Flanderské srdíčko s podrobným popisem



Na četná přání vkládám popis na toto srdíčko s podrobným popisem. Doufám, že bude srozumitelný. Jestliže něčemu nebude rozumět, tak se ptejte, ráda odpovím.

Srdíčko háčkujeme vcelku, vytváříme základní proužek a v místech, kde se srdíčko stáčí spojujeme jednotlivé obloučky dohromady pomocí pevného oka. Háčkujeme podle rozkresu, na kterém je znázorněn začátek práce písmenem "Z" v levém dolním rohu. Začínáme uháčkováním 7 + 6 řo a pokračujeme dle nákresu ve směru šipek. Složitějším momentem, na který se nejčastěji ptáte, je pětičetný vidlicovitý sloupek, který popíši u dalších obrázků. Po dokončení oba konce sešijeme, vznikne tak jemnější spoj, než kdyby jsme je sháčkovali. Práci naškrobíme a vypneme pomocí nereznoucích špendlíčků.



Celkové schéma, začátek v levém dolním rohu "Z". Vysvětlivky používaných symbolů a detail základního proužku jsou dobře vidět na posledním obrázku - Detail špičky srdíčka.)


Levá strana srdíčka Popis háčkování pětičetného vidlicového sloupku (nahoře): Oblouček č. 2 uháčkujeme bez jakéhokoliv napojení a začínáme napojovat až v bodě 1, uděláme 3 řo pro oblouček č. 1, nahodíme 5x a vpíchneme do obloučku č. 2, protáhneme a uzavřeme 3x přes dvě nitky, opět nahodíme tentokrát 3x a vpíchneme do obloučku č. 3, uzavíráme 3x přes dvě nitky, opět nahodíme 2x a píchneme do obloučku č. 4, uzavíráme 2x přes dvě nitky, a naposled nahodíme 3x a uzavíráme 3x přes dvě nitky a potom 1x přes 4 nitky, zbývající nahození na háčku uzavíráme vždy přes dvě nitky. Poté uháčkujeme zbývající 3 řo pro oblouček č. 1 a pokračujeme v proužku podle nákresu. Popis háčkování čtyřčetného vidlicového sloupku (dole): Oblouček č. 2 opět mineme bez napojení a začínáme až v bodě 1. Uháčkujeme 3 řo pro oblouček č. 1, pak 4x nahodíme a vpíchneme do obloučku č. 2, protáhneme a uzavřeme 2x přes dvě nitky, pak nahodíme 2x a vpíchneme do obloučku č. 3, uzavřeme 2x přes 2 nitky, opět nahodíme 2x a vpíchneme do obloučku č.4, uzavřeme 2x přes dvě nitky, pak 1x přes 3 nitky a zbývající nahození vždy přes 2 nitky. Poté uháčkujeme zbývající 3 řo pro oblouček č. 1 a pokračujeme v proužku podle schématu.


Pravá strana srdíčka. Popis háčkování pětičetného vidlicového sloupku (nahoře): Obloučky č. 4 a 5 uháčkujeme bez jakéhokoliv napojení a začínáme napojovat až v bodě 1, uděláme 3 řo pro oblouček č. 1, nahodíme 5x a vpíchneme do obloučku č. 2, protáhneme a uzavřeme 3x přes dvě nitky, opět nahodíme tentokrát 3x a vpíchneme do obloučku č. 3, uzavíráme 3x přes dvě nitky, opět nahodíme 3x a píchneme do obloučku č. 4, uzavíráme 3x přes dvě nitky, a naposled nahodíme 2x a uzavíráme 2x přes dvě nitky a potom 1x přes 4 nitky, zbývající nahození na háčku uzavíráme vždy přes dvě nitky. Poté uháčkujeme zbývající 3 řo pro oblouček č. 1 a pokračujeme v proužku podle nákresu. Popis háčkování čtyřčetného vidlicového sloupku (dole): Oblouček č. 4 opět mineme bez napojení a začínáme až v bodě 1. Uháčkujeme 3 řo pro oblouček č. 1, pak 4x nahodíme a vpíchneme do obloučku č. 2, protáhneme a uzavřeme 2x přes dvě nitky, pak nahodíme 2x a vpíchneme do obloučku č. 3, uzavřeme 2x přes 2 nitky, opět nahodíme 2x a vpíchneme do obloučku č.4, uzavřeme 2x přes dvě nitky, pak 1x přes 3 nitky a zbývající nahození vždy přes 2 nitky. Poté uháčkujeme zbývající 3 řo pro oblouček č. 1 a pokračujeme v proužku podle schématu.


Detail špičky srdíčka