Pečení

Těsto lépe nakyne, když namísto mléka použijeme jogurt.


Koláče před pečením potřete bílkem s lžičkou medu. Budou mít lepší barvu.


Drobenka na koláč bude křupavější s přídavkem dvou lžic medu.


Tvaroh bude mít krémovější charakter, přimícháme-li do něj trochu perlivé minerální vody.


Koláče udržíme čerstvé, když je uskladníme v plechové krabici s kouskem chleba.


.Vdolky nebudou tak mastné, když přidáme do tuku lžíci octa.



.Palačinky smažíme v pánvi vytřené syrovým bramborem, nebudou se lepit a zůstanou celé.


Perník vydrží dlouho vláčný s přidáním 1 – 2 strouhaných brambor do těsta.


Když nám namíchané těsto nevykyne, nezoufejme, udělejme nový kvásek a zapracujme ho do těsta a dejme znovu vykynout.


Bábovka bude kypřejší, když do těsta přidáme rum nebo koňak.


Formu na bábovky vysypeme namísto moukou strouhaným kokosem, bábovka získá výraznou chuť.


Aby těsto na vánočku, buchty a mazanec bylo vláčné, stačí přidat bílý jogurt a pro barvu vanilkový puding.


Mletý mák nezhořkne, přidáme li do něj trochu cukru.


Ořechy zbavíme hořkosti ponořením do slané vody.