PLETENÍ PONOŽEK / VÝBĚR PŘÍZE, JEHLICE, PŘÍSLUŠENSTVÍ



Na pletení ponožek nejsou třeba velké investice. Dvě klubíčka příze a sada jehlic, snad ještě kartička připlétací příze - to už je všechno. Proto se nevyplatí šetřit na kvalitě. Konečně to nejcennější na vašich vlastnoručně pletených ponožkách je čas, který tomu věnujete.

PŘÍZE
Ponožky jsou v botách silně namáhané a často se perou. Musí tedy ledaccos vydržet. Příze proto musí být nejen příjemná na nošení a měkká, ale také robustní a bez problémů prací. Dobrá příze na ponožky se skládá z čisté vlny s určitým podílem umělého vlákna, většinou polyamidu. Z pletacích přízí dostupných na českém trhu můžete použít např. Lucy, Sambu, Batole nebo Bábinčinu ponožkovou. Klubíčka těchto přízí mají návin okolo 210m / 50g a pletou se jehlicemi č. 2 nebo 3. K tomu existují tenké připlétací příze, které můžete připlétat na patě a špičce, aby ponožky víc vydržely. I když obecně připlétací přízi nepoužíváte: na sportovní ponožky nebo punčochy, které se nosí do holinek nebo pracovních bot, byste ji použít měli.
Jakou barvu příze si vyberete, záleží pochopitelně zcela jen na vašem vkusu. Doby, kdy punčochová příze muselá být zásadně šedá, hnědá nebo modrá - pro ty, které se nebály být módní s efektem moulinu nebo tvídu, jsou dávno pryč. Dnes si můžete vybrat mezi více než stem barev a směsmi to, co se vám hodí k oblečení.

Zásadně platí: Čím jednodušší je vzorek, tím pestřejší smějí být ponožky. Když pletete všechno kromě lemu žerzejem, můžete plést ponožky se všemi možnými a nemožnými proužky nebo použít nové barevně potištěné příze, které dávají samy nepravidelný kropenatý vzorek, nebo příze samovzorující, které při dodržení určitého počtu ok vytváření úžasné vzory. Ty ale bohužel nejsou z nejlevnějších. Pro náročné copánkové nebo aranské úplety se takové příze, nebo dokonce více barev hodí méně, protože by barevné efekty odváděly pozornost od vzoru. Zbytky různých barev se dají zpracovat na pár "ponožek ze zbytků". Buď budete plést pestré proužky nebo barevně odlišíte patu a špičku.

JEHLICE
Ponožky se pletou zásadně dokola sadou pěti jehlic, kulacé jehlice se pro malý objem pleteniny nehodí. Jehlice č. 2 a 3 existují v délce 15 až 20 cm. Obecně stačí jedna jehlice kratší. Síla jehlic závisí na tom, jestli pletete pevněji (potom použijte silnější jehlice) nebo volněji (použijte jehlice slabší). Jestli pletete radši na lesklých nebo potažených jehlicích je věc zvyku. Podle mých zkušeností kloužení příze po potažených jehlicích lépe. Dají se však sehnat i pozlacené jehlice, kterými mohou plést bez problémů i alergici na nikl.

PŘÍSLUŠENSTVÍ
Kromě příze a jehlic nepotřebujete skoro nic. Dobrou službu dělá při zapošívání nití silná látací jehla a na nadměrně velký zavírací špendlík nabarete případně oka, se kterými se neplete, až budete plést patu. Pomocná jehlice s ohnutím usnadňuje pletení copánkových a proplétaných vzorů, a když jste se rozhodli pro barevný vyplétaný vzor, zabraňuje speciální náprstek s několika ouška, aby se příze zamotala. A měli byste být také nároční při volbě nůžek. Nůžka na vyšívání nebo šití musí být ostré a špičaté, protože nic není při ručních pracích tak frustrující jako "ukousávání" niti tupými nůžkami.

ABYSTE SI BYLI JISTÍ, ŽE VÁM PONOŽKY BUDOU I POZDĚJI, MĚLI BYSTE SI PŘED PRVNÍM PÁREM, KTERÝ BUDETE PLÉST S URČITOU KVALITOU PŘÍZE, UPLÉST ZKUŠEBNÍ VZOREK. ZÁKLADNÍ VZOREK NA JEHLICÍCH Č. 2.5 DÁVÁ CCA 30 OK A 42 ŘAD PLETENÝCH ŽERZEJEM ČTVEREC 10 X 10 CM. JESTLIŽE PLETETE HODNĚ PEVNĚ, A TEDY POTŘEBUJETE VÍC OK A ŘAD, ABYSTE DOKONČILI ČTVEREC, PŘEJDĚTE NA SILNĚJŠÍ JEHLICE; PLETETE-LI VOLNĚJI, TEDY POTŘEBUJETE MÉNĚ OK A ŘAD, ABYSTE DOSTALI ZKUŠEBNÍ ČTVEREC, VEZMĚTE SI TENČÍ JEHLICE.

PŘEJU HODNĚ ŠTĚSTÍ PŘI TVOŘENÍ!!!

(Informace jsem čerpala z knihy Pleteme ponožky od Helene Weinold)