háčkovaná čepička pro malé slečny



Dívčí háčkovaná čepička

Velikost: na obvod hlavy 50cm
Materiál: 100% bavlna např. Katka 1klubko, Camilla 1,5klubka, zbytky barevných přízí na dozdobení. Háček číslo 2 – 2,5, jehla s tupým koncem.

Ať se dílo vydaří. Podívejte se i na můj web. Nabízím nejen návody zdarma :-) ale i velmi zajímavé příze..a pomůcky.



začínáme 6 řetízkovými oky, spojíme do kruhu:


do vzniklého kolečka vháčkujeme 18 dlouhých sloupků, na konci řady spojíme pevným okem:


následující řadu začínáme 3řo jako náhrada za první dlouhý sloupek a háčkujeme do každého dlouhého sloupku dva dlouhé sloupky. Celkem máme tedy 36 dlouhých sloupků.


Řadu končíme opět pevným okem do 3řo. Ve třetí řadě háčkujeme po dvou dlouhých sloupkách do každého 3dlouhého sloupku z minulé řady, ve čtvrté řadě do každého 4 dlouhého sloupku, v páté řadě do každého 5 dlouhého sloupku....atd.


v 6 řadě začneme háčkovat děrovaný vzorek. Jde o dlouhý sloupek, řetízkové oko, vynechat jeden sloupek z minulé řady a dlouhý sloupek. Vzniká nám tak okýnko tvořené dlouhým sloupkem a řetízkovým okem.


7 řada je opět složena z dlouhých sloupků, přičemž do vzniklé dírky háčkujeme vždy 2dlouhé sloupky..


podle velikosti přeměříme, jestli už jsme na požadovaném obvodu. Obvod hlavičky dělíme číslem 3,14 pak nám vyjde průměr kolečka, který musíme dosáhnout.


pokud nemáme požadovaný průměr, pokračujeme v přidávání. V 10 řadě jsme na obvodu hlavičky cca 50cm, dále už nepřidáváme ale háčkujeme dle požadovaného vzoru.


Po dokončení požadované výšky čepičky uděláme kraj z vějířků. Jde o 6 dlouhých sloupků do jednoho místa, vynechat 3oka a pevné oko.


obháčkujeme dokola a čepička je hotová


dozdobíme kytičkou, která se udělá samostatně a přišije. zelený střed začneme na 5řetízkových ok, spojíme do kruhu pevným okem


do vzniklého kolečka vháčkujeme 10krátkých sloupků. Odlišnou barvou začneme vypracovávat okvětní lístky, tj, 3 řo, vynechat oko, pevným okem připojit.. 5x, máme 5 okvětních lístků. Do každé vzniklé smyčky háčkujeme krátký sloupek, 3x polodlouhý sloupek, krátký sloupek...


další vrstvy pak nabíráme zespodu, a okvětní lístky tvoří 5 řetízkových ok, v lístečku je vháčkován krátký sloupek, polodlouhý, dlouhý, polodlouhý, krátký. kytička může mít vrstev dle libosti.... Také je možné vypracovat lístečky a aplikace přišít na čepičku... fantazii se meze nekladou...