Háčkovaný polštář ze "špaget"



Materiál:
2 klubka příze Zpagetti (na polštář 40x40 cm)
háček č. 12mm
jehla na zapošívání extra silných přízí (Hoooked)

Použité zkratky:
Řo = řetízkové oko
Po = pevné oko
Ks = krátký sloupek

Poznámka: Polštář je celý háčkovaný tak, že jednotlivé ks se háčkují vždy jen za zadní nit. Při tomto způsobu háčkování vznikají na pletenině typická ozdobná reliéfní žebra. Při normálním háčkování ks toto nevzniká. Ale záleží na Vás, můžete háčkovat klasicky přes obě nitky. Pletenina bude jen trochu jinak vypadat (bude „hladká“). Jinak si můžete zvolit vzor, jaký se vám líbí, záleží jen na Vás.

1. Háčkujeme polštář

Budeme háčkovat velký obdélník, který se potom přehne napůl, sháčkuje …

Uháčkujte řetízek dlouhý cca 28 ok (změřte si řetízek – měl by mít cca 38-40 cm)

Řada 1: do 3. oka od háčku uháčkujte první krátký sloupek (ks). Uháčkujte ks i do všech zbylých 26 řo + 2řo na otočení (tyto 2řo zároveň nahrazují 1. ks další řady !!!).
Řada 2: 26 ks za zadní nit + 2řo na otočení
Stále opakujeme řadu 2.

Takto uháčkujte celkem cca 30 řad (změřte si délku a šířku – měly by být stejné, pokud chcete čtvercový polštář, případně přidejte řady) = 1 část polštáře = cca 40 x 40 cm
Končíme pevným okem. Přízi ustříhněte a dobře utáhněte.

Stejně uháčkujte ještě jeden díl (27ok x 30řad).

Hotové díly přiložte k sobě a postupně spojte 3 strany pomocí krátkých sloupků (v rohu háčkujeme vždy 3ks do 1oka). Vložte dovnitř vnitřní polštář a sháčkujte i poslední 4 stranu. Ukončete pevným okem, přízi ustříhněte a zapošijte. Hotovo!!!

TIPY:
- polštář můžete uháčkovat i tak, že uháčkujete ne 2 čtverce, ale 1 obdélník (celkem cca 60 řad), který pak přeložíte napůl a sháčkujete jen 3 strany
- chcete-li mít možnost vyjímat vnitřní polštář, nechte jednu stranu nesháčkovanou – sem potom všijte pevný zip (nejlépe kosticový nebo kovový), nebo udělejte zapínání na knoflíky (na jednu stranu našijte knoflíky, na druhou „očka“ na zapínání z příze Zpagetti)
- polštář můžete udělat vícebarevný – z každé strany jinou barvou, nebo pruhovaný …
- háčkujete-li si více polštářů, které pak mají ležet blízko sebe, zkuste každý uháčkovat jiným vzorem, budou vedle sebe vypadat zajímavěji, nebo si některý upleťte …
- velikost polštáře lehce upravíte, a to když uberete nebo přidáte počáteční oka (10 ok Zpagetti = cca 18-20 cm pleteniny) – vždy si ale kupte dostatečné množství Zpagetti (1 klubko = cca 40 x 40 cm pleteniny)
- uháčkovat si můžete i obdélníkový polštář – jednoduše přidejte oka v základním řetízku a naopak uberte řady
- vnitřní polštář seženete třeba v IKEA – mají mnoho druhů, velikostí i tvarů a nejsou drahé
- když uháčkujete větší polštář, může sloužit třeba jako sedák na podlahu, na terasu, pelíšek pro vašeho mazlíka … , uháčkujete-li menší rozměr, můžete jej využít jako sedák na židli … využití se meze nekladou !!!
- celý polštář můžete prát v pračce – doporučuje se praní na nižší teplotu (30C) a prát obalený (můžete použít třeba starý povlak na polštář)

Nezapomeňte se pochlubit svými výrobky !!!

Příjemné tvoření přeje Vaše BAMBOLINA