Zdobení perníčků postup, ukázky + recept



Milé pekařky, tvořilky.. Dovolím si po tolika žádostech o návod se pokusit jej vložit..
Omluvte prosím nedokonalost návodu, nejsem žádný profík, jsou tu mnohem šikovnější holky..
Snad to bude srozumitelné a kompletní, pokud byste něco potřebovaly - napište..
Bude se i těšit na fotky vašich perníčků.
Přeji hlavně příjemnou atmosféru při pečení i zdobení, provoněnou vánoční náladou i kořením ..


Děkuji za milé komentáře, moc mě to těší...


TĚSTO NA PERNÍČKY:
50dkg hladké mouky , 15 dkg moučkového cukru, 10 dkg tekutého medu, 2 celá vejce, 5 dkg másla
(Hera ,..) 2 lžíce kakaa, 1,5 dkg sody jedlé, 2 lžíce skořice, 1,5 dkg přesátého roztlučeného koření
(badyán, hřebíček, anýz, pepř) – nebo ideálně-použít koření na perníčky

POSTUP:
Všechny suroviny zpracujeme do těsta. Pokud zpracováváme v robotu, můžeme hned péci
(pokud by dlouho odpočívalo, nadělají se puchýře!!) Pokud zpracováváme ručně, necháme
odležet zabalené v igelitu (nejlépe přes noc v lednici).

POLEVA: Na 1 vaječný bílek vmícháme asi 15dkg ASLESPOŇ 3x PŘESÁTÉHO moučkového cukru (to je to nejdůležitější u kvalitní polevy, já přesívám asi 6x!!), přidáme 1 lžičku Solamylu a přikápneme 3-4kapky citronové šťávy, citronky nebo octa (já také dělám přes sítko) -udělá nádhernou bílou barvičku



Na pomoučeném vále rozválíme plát 3-5mm silný, (ne tenší, tvary by byly příliš vysušené a nenaskočily by) Čím větší tvary děláme-tím silnější plát.. Těsto si přikrýváme igelitem, aby neokorávalo..


Pečeme na pečícím papíře v dobře prohřáté troubě, asi po 3-5min snížíme teplotu (u el. trouby asi na 150-180 stupňů)Pokud je trouba málo vyhřátá těsto se rozjíždí –roztéká!!


Ihned po upečení potíráme předem rozšlehaným (aby v něm nebyly bubliny) celým vejcem Po zchladnutí pečlivě uložíme a necháme perníčky "vydýchat" - prostě malinko odležet, než zdobíme bílkovou polevou..


Začínám takto - konturou perníčků (obrysy i dírečky na zavěšení) - zdobící pytlík, který ráda používám, stojí kolem 15.-Kč a osvědčil se mi... jinak jsem mívala sáček od mléka, důkladně vymytý a s ustřiženým růžkem :)


ve skleničkách mám malinko vodou naředěnou polevu, kterou štětcem nanáším na větší plochy perníčků... obarvuji ji troškou potravinářského barviva (tady mám odstín žloutková žluť) občas polevu promíchám, aby netuhla a necukernatěla, při ředění opravdu pomalu a pár kapek, jinak to jen rozmočí perník a steče,.... když plochy malinko zaschnou, přidávám cukrářské perličky a po úplném zaschnutí dozdobím ze zdobičky :)


ke zdobení seženete spoustu cukrářských ozdob, které jsou jedlé (nejspíš všichni znáte) :) já nejraději dávám stříbrné kuličky...


perníček vyplněný polevou


ozdobené kuličky-kytičky případné nerovnosti ještě lze poopravit :) konturou


okonturujeme


přidáme třeba pár teček :) a takhle nějak může perníček vypadat... chce to jen dost času a pevnou ruku, není to těžké, jen více náročné na čas :) vše můžete dělat podle sebe a své fantazie, případně použít nákresy, jako mám já :) ♥


Polevu VŽDY přikrýváme vlhkou utěrkou, já ji dávám na noc do ledničky, když mi zbyde - ve skleničce a přikryju čepičkou z alobalu :) Poleva se loupe měníme-li příliš teploty, kde perníčky jsou (např. u radiátoru..) Chceme-li vyplňovat kontury (vybarvovat), dáme si do malého hrnečku polevu, přidáme pár kapek vody a pomocí malého štětečku vybarvujeme :) já zdobím také jedlými cukrářskými perličkami, je to moc hezké :)


POLEVA: Na 1 vaječný bílek vmícháme asi 15dkg ASLESPOŇ 3x PŘESÁTÉHO moučkového cukru (to je to nejdůležitější u kvalitní polevy, já přesívám asi 6x!!), přidáme 1 lžičku Solamylu a přikápneme 3-4kapky citronové šťávy, citronky nebo octa (já také dělám přes sítko) -udělá nádhernou bílou barvičku


Mícháme ručně asi 20minut až je poleva bílá.. Na šlehači lze také,ale pozor, někdy je jakoby "dutá" ! Já zdobím kornoutkem se zdobící tryskou z domácích potřeb asi za 5.-kč :) Chceme-li zdobit i barevně, přidáme do odělené polevy (dáme si třeba do malé skleničky menší množství polevy) potravinářské barvivo libovolné barvy a pár kapek vody .. POZOR!! stačí troška! barviva i vody, nesmí se moc naředit, musí zůstat dst hustá, aby nerozmáčela perníček a neroztékala..


Svatební - tety Aničky ♥♥♥Perníček si nejdříve okonturuji,(třeba 20 kousků jen konturu) po zaschnutí vyplním některé plochy štětcem - polevou mírně zředěnou - případně i barevnou a zase nechám schnout.. potom teprve finálně konturuji a zdobím..Dělám vzory, tečky, čáry, co mě napadne :o) můžete se řídit i kreslenými návody.. Pokud si neuděláte ty okraje, poleva by vám při vyplňování štětcem stékala!!


první vánoční perníčky 2009


♥ 2009 ♥


***2009***


2009


♥2009♥


ČÁRKOVANÉ


♥2009♥


♥2009♥


♥♥♥KOMETA♥♥♥


♥STROMEČEK♥








s mašličkami -již nachystané na stromeček :)


srdce :)


opět vajíčka..


podkovičky


zvonečky


vánoční motivy-promiňte, je to jetééééé :)


velikonoční vejce


omlouvám se, nešlo mi moc dobře nafotit .. jsou to malované "taháky" na zdobení, nejsou zrovna v super stavu :) mám je totiž pořád po ruce, kdyby došla fantazie :)


maluji podle fantazie, a když mi dojde :) inspiruji se různě - třeba těmito nákresy, mám je vytištěné a při ruce u zdobení :)


ráda bych vám také doporučila slovenský časopis (k dostání u nás kolem 35.-kč) MEDOVNÍČKY= perníčky.. vychází před vánoci a je plný, rad, receptů i inspirace, opravdu skvělý... :)


*****


z časopisu


*****


je v něm vždy spousta fotek :) inspiruje mě vždy :)


milé maminky perníkářky, snad návod někomu poslouží, potěší mě každá vaše reakce, nápady, tipy a přeji mnoho fajn chvil a úspěchů při pečení i zdobení :) Lenka


a takhle nějak vypadá stromeček zdobený přírodními materiály, šiškami, sušeným ovocem, perníčky, kořením :) já zdobím i větvě do vázy, krásně to vypadá a voní :) ♥♥♥ tady malinko perníčky zanikají, letos nafotím nově ♥♥♥