Pletená čepice z dvoubarevných copánků



Pletla jsem z příze Kája na kulatých jehlicích č.3. Začneme na 81 ok, v 1. řadě spojíme do kruhu, spleteme 1. a poslední oko, pak už pokračujeme stále dokola na 80-ti okách. Pleteme rantl 2 hl., 2 obr. 10řad jednou barvou. Tato čepka nakonec vyšla pro obvod 38 - 40 cm. V další řadě rozděleně přidáme dlaších 22 ok, dohromady máme 102 ok pro vzor. ( počet ok musí být dělitelný 6)



Pleteme už jen hladce, 3 oka tmavou a 3 oka světlou barvou, nepoužívanou přízi vedeme za prací. Já pletla vždy 4 řady, pak v 5. řadě copánek a to tak, že 3 světlá oka dám na pomoc. jehlici před práci, tmavá upletu hladce tmavou přízí, světlá z pomocné jehlice zas světlou přízí, to opakujeme celou řadu. Pak zas 4 řady jen hladce, musíme stále dodržovat barvy, což je asi nejtěžší, každá 3 oka přemotávat přízi na ukazováčku:-). V 10. řadě budeme plést zase copánek, opět budeme dávat na pomocnou jehlici světlá oka, ale tentokrát za práci. Těchto 10 řad opakujeme jak dlouho je potřeba.


Takhle to vypadá z rubu, pomůže to počítat řady.


Na konci jsem všemi oky provlékla přízi, stahla a sešila, protože to bylo jen pro panenku a nechtěla jsem splétat kvůli vzoru, ale vznikla poměrně velká díra, tak buď udělejte nahoře bambuli a nebo já zkusím u příští čepky dvě řady před koncem splést vždy 3 oka jedné barvy v jedno oko, pak upletu ještě řadu a provleču přízí.


tady je čepka pletená jen z jedné příze, trošku jsem změnila postup pletení. Nepletla jsem od rantlu, ale od copánků nad ním a až nakonec jsem připletla rantlik. Tato čepka je z Lady color, pletená na kul. jehl. č3 pro obvod 50 cm. začala jsem121 ok, v 1. ř. spletu 1.a poslední oko a mám v kruhu 120 ok. pak dle návodu pletu copánkovým vzorem. Asi 5. řadu před koncem práce spletu vždy 3 oka v jedno, pak přepletu ještě 4 řady hladce, nakonec všemi oky protáhnu přízi a ukončím. Na spodku dílu naberu oka na rantl a to tak, že 2 oka naberu a třetí oko vynechám. Pletu 8 řad 2 hl., 2obr. a práci ukončím. Někdo můžete mít problém při pletení copánkového vzoru rozpoznat konec a začátek řady, takže doporučuju si označit to kouskem jiné příze, aby copánky navazovaly tak jak mají. Pokud něco bude nejasné, písněte a dáme to dokupy společně:-)


další čepka z jedné příze, ale tady jsem udělala nějaké chyby v copánkování a je to vidět..... ovšem majitelka to netuší a jelikož není pletařka, tak dělám, že to tak mělo být :-)


krásná čepička od Petry Š. 170239