Háčkované čepičky - jak na rovný zadní šev



Nevím jak vy, ale pro mě byl rovný zadní šev vrcholem uměleckého díla, i když čepička vypadala dobře, vzadu se mi šev vlnil jak liána a krčil, že byla čepka vzadu o 5 cm kratší než vepředu. Tak dlouho jsem zkoušela a předělávala až jsem přišla na postup při kterém je šev krásně rovný a netáhne. Tak doufám, že tenhle návod pomůže alespoń někomu, kdo měl stejné problémy jako já.



Každou řadu začínáme 2 ŘO, jako nádhradou za 1. DS (jen u čepiček háčkovaných z DS, u čepiček z KS nahrazujeme 1. KS 1ŘO). Bílá (někde černá) tečka v levo od švu znamená místo kam máme píchnout při háčkování prvního DS v řadě, bílá (někde černá) tečka vpravo od švu ukazuje jestli má byt v této řadě poslední DS jednoduchý nebo dvojitý. (jedna tečka - jednoduchý DS, dvě tečky - dvojitý DS) Ještě vysvětlivky ke zkratkám - ŘO - řetízkové oko , DS - dlouhý sloupek, KS - krátký sloupek


1. řada - 18 DS 2. řada - 2ŘO, 1 DS do 1. oka, na konci 2 DS do Posledního DS


Takto vypadá druhá řada hotová


3. řada - 2 ŘO, DS do 1. oka, na konci 2 DS do posledního DS


Takto by to mělo vypadat po třetí uháčkované řadě.


4. řada - 2 ŘO, 1 DS do 2. oka, na konci 1 DS do posledního DS


Takto by měl vypadat šev po čtyřech řadách


5. řada = 3. řada 6. řada = 4. řada a tak pořád dokola střídáme 3. a 4. řadu.


Takto by to mělo vypadat, černé tečky vlevo znázorňují, kam v dané řadě píchnout háček a uháčkovat první DS, červé tečky v pravo znázorňují, jestli se v dané řadě končí 1 DS nebo 2 DS vháčkovaných do jednoho DS. Doufám, že jsem to sepsala alespoň trošku srozumitelně, klidně se kdykoli ptejte kdyby vám nebylo něco jasné, nejsem žádný odborník, tak to může někomu připadat zmatené. Přeji příjemné háčkování a zbytek krásných letních dnů.


Rovný šev - v praxi


Rovný šev - v praxi


Rovný šev - v praxi


Rovný šev - v praxi