Kočíčí škrabadlo a odpočívadlo



Vyrobte si sami kočičí škrabadlo. Budete potřebovat: nějaké dřevěné desky, zbytky koberce, trubka od nějaké podlahoviny (třeba od koberce - vyptala jsem si v prodejně), nějaký pevný provaz (sisal je drahý, použila jsem bavlněnou šňůru na prádlo), lepidlo, hřebíky, šroubky, podložky, matky, kovové L profily, vruty do dřeva a trochu fantazie.



Toto byla "hrubá představa".


Dřevěné desky jsem "potáhla" zbytky zátěžového koberce a ze spodu přibila hřebíčky.


Použila jsem i trochu lepidla, aby koberec od desky neodstávat.


Papírovou trubku jsem nařezala odlamovacím nožem na potřebnou délku. Vyšly mi z toho 3 sloupky dlouhé 55 cm a další dva na horní část jeden delší a druhý kratší - od oka.


Papír je dostatečně pevný a přitom se dá snadno řezat. Jen musíte dávat pozor na prsty, ulamovací nůž je velmi ostrý a na palci se může zastavit až o kost. :-) Toto už je krásně zhojené.


Na papírové sloupky jsem ve třech místech na každém kraji připevnila L profily. Použila jsem podložky, abych papír namáhala co nejméně a spoj zůstal pevný.


Na omotání sloupků jsem nakonec použila tuto prádelní šňůru. 10 metrů sisalového lana stojí 85,- Kč a této šňůry je 15 m za 24,- Kč. Na jeden sloupek vyšly přibližně 3 tyto šňůry. Je to asi to nejdražší z celého škrabadla. Sloupky by se ale mohly obalit i například kobercem (třeba jiné barvy).


Detail šňůry.


Při omotávání jsem natřela sloupek lepidlem (herkules), aby to dobře drželo a snažila jsem se dobře utahovat a rovnat. Ideální večer k televizi místo žehlení. :-))


Napojení jednotlivých šňůr. Až jsem to celé omotala, spoje jsem nakonec upravila.


Ustřihla jsem konce, přilepila chemoprénem, aby to lépe drželo a nakonec zakapala voskem z bílé svíčky a uhladila prsty. Vosk se pěkně vpil do provazu a přestaly vykukovat jednotlivé nitky.


Tady je vidět rozdíl mezi hrubšíml sisalem a bavlněným provazem.


Přichystané sloupky. Tady je mezi nimi připavněný oblouk. Je to plastové ucho z kýblu, omotané kouskem molitanu a kožešinovým límcem z mého kabátu. :-)


Detail uchycení ke sloupku.


Lávka se přichytí k horní desce za očka malými karabinkami.


Pak už jen zbývá všechno smontovat dohromady.


Nejdůležitější ze všeho jsou poradci!!! A hodí se taky jeden pomocník s větší silou. :-)


A hlavně vše důkladně dotáhnout.


A je to. Hračky přidat podle nálady a teď už jen tu kočičku. Ale ta bude až na jaře. :-))


A ještě detail.