Polštáře ze svetrů a kytičky ze záclon



Pokusím se návod popsat pouze slovně, snad to bude pochopitelné, když ne, přidám i obrázkový postup.
Základem k výrobě polštářů je projití vlastního/rodinného šatníku či návštěva secondhandu. Je totiž nezbytné, aby pletenina byla již "opraná", vlákna tím "zcuckovatí", zplstnatí, drží a nepářou se. Navíc je to za pár korun a šetříme tak naši malou zemičku před zavalením odpadky - čili "dejme věcem druhou šanci" :-)
Ideální je koukat se po svetrech, které byly omylem vysušeny v sušičce nebo nešetrně vyprány. Poznáte to tak, že svetr o velikosti M padne dvouletému dítěti :-) Koukejte na materiál, vlna vypadá dobře, ale často kouše, což na polštář není ideální, já používala kašmír, merino, vlněné směsi.
Když máte nasbírán materiál - koukněte, jak nejlépe využít, někdy bývá třeba pěkná korálková aplikace na PD, situujte tam tedy střed polštáře, jindy jsou pěkné knofle, zip, hezký rantl ...
Já buď stříhám přímo obdélníky a obšívám pak všechny strany polštáře, nebo ustřihnu jen horní část těsně pod průramky a použiji originál boční švy od výrobce, obšívám pak jen spodní a horní část polštáře. Šiji na stroji /dobře ale drží i ručně šité/. Používám hustší steh, aby pletenina dobře držela a neujížděla oka, ale to by se u opranějších věcí stávat nemělo. Entluji pak stehem volnějším, aby se steh "nekrabatil".
Nepoužívala jsem vnitřní polštáře, čili - plním malým otvorem rovnou náplň, používám PES kuličky, jsou měkoučké a dobře drží tvar. Díru po plnění obšívám ručně, cedulky výrobců také. Snad je to srozumitelné, pokud nikoliv, ptejte se ještě, prosím. Ještě snad - vzniklé dílko je pratelné, jak výplň, tak svetry můžou do pračky - já polštáře peru na 30 stupňů a v poho, maximálně trošku porovnám shrnutou výplň ...



PES kuličky, které používám jako náplň - kilogram vyjde na cca 150Kč - je toho spoooousta.


Další možnost využití - z rukávů - udělejte dětem rybičky, hady, opičky, pejsky - no prostě cokoliv, co se dá udělat i z ponožek. (návody tu na tahle zvířátka již jsou)


Nezapomeňte na cedulky :-D :-D :-D


Co takhle jehelníček?


Obal na kapesníčky - také ze svetru - navlečený rukáv, dole udělaný tunýlek na gumičku (pro výměnu) a tavnou pistolí nalepené perleťové knoflíčky - supr trpělivci mohou knoflíčky našít, ale to lepidlo svetrovinu pěkně zpevnilo a rukáv tak parádně drží.


Obal na malé kapesníčky do kabelky - materiál - kašmírový svetr a flitry.


Také ze svetrů - organizér na korálky, drátky a jiné holčičí serepetičky. Materiál - pevná krabice a na ni našitý obal z kašmírového svetru. Kolečka jsou vystřižená z různých svetrů a opálená nad svíčkou kvůli možnému třepení.


Návleky na hrnečky ...


Obal na vázu ...


Jelenovi pivo nelej ... taky jeden svetrovej :-)


Organzové kytičky - také využijte zbytky, které máte doma - tady je podmínkou - MUSÍ to být syntetika. Čili zbytky záclon, organzy, šifonu ... staré demode plesové šaty, prostě něco dost umělého. Já čato nakupuji v sekáči levné sukně, jen kvůli pěkné barvě podšívky - to bývá většinou nějaký polyester.


Vystříhejte ze silnější čtvrtky požadované tvary a nabarvěte barvou, kterou budou kytičky mít. Já použila bílý balakryl. Barvení si můžete odpustit, ale já mám ráda, když výrobek vypadá přijatelně i z druhé strany ...


Přilepte tavnou pistolkou na čtvrtku slabší klacíček.


Tady už nalepené tři kusy z titulního fota.


Vystříhejte ostrými nůžkami požadované tvary - kolečka, kytičky, tulipány, ptáčky ...


A oplate konce opatrně nad svíčkou. Bude to chtít trošku cvik, ale brzy přijdete na to, kde látku držet, aby byla opálená tak akorát.


Ze vzniklých opálených tvarů - u mně koleček - si nanečisto naskládejte květinku - skládejte od největší po nejmenší, střídejte barvy.


Pak začněte tavnou pistolí lepit na připravené klacíky. Pozor, přes látku bude lepidlo horké, pomáhejte si něčím kovovým - já třeba používám lžičku.


Tady už všechny slepené. Je jen na vás, jak dozdobíte - já použila natřený makadamový oříšek posypaný třpytkami, skvěle vypadají i korálky ... tady se fantazii meze nekladou. Dělám takhle i brože - ty neslepuji, pouze přišiji k zapínání a dozdobím korálky, moje sestřička tak dělá krásná přání - na Fleru najdete jako PetraH.