Návod na šití oblečku na hajánka :-))



Tak jsem opět tady:-) tentokrát s návodem jak ušít šatičky hajánkovi.



Krok první - podle střihu si nastříháme látku.Kolem střihu budeme stříhat cca 5mm...


Krok dvě - rukávky si na koncích zažehlíme na dvakrát pak buď prošijeme ručně bavlnkou a nebo našijeme na stroji kraječku.Já tentokrát prošívala bavlnkou. Dalším krokem je prošít ramení švy na košilce.Prošíváme v šířce cca 4-5mm a pak je rozžehlíme.


Krok třetí - všití rukávků... rukávek si přeložíme po délce na půl a nužkama si nacvikneme střed,který přikládáme na sešitý ramení šev košilky.Následně našpendlíme celý rukávek (lic na lic) a prošijeme na stroji.Komu by nešlo,tak si nastehuje. Šijeme pomalonku a postupně si rukávek při v šívání rovnáme aby nám nikde nevznikl sklad.


Já si špendlím jen střed a postupně si rukávek rovnám a přišívám.Nejlepší je si nechat zabodnutou jehlu v látce a narovnat a ušít pár stehů a takhle furt dokola než je rukávek všitý celý.Pokud jste dobře nastřihali podle střihu,musí to vyjít a rukávek se tam krásně vejde.


Tak a máme hotovo a jdeme na límeček..:-)


Prvně si prostřihneme větší dírku na všití límce.Né ale zase moc, raději méně a pokud se nám tam límeček nevejde,tak ještě prostřihneme víc.Snažte se nestřihnout do sešitých rameních švu,pak by se Vám to páralo!!!!


Další krokem je,že si naznačíme nacvikem střed.


Tak a už jsme u límce samotného. Obšijeme podle střihu otočíme a přežehlíme..


Prošijeme v ruce bavlnkou..a zastřihneme a nebo kdo má overlock začistí na něm..


Tak a teď doufám,že to co nejlépe popíšu. Vezme si košilku a v místech kde máme nacviknutý střed na všití límečku,otočíme cca 3-5mm látku dovnitř..


Vložíme límeček a zašpendlíme postupně po celém obvodu..Pokud se nevejde odšpendlíme a malonko ještě nastřihneme dírku na všití..hlavně klid chce to trpělivost..


Přesně takhle by to měla vypadat..


Pak po celém obvodu našijeme ručně..Pozor v předu aby byly obě strany stejné!


Když došijeme ke konci sešijeme límeček vně kašilky k sobě..


Máme hotovo :-)


límeček opatrně vyžehlíme aby držel krásně tvar..


No a pak už zdobíme..knoflíčky a nebo našité srdíčko s růží..Srdíčko vytvoříme tak,že si obšijeme jeho tvar a pak z jedné strany prostřihneme a otočíme na lic,zažehlíme a našijeme na košilku.. Koukám,že mám opět nakřivo knoflíčky :-))) Tak bacha na to :-))Já na to nějak trpím..:-))))


Nakonec po stranách zašijeme,začistíme,otočíme na lic,zažehlíme dole šev na začištění a prošijeme a nebo našijeme krajku..Dolní lem se začisťuje až po sešití bočních stran.


Vyžehlíme a máme hotovo..:-)) Doufám,že je ten návod alespoń malonko k pochopení a alespoň malonko jsem Vám pomohla a stihnete ještě svého hajánka do vánoc..:-))Čepičku už jistě zvládnete bez mé rady..:-) PS: nevím zda je to takhle přesně,ale já to tak šiju je to nejpohodlnější a nejsnadnější..tedy alespoň pro mne :-))) Tak hodně zdru a krásné vánoce, tvořilky moje :-)