oček.