Čepice a šála z fleecu



Spáchala jsem další čepici se šálou. Čepka je opět na zavazování, tentokrát jsem nahoře udělala střapce.
Opět upozorňuji, že jsem amatér, tak tomu bude můj návod odpovídat :-).
Kdyžtak mrkněte i na můj návod http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=1666&user=82643 , kde jsou možná lépe rozkreslené střihy...
Šila jsem pro dceru 2,5roku s obvodem hlavy 47cm.



Toto bude celý díl viditelný zvenčí. Ty vykrojené části dole budou na uších. Čára nahoře naznačuje, kde pak budu stříhat střapce na hotové čepici.


Přidala jsem pár rozměrů: 48cm= obvod hlavy dítěte + potřebný přídavek na sešití (1 nebo raději 2cm). Výška tohoto dílu 24cm= podle potřebné výšky čepičky mínus 5,5cm ty střapce mínus přídavek na sešití (1 nebo raději 2cm), u nás tedy 24-5,5-1cm=17,5cm bude konečná výška čepičky.


Dále si ustříhneme "vnitřní díl", aby byl materiál přes uši dvojitě a taky kvůli všití šňůrek.


Opět s rozměry: délka 48cm= obvod hlavy + přídavek na sešití, 7,5cm= výška tohoto dílu vzadu na krku, 6,5cm= výška tohoto dílu vepředu na čele, 12,5cm je krytí přes uši. Musíme počítat s přídavky na švy, už jsou v těchto číslech započítané.


Tak a jsou nachystané všechny potřebné díly. Ještě jsem nastříhala 2x šňůrku na zavazování, ta je dlouhá 29,5cm a široká 2cm.


Teď si dáme lícem k sobě ten horní a vnitřní díl. Dovnitř ještě vsuneme šňůrky, trochu zešikma kvůli zavazování, vypadá to líp.


Prošila jsem kolem horní "vlnité" části.


Nyní obrátíme sešitou část lícem ven.


Aby ta spodní dvojitá vrstva "neplandala", udělala jsem přes celou šířku jeden šev, velkými stehy, šila jsem z venkovní strany, aby to vypadalo jakžtakž :-). Možná by stačilo to přichytit jen na několika místech jedním stehem, ale já to vyřešila takto.


Takto to vypadá po sešití zevnitř....


Nyní si přiložíme lícem k sobě čepici tak, abychom sešili ten jediný zadní šev. Prošila jsem to od spodu do té výšky, kde budou začínat střapce (snažila jsem se naznačit...).


Od vzniklého sešití jsem začala jsem stříhat jednotlivé střapce, jsou cca 1cm široké a dlouhé těch 5,5cm dle čáry na střihu.


Střapce nastříhané po celém obvodu...


Tak a teď jsem tápala, jak to nahoře zavázat... Napadlo mě to sešít v ruce jehlou. Navlíkla jsem si do jehly pružnou nit, ale určitě by mohla být i obyčejná pevná nit. Prošívala jsem píchnutím tak do každého druhého střapce dole doprostřed a šila jsem podle té nakreslené čáry, kde končily střapce. Nebo je možné, jak v komentářích poradila Hana K. (hanikam), střapce místo sešívání jen obyčejně svázat šňůrkou ustříhnutou z kousku fleecu. Nakonec jsem to po sešití taky udělala :-).


Jelikož jsem začala sešívat v místě zadního švu čepičky, tak jsem tam také skončila a z rubu nit pořádně zavázala.


Čepku obrátit, ustříhat nitky a je hotovo! Ještě jsem šmikla šálu - asi 100 cm a šířka 13cm, dole jsem opět nastříhala pár střapců. Tak dílu zdar!


Ještě jedna fotka na majitelce :-). A přidám na závěr: POZNATEK č.1: fleec trošku pruží, proto jsem při šití materiál mírně natahovala, aby pak hotové švy látku zbytečně "nestahovaly" a materiál si zachoval svoji poddajnost. POZNATEK č.2: Kdybych tuto čepku šila znovu, nejprve bych sešila tu "vlnitou část", jak je v tomto postupu, poté bych to spojila do kruhu a sešila nejprve zadní šev, tj. od místa, kde začínají střapce až úplně na konec vnitřního dílu, poté bych vnitřní díl otočila dovnitř a teprve sešila rovným stehem po celém obvodu. Tím by bylo sešití v oblasti týlu schované dovnitř. Ale i takto, jak je postup v návodu, je to OK, sešití myslím netlačí, protože fleec je měkkoučký.


Přidávám fotečku ušité čepičky dle návodu: Petra Č. (petulac) ID 8674


Zdena J. (zdee) ID 88012


Denisa L. (denisočka) ID 129436


A další mnou ušitá čepka - tentokrát má obvod 42cm - střih jsem upravila a celá čepička je z dvojitého fleecu :-)


Děkuji za fotečku nádherné práce od šikulky Andrey Ovčarčinové (Happywoman) ID 277572, fakt super!!!


Další mnou ušitá čepka pro dceru - střih jsem upravila stejně jako u předchozí malinové = celá čepička je z dvojitého fleecu.


Moc povedená čepička a ještě navíc i origo šáteček od šikulky Janky F. ID 242840, díky za fotečku!


Super vymazlený kousek od Daniely ID 168777


Super soupravička od Vlasty ID 244773


A ještě jiný pohled na super čepičku


Další super soupravička od šikulky Andrey ID 65293


Nádherné veselé čepičky od šikulky Olgy, dííííky moc za fotečku!


Krásná čepka od Kateřiny ID 373555


A celá souprava od Kateřiny na synovi :-)


Krásná čepička od paní Vilmy, díky za fotku :-)


Další moje šití - pro mimi holčičku


A sada pro dceru - srdíčko vyšité knoflíčky


Krásná čepička od paní Alžběty ID 254496


A další kousek od paní Alžběty ID 254496


Další mnou ušitá čepka


Krásná čepička od Zoji ID 336414