Stopovaná pro děti - Velikonoční za pokladem

Trasu značily červené fáborky. Trasu jsem dělala pro své dva synovce (4 a 7 let). Starší se snažil číst, ale byl to dost dlouhý text, tak pomáhala celá rodina, která se účastnila.

1. zastavení - VÍTEJTE V ŘÍŠI ČERVENÉ KARKULKY - u nápisu byl přivázáný dopis, který si děti sundali
text: BYLA JEDNOU JEDNA HOLČIČKA. ŘÍKALI JÍ PODLE ČEPIČKY, KTEROU NOSILA, ČERVENÁ KARKULKA. KDYŽ ŠLA ZA BABIČKOU NA NÁVŠTĚVU, VZALA SI KOŠÍČEK, ABY JÍ MOHLA NĚCO DONÉST.

ÚKOL: NAJDI V OKOLÍ KARKULČIN KOŠÍČEK, VE KTERÉM JÍ DONESEŠ VŠE, CO BABIČKA POTŘEBUJE.

Po nalezení košíčku byly uvnitř 2 malé pomlázky a opět dopis:
text: HURÁÁÁÁ, NAŠLI JSTE KOŠÍČEK. A V NĚM VELIKONOČNÍ POMLÁZKY. TEĎ PŮJDETE DÁL ZASE PO ČERVENÝCH FÁBORKÁCH.

ÚKOL: NAJDI A SEBER VŠECHNY PENTLE PO CESTĚ, KTERÉ JSOU JINÉ NEŽ FÁBORKY A NAVAŽ NA SVOU POMLÁZKU.
DÁL BABIČCE PROSÍM DONESTE:
- 3 RŮZNÉ LISTY ZE STROMU
- 3 RŮZNÉ DRUHY ŠIŠEK
- KVETOUCÍ ROSTLINU
- VĚC, KTERÁ ZAČÍNÁ NA PÍSMENO K


PŘEJU TI, AŤ MÁŠ V CÍLI VŠECHNO

Mezi fáborky jsme čas od času začaly věšet i stuhy (po dvou kusech), které si děti navazovali na své pomlázky, které si celou cestu nesli (což jsem ani takovej úspěch nečekala). Dál tedy opět po červených fáborkách, které nás dovedli k potoku s lávkou.

2. zastavení - VÍTEJTE V ŘÍŠI VODNÍKA ČESÍLKA - u nápisu opět přivázaný dopis
text: KDYŽ VODNÍK ČESÍLKO SHÁNĚL SVOJÍ DALŠÍ DUŠIČKU, KTEROU BY UVĚZNIL VE SVÉM HRNEČKU, NAŠEL MÍSTO TOHO VAŠÍ NÁPOVĚDU JAK JÍT DÁL, ROZTRHAL JÍ A STÁHNUL JÍ POD VODNÍ HLADINU.

MUSÍŠ HLEDAT NA BŘEZÍCH, ABYS NÁPOVĚDY ZNOVU Z VODNÍ ŘÍŠE VYTÁHNUL.

Poděl potoka byly provázky (celkem 12), na provázcích byly navázány uzavřené skleničky, v každé byl jeden dílek Puzzle (a kamínky, aby skleničky klesly). Úkolem tedy bylo najít všech 12 provázků, vytáhnout skleničky a poté sestavit puzzle. Když ho po sestavení otočili, byl tam nápis, NAJDI KRMELEC.
V této části jsme přestali značit fáborkami, aby dědi hledali krmelec sami. Když ho našli byl na něm připraven opět nápis s dopisem

3. zastavení (na krmelci) - DUŠIČKY VODNÍKA ČESÍLKA - u nápisu přivázaný dopis
GRATULUJU VÁM, NAŠLI JSTE MÉ SCHOVANÉ DUŠE, JSOU VAŠE.
A JESTLI JSTE SE JEŠTĚ DOST NENAPILI V MÉM VODNÍM KRÁLOVSTVÍ, KDYŽ JSTE TAM LOUPILI, PŘIPRAVIL JSEM VÁM ZDE OBČERSTVENÍ. ŽBLUŇK. AŽ SE OBČERSTVÍŠ, MŮŽEŠ ZASE VYRAZIT NA CESTU. VODNÍK ČESÍLKO

V krmelci byli připravené dvě dušičky z pet lahví - uvnitř bylo dětské pití a lízátko. Dál se šlo opět po červených.

4. zastavení - VÍTEJTE V ŘÍŠI DVANÁCTI MĚSÍČKŮ - u nápisu přivázaný dopis
BYLA JEDNA MAMINKA A TA MĚLA DVĚ DCERY. JEDNA BYLA STARŠÍ ALENA A DRUHÁ MLADŠÍ HELUŠKA. MAMINKA MĚLA RADŠI MLADŠÍ DCERU, A TAK TĚŽCE NESLA, ŽE ALENA ROSTE DO KRÁSY, ZATÍMCO JEJÍ MLADŠÍ DCERA HELUŠKA MOC KRÁSY NEPOBRALA.
A JAK TO TAK BÝVÁ, BYLA PRÁVĚ ALENČINA KRÁSA DŮVODEM K TOMU, ABY JÍ JEJÍ SESTRA HELUŠKA I MAMINKA UBLIŽOVALY. ALENKA MUSELA DOMA VŠECHNO DĚLAT, STARAT SE O DOMÁCNOST, O DOMEK I O ZVÍŘATA.
JEDNOHO STUDENÉHO ODPOLEDNE POVÍDÁ HELUŠKA ALENĚ, MÁM CHUŤ NA JAHODY. A POVÍDÁM TI, BEZ JAHOD SE NEVRACEJ!

ALENKA JE ALE VYČERPANÁ ZE VŠECH SVÝCH POVINNOSTÍ. POMOZ JÍ, ROZEBĚHNI SE PO LESE A ZKUS JÍ I V TOMTO STUDENÉM POČASÍ POMOCI NAJÍT JAHODY.

Použila jsem mé a sestry jméno a celá rodina se pobavila :-). V blízkosti se nacházel strom, na který jsme navěsili jahody, které jsme normálně navlékali na nit. Kluci strom našli a jahody sesbírali - to mělo neuvěřitelný úspěch - doporučuju ozdobit ovocem, o kterém víte, že u vašich dětí vzbudí nadšení. Dále opět po červených.

5. zastavení - BONUSOVÉ ZASTAVENÍ
text dopisu: ŽILI, BYLI DĚDEČEK A BABIČKA. JEDNOHO DNE DĚDEČEK ZASADIL ŘEPU, KTERÁ MU PO ČASE VYROSTLA A BYLA VELIKÁ PŘEVELIKÁ. DĚDA JÍ ZKUSIL VYTÁHNOUT, ALE NEVYTÁHNUL. ZAVOLÁM SI NA POMOC BABIČKU…..
TUHLE POHÁDKU VŠICHNI ZNÁME, JAK ALE DĚDEČEK S BABIČKOU PRO POKLAD SPOLU ŠLI, NE.

ÚKOL POUZE PRO BABIČKU A DĚDEČKA:
- NA NEDALEKÉM STROMĚ VISÍ POKLAD, VŠUDE KOLEM JE ALE BAŽINA A DOSTAT K POKLADU NENÍ JEDNODUCHÉ.
- JEŠTĚŽE DĚDEČEK NAŠEL DVĚ PRKNA, KTERÉ JIM CESTU USNADNÍ.

ABY POKLAD ZÍSKALI, MUSÍ JÍT OBA DVA NAJEDNOU A JÍT SE SMÍ POUZE PO PRKNECH. NESMÍ STOUPNOUT MIMO, JINAK SE V MOČÁLE UTOPÍ.

Poklad (v normální malé dárkové taštičce - oblíbené čokolády) byl viditelný, u stromu připravená dvě prkna. Takže se dědeček s babičkou museli posouvat pouze po prknech a to jedno si stále podávat, dokud se k pokladu nedostali). Dále opět po červených.

6. zastavení - VÍTEJTE V ŘÍŠI LOUPEŽNÍKA RUMCAJSE
text: RUMCAJS MĚL ZA PŘÁTELE VŠECHNY PTÁKY I ČTYŘNOHÁ ZVÍŘATA Z LESE ŘÁHOLCE, ALE NEJRADĚJI MĚL 8 ZVÍŘAT, KTERÉ MÁTE NA OBRÁZCÍCH.
VYDEJTE SE DO LESA A ULOVTE PŘESNĚ TAKOVÁ ZVÍŘATA, KTERÁ VÁM RUMCAJS NAMALOVAL. POŘÁDNĚ SI ZVÍŘÁTKA PROHLÉDNĚTE, AŤ PŘINESETE TA SPRÁVNÁ.

AŽ JE VŠECHNY ULOVÍTE, ZVÍŘÁTKA VÁM PORADÍ KDE ČERVENÁ KALKULKA, VODNÍK ČESÍLKO, DVANÁCT MĚSÍČKŮ A RUMCAJS UKRYLI PIRÁTSKÝ POKLAD

Děti dostali vytištěný papír, na kterém měli každý 4 zvířátka. A ty totožné měli donést z lesa. V lese bylo rozvěšeno cca 40 zvířátek. Na těch 8 pravých byla z druhé strany nalepen kousek mapy. Tzn. když přinesli všech 8 správných zvířat, sundali z druhé strany 8 kousků roztříhané mapy. Když mapu složili, zjistili, že poklad se skrývá na půdě. Byl označen pouze křížkem.

Zde cesta končila. Vydali jsme se zpět k domovu, děti rovnou na půdu. Na půdě je stará truhla, na kterou jsme přilepili lebku se zkříženými hnáty. Uvnitř byly dva košíky, které si děti vytáhli.

FOTKY DODÁM.