Zdravotní rady od babiček - domácí léčba

Něco jsem hledala na stránkách vitany a narazila na tyto rady, tak třeba se budou hodit:-)
mimochodem ten tvaroh je fakt zázrak - na veškeré otoky, třeba po štípancích, od zubů, po úrazu....po resekci zubu a zánětu v prsu při kojení atd. mi nic jiného nepomáhalo....
a brambory pomáhají nejen na housera, ale i na bolest v krku, stejně tak zázvorový čaj na odhlenění - taky mám vyzkoušeno:-)

*

Na bolesti v krku a horečky použijeme tvaroh. Ten smícháme s mlékem nebo se syrovátkou až dostaneme kaši. Tu naneseme na kus textilu a přiložíme na postižené místo. Obklad sundáme po dvaceti minutách.
*

Je vám zima na nohy? Na ty je tu křen. Zalijte dvě lžíce nastrouhaného křenu půllitrem horké vody a nechte odstát. Potom na 15 minut nohy do lázně ponořte.
*

Pokud vás trápí kašel, vyzkoušejte muškát. Bavlněný šátek natřete vrstvou vazelíny a nasypte na ni půl lžičky muškátového oříšku. Obklad přiložte na prsa, upevněte ho vlněným šálem a nechte působit přes noc.
*

Bolest v krku zázračně vyléčí šalvěj. Dvě kávové lžičky přelijeme litrem horké vody a necháme 15 minut odstát. Čerstvý čaj několikrát denně pět až deset minut kloktáme.
*

Houser a brambory? Ano, jde to dohromady. Pět kilo brambor i se slupkou uvaříme doměkka, rozmačkáme a naplníme například povlečení na polštářek nebo jiný látkový obal. Ten si pak položíme na záda, přikryjeme se teplou vlněnou dekou a odpočíváme tak dlouho, než brambory vychladnou.
*

Bolest ucha zažene cibule. Najemno rozsekáme velkou cibuli, položíme ji na obvaz a vytvoříme sáček. Trochu ho ohřejeme a přiložíme na bolestivé ucho alespoň na 30 minut.
*

Octový zábal vás zbaví nachlazení. Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku (šest lžic octa na půllitr vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Po dvaceti minutách zábal vyměňte.
*

Propolis tlumí bolest a působí protizánětlivě. Postižená místa potíráme tenkou vrstvou.
*

Na křeče v lýtkách použijeme mochnu husí. Přelijeme tři čajové lžičky bylinky půllitrem vroucí vody, necháme vylouhovat 5 minut a scedíme. Pijeme denně 3 šálky teplého čaje.
*

Výborný proti nachlazení je zázvorový čaj. Vodu přivedeme k varu, přidáme koření a vaříme 5 minut. Vyndáme celé koření, přelijeme do konvice, vychladíme na 60 stupňů, přidáme med a citronovou šťávu. Podle chuti přisladíme.
*

Teplotu snadno srazíme pomocí tohoto receptu. Ve čtyřech litrech vody vaříme 10 minut hrst dubové kůry. Přidáme 2 lžíce soli a v odvaru koupeme 20 minut nohy.
*

Při onemocnění horních cest dýchacích vypijeme med s teplým mlékem (40 °C) nebo med s citrónovou šťávou (šťáva z jednoho citronu na 100 g medu), případně jeden šálek komonicového čaje s jednou polévkovou lžící medu.
*

Kašel vyléčíme nastrouhaným křenem, který smícháme s medem. Směs užíváme ráno nalačno, hodinu po obědě a večer před spaním, vždy polovinu kávové lžičky.
*

I k posílení našeho srdce nám dobře poslouží med. Med přispívá k rozšíření věnčitých cév a zlepšuje krevní oběh.
*

Med je také účinný jako léčebně-dietetický prostředek proti řadě žaludečních a střevních nemocí.
*

Při vředových onemocněních žaludku med způsobuje hojení vředového povrchu sliznicové výstelky žaludku. Užívá se 1,5 hodiny před jídlem nebo 3 hodiny po jídle.
*

Med obsahuje látku zvanou flaven, která rozšiřuje ledvinové kanálky a pomáhá zbavit se otokové tekutiny. Je tak účinným pomocníkem při onemocnění ledvin.
*

Pro klidný spánek vypijeme sklenici vody s medem, která má vždy uklidňující a posilující účinek.
*

Zeměžluč je součástí některých léků podporujících vylučování žluči při onemocnění jater a žlučníku, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení.
*

Na výron použijeme svazek křenového lupení, do kterého nohu zabalíme. Prokládáme studenými obklady.
*

Na revma jsou nejlepší čerstvé kopřivy. Na bolestivá místa přikládáme obklady z kopřivového čaje. Při retenci tekutin, alergiích, ekzému, silném krvácení a dně pijeme třikrát denně šálek čaje z kopřiv nebo užíváme třikrát denně 250 mg výtažku z kopřiv.
*

Světlík lékařský tlumí oční záněty, pomáhá při oční únavě spojené se světloplachostí, odstraňuje slzení očí. Dále snižuje krevní tlak, podporuje trávení, tlumí suchý kašel, pomáhá při duševní přepracovanosti, zevně ve formě obkladů se užívá na hnisavé kožní rány a na výplachy očí. Odvar se připravuje krátkým varem (asi 2 minuty) z přibližně 1,5 čajové lžičky na šálek vody.
*

Čaj z heřmánku je vhodný při žaludečních obtížích, bolestivé menstruaci, průjmových onemocněních, nachlazení, podporuje pocení. Zevně se používá jako kloktadlo při onemocnění ústní dutiny, k výplachům při hemeroidech a problémech v oblasti vagíny, má protizánětlivé účinky.
*

Bylinky, co léčí nadýmání. Když vaříte brambory nebo připravujete zelí, nezapomeňte přidat kmín. Saturejka, dobromysl, fenykl či anýz pomáhají, pokud je nerozžvýkáte. Skvělý je i neslazený mátový čaj nebo čerstvá zelená petrželka.