Pečení
Těsto lépe nakyne, když namísto mléka použijeme jogurt.
Koláče před pečením potřete bílkem s lžičkou medu. Budou mít lepší barvu.
Drobenka na koláč bude křupavější s přídavkem dvou lžic medu.
Tvaroh bude mít krémovější charakter, přimícháme-li do něj trochu perlivé minerální vody.
Koláče udržíme čerstvé, když je uskladníme v plechové krabici s kouskem chleba.
.Vdolky nebudou tak mastné, když přidáme do tuku lžíci octa.
.Palačinky smažíme v pánvi vytřené syrovým bramborem, nebudou se lepit a zůstanou celé.
Perník vydrží dlouho vláčný s přidáním 1 – 2 strouhaných brambor do těsta.
Když nám namíchané těsto nevykyne, nezoufejme, udělejme nový kvásek a zapracujme ho do těsta a dejme znovu vykynout.
Bábovka bude kypřejší, když do těsta přidáme rum nebo koňak.
Formu na bábovky vysypeme namísto moukou strouhaným kokosem, bábovka získá výraznou chuť.
Aby těsto na vánočku, buchty a mazanec bylo vláčné, stačí přidat bílý jogurt a pro barvu vanilkový puding.
Mletý mák nezhořkne, přidáme li do něj trochu cukru.
Ořechy zbavíme hořkosti ponořením do slané vody.