Nákrčník a rukavičky



Milé maminky,
tak jsem konečně spáchala nákrčník ( podle mě naprosto úžasný vynález ) a rukavičky. Na nákrčník jsem použila návod paní Dana K. (Dana 00) ID 50571 akorát, že jsem ho pletla na 4 jehlicích. Je to také snadné a vyhnete se sešívání.
Pletla jsem na 3,5 jehlicích z vlny Merino. Velikost tak 1,5 - 2 roky. Začala jsem na 80 ocích a pletla patentovým vzorem 1 hl 1 obr až do výška cca 14 cm. Pak už jenom hladce, v každé druhé řadě se přídává:
2 řada - každé 8 oko
4 řada - každé 9 oko
6 řada - každé 10 oko
7 řada - každé 11 oko
8 řada - každé 12 oko
Poté se prvních a posledních 40 očí ukončí a pokračujeme už jen na dvou jehlicích s tím, že vždy první a poslední oko ujmeme (spleteme, ukončíme). Takto pokračujeme na délku límce cca 9 cm a ukončíme.
Hotový náhrčník obháčkujeme. Protože hladký vzor má tendenci se kroutit doporučujio ho napařit přes kapesník.

Rukavičky ( teké na čtyřech jehlicích ) jsem tak dlouho zkoušela podle různých návodů a nikdy to nevyšlo až jsem to zkusila podle sebe a myslím, že se povedly :-)
Jsou pletené ze stejné vlny akorát jehlice jsou č.3
Začneme na 40 očích a pleteme patent cca10 řad. Potom už jen hladce 7 řad, pak si oka (10) z jedné jehlice dáme na spínací špendlík a dál pleteme už jen na třech jehlicích cca 15 řed - záleží na Vás jak chcete mít rukavku dlouhou. Ukončila jsem jí do tzv. kytičky, tzn. 1 oko uplést a dvě splést, takhle pokračujeme až do chvíle kdy nám zbydou na každé jehlici asi 4 oka, pak vlnu odstřihneme a konec háčkem protáhneme zbylými oky a utáhneme. Jdeme na palec - na jednu jehlici si přehodíme oka ze špendlíku a na další dvě nabereme z každé strany vzniklého otvoru dvě oči, navážeme vlnu a pleteme asi 10 řad a nakonec opět ukončíme kytičkou. A nakonec nezbytná šňůrka :-)

Snad se budou návodky někomu hodit :-) Přeji příjemné pletení a případné dotazy ráda zodpovím.