pěstování PELARGONIE , SURFINIE ,FUCHSIE z multiplata a zazimování



Návod je stejný jak pro pelargonie,tak i surfinie,i fuchsie.
Pelargonie a fuchsie jsou rozfoceny.
Potřeby mají stejné,jen pelargonie a surfinky jsou na sluníčko a fuchsie patří do stínu.Všechny potřebují velmi mnoho živin,aby vydržely celou sezonu hezky kvést,hnojím buď každý týden,nebo můžete přidat,menší dávku,hnojiva do každé zálivky.
Nejvíce prostoru,cca 30l zeminy potřebuje jedna rostlina surfinky,pelargonie a fuchsie podstatně méně,více níž.
Asi začátkem března,jakmile se v obchodech objeví tyto rostlinky na multiplatech a jsou pěkné ,tak nakupuji,počasí není nic moc,tak si je zabalte v obchodě do papíru.
Tyhle mám doma 14 dní.
Jakmile přinesu domů,očistím,oberu oschlé nebo olámané ,odstraním případná poupata a květy,bez lítosti,zbytečně se rostlinka vysiluje v době,kdy má růst a poprvé zaštipuji,zaštipuji vrchol ,jde o to vypěstovat silnou a hodně rozvětvenou rostlinku,než přijde do truhlíku na okna.Na fotečkách je vidět,jak po 14 dnech vyráží nové výhony hezky odspodu,ale i od odštípnutého vrcholu- tak se pomalu vytváří rostlinka s mnoha výhony-čím více výhonů,tím více květů.
První týden je jen zalévám,jsou na světle a v teple,druhý týden poprvé přihnojím hnojivem kristalon start,je to hnojivo,které má za úkol vytvořit zelenou hmotu.
Na konci druhého týdne už mají nové výhony,ty delší teď opět zaštípnu,a přesadím do truhlíků.
Teď konec hnojení,zemina obsahuje živiny na určité období,záleží na fa,najdete napsáno na obalu,pohybuje se to od 2-6 týdnů.
Truhlíky mám samozavlažovací,zeminu pro pelargonie,míchám do ní ještě perlit,provzdušňuje zeminu a ukládá přebytky hnojiva a poutá stopové prvky z hnojiva.Na 60cm truhlík dávám 5 rostlinek pelargonií(pokud máte surfinky,tak jen 2,potřebují mnoho místa a během chvilky truhlík spolehlivě zaplní).Sázím do trojsponu i v truhlíku.Před sázením pořádně zalít,ať jdou dobře vyndat a nepotrháte kořeny.
Následující 2- 3 týdny bez hnojiva,poté stále zaštipování,vyštipovat stále poupata a hnojivo kristalon start.
Podle počasí,pokud v noci už nejdou teploty pod 0,stěhuji je ven(ne na úpal,polostín a pozor na vítr,nejsou zvyklé,během jednoho dne by je zničil) pomalu si zvykají na pobyt venku,na noc dávám do garáže.(zvykání tak 14 dní)
Na okna je dávám dříve než po zmrzlých,několik let po sobě jsem je nechala venku už od konce dubna-znamená to,ale hlídat předpověď nočních teplot a případně na noc uklidit nebo přikrýt.
Asi od půlky května přestávám zaštipovat(v tuho dobu už je krásně zarostlý truhlík),přestávám vyštipovat poupata,konečně je "pouštím"na květ.Od chvíle,kdy se objeví první poupata(asi do 14 dnů),vyměním hnojivo a používám kristalon plod a květ,s tím,že 1x za týden po celou sezonu dostanou dávku i startu.
Hnojiv je více a od více firem,pohodlná jsou tekutá,jsou zvlášť na pelargonie a zvlášť pro surfinky,nejvíce se mi,ale osvědčil právě kristalon,i když se musí rozmíchat.
Pelargonie i fuchsie lze přezimovat, takže poslední hnojení je koncem srpna,jde o to,aby nové výhony vyzrávaly a přečkaly zimu.
pokvetou nám až do zámrazu,přesto,pokud si je chceme uchovat na další sezonu,je nutné hlídat teploty,aby nešly pod 0 a buď schovat,přikrýt a nebo,zazimovat včas.
Místo k přezimování potřebujeme buď studené a tmavé,to je kolem 12 a méně st , ne 0 , nebo můžou mít teplo,ale světlo a to je kolem 15st
Rostliny zimujeme očištěné od květů,suchých nebo napadených listů,postupně doopadají i ostatní,později posbírat,aby nezabíraly tolik místa můžeme o půlku sestřihnout.Zálivka přes zimu velmi mírná,jen,aby nezaschly,čím větší teplo,tím je víc hlídat.Prohlížet i kvůli napadení,většinou mšic,molic_včasný postřik.
Koncem února prohlénout rostliny,vyndat na světlo a na krátko ostříhat,pokud rostlinky přežily,začnou do 14dní rašit , přesadíme je,dáme na světlo a teplo a vše ostatní je zase stejné ,jako,když jsme je koupili
Takhle se zajimují pelargonky,fuchsie,muškáty a většina přenosných rostlin
Postupně vložím i další fotečky.



tady je první zaštípnutí po přinesení z obchodu


14 dní od prvního zaštípnutí,nové výhony odspodu


po 14 dnech nový výhon na vrcholu


některé výhony jsou už po 14 dnech k dalšímu zaštípnutí


a takhle zaštípneme


perlit,o kterém píšu , 3l balení,prodává obi ,baumaxy... cca 40,- kč, nic neodměřuji,trochu přisypu do zeminy a promíchám jeden pytel jsem dala na 80l zeminy,když ho bude více,nevadí


tak zasazeno,truhlík 60cm, 5 rostlinek do trojsponu, pokud mají vytáhlý stonek,můžete zasadit hlouběji (na "podnět" dopisuji nepřibírat k tomu malé děti,hromadí si zeminu v obýváku)


Tohle jsou fuchsie,necelých 10 dní po prvním zaštípnutí,v patrech se tvoří nové páry výhonu,jakmile povyrostou o pár až dva páry listů nad sebou,zaštípnu znova,tady foceno ještě na multiplatu,ale už jsou dostatečně velké na přesazení do větších (ale ne o moc,prospívají na mnohem menším prostoru než pelarfonky) květináčů nebo k sesazení do truhlíku.Protože je budu sesazovat s jinými rostlinami a nemám už dostatek místa pro tolik truhlíků,zatím jsem je sesadila do jednoho,vydrží tam do rozsazení na místo, tohle jsou převislé fuchsie,stejně se zaštipují i vzpřímené,aby se hezky rozkošatily


fuchsie,při druhém zaštípnutí po prvním je krásně vidět nový výhon se dvěma páry listů,tam ,kde je špejle zaštípneme-vyrostou zase další dva a tak dokola - bude mít více květních výhonů(to samé pro pelargonie,surfinky)


že je vše dobře připraveno,je evidentní,ale na zabití !!!!!!!!!!!!!!!!


tady na pelargonii,je krásně vydidět,co způsobilo jediné zaštípnutí - 5 nových výhonů(budoucích kvetoucích) je to asi 7-10 dní po prvním zaštípnutí


tak tohle jsou převislé fuchsie,asi po měsíci,je hezky,stěhuji ven,zatím na noc do garáže zaštipovat je budu do konce dubna,pak už je nechám,hnojení 1x týdně kristalon start


tak a stěhuji ven,zatím jen přes den,na noc ještě do garáže,zaštipovat a vyštipovat květy budu do konce dubna určitě , hnojení 1x týdně kristalon start


tak a jdeme na okno,poslední zaštípnutí,pak už se k nim nedostanu,výhonů dostatek ,tak už nechám na květ


a takhle vypadá v polovině června,spousta výhonů a poupat,už jen teplo a sluníčko


o 14 dní později,kdyby místo deště bylo hezky,tak už kvete celý


..a posledního července