Pletená dětská ušanka nejen pro KLUKY!



Zahřeje uši a ještě udělá parádu!

Jelikož mi hodně z vás psalo o návod na tuto čepičku, rozhodla jsem se ho zveřejnit pro všechny… Návod mám od kamarádky, ta ho získala také od někoho…. Čepička byla původně na malé mimi, já jsme si návod lehce upravila pro cca 2-3 leté dítko. Nejsem v pletení žádný odborník, proto si myslím, že čepičku zvládne každý, kdo umí hladce a obratce. Čepičku jsem pletla z vlny MERINO na jehlicích číslo 3,5. Uvedený počet ok by měl dobře sedět na obvod hlavičky 48-51 cm. I když určitě bude záležet na tom, jak kdo utahuje, ale čepička je díky svému vzoru hodně pružná, tedy variabilní.

Začneme na 6 ok a každou řadu (opravdu každou) přidáme z krajového jedno oko navíc z obou stran – pleteme vzorem 2hl, 2obr a přidávaná oka upravujeme do vzoru. Když je ok cca 28, uděláme si druhé „ucho“ – tj. z druhého klubka upleteme to samé opět do počtu cca 28 ok.

Nyní máme dvě nezávislé „uši“. Obě uši spojíme cca 20 oky a pokračujeme v pletení vzorem 2 hl, 2 obr až do výše cca 2 cm té „spojky mezi ušima“. Poté přidáme cca dalších 20 ok (přední část) a pleteme dokola na kulaté jehlici (dle vlastní zkušenosti to jde lépe na 4 či 5 oboustranných jehlicích!! ) vlastní čepici do výše „čela“, tj. cca 15-16 cm. Pak začneme uzavírat do „kytičky“. Nejprve spleteme vždy 2 oka hladkce v jedno, v další řadě vždy 2 oka obratce v jedno. Od tohoto okamžiku pleteme všechna oka jen hladce a postupně uzavíráme - osvědčil se mi způsob, když upletu jedno oko a další dvě spletu v jedno a pokračuji až do úplného uzavření.

Snad je to alespoň trochu srozumitelné. Na závěr hranu čepičky obháčkujeme a přišijeme střapečky či bambulky na spodní okraj „uší“.

Tak ať se vám daří, ať mají vaši broučci z čepiček radost a ať jim sluší!

Nedávno jsem pletla čepičku z příze cotton mix - je lehce silnější než merino a obvod mám cca 38-40 cm.
Začneme 4 oka... pleteme do počtu ok 20.... pak druhé "ucho" stejným způsobem.... poté "uši" spojíme16 oky, pleteme vše do výšky 1,5 cm.... na čelo přidáme dalších 16 ok a pokračujeme dokola.... máme tedy 72 ok na 4-5 jehlicích... pokračujeme do výšky čela 13 cm a pak uzavíráme dle návodu.o)