Čepice s ušima



Příze Lavantha, dvojitě, 5 jehlic č.5
Nejprve pleteme uši
- Č.1 - začneme na 3 oka a v každé druhé řadě přidáváme vždy na začátku a na konci jedno oko až budeme mít 13 ok, poté upleteme 5 řad rovně a odložíme
- Č. 2 - stejně upleteme druhé ucho, jen na konci upleteme 6 řad, práci odložíme
Na jehlici nahodíme 19 ok, dále připleteme ucho č. 1 jak se jeví, při pletení zpět / opět jak se jeví/ na druhé straně přidáme ucho č. 2 a pleteme hladký jersey, ve 3. a 5. řadě na začátku a na konci přidáme vždy po jednom oku, jakmile budeme mít upleteno 6 řad, nahodíme na jedné straně 23 ok a pleteme dokola, stále hladce do požadované výše / 28 řad /, v posledních 8 řadách začneme ubírat, v každé řadě 8 ok, posledních asi 18 ok navlečeme na přízi a stáhneme.
Po začištění nahoru udělám malé copánky a na spodní část velké copánky, které přišiji.
Malé copánky – na jeden copánek od každé barvy 2,4 m, přeložit 4x, provléct do poloviny, uplést copánek / tedy z 8x3 vláken/, ukončím sukem, zastříhnu konce.
Velké copánky – 17 a 18 m od každé barvy, přeložit 16x, uplést copánky a přišít na spodní lem čepice, upravit délku a je hotovo.

Určitě není návod dokonalý, ještě na něm budu pracovat. Dodám i obrazovou dokumentaci na zbytek čepice, jen musím nějakou další uplést.



Uši


nahozená oka - zadní část čepice


další ucho


máme hotovou zadní část čepice, která je delší a zbývá přidat oka na přední část čepice


a dále na krátkých jehlicích stále dokola


Jiná barevná kombinace