Souprava pro Zrníčka pletená na dvou jehlicích



Návod je na čepičku a ponožtičky pletené pouze na dvou jehlicích, bez pomocné jehlice, a přesto s vypletenou patou. Pokud by bylo něco nejasného, klidně se ptejte - jen mi, prosím, pište do vzkazů - komentáře návodů se nezobrazí tak jako komentáře fotografií, a proto na ně někdy přijdu, bohužel, pozdě.
Použitá vlna - růžová Mája, červená Baby, fialová Ája
Pro Zrníčka pleteme ze 100% akrylu, co do velikosti - čepička by měla v klidu měřit cca 8x8cm, obvod 16-28cm, ponožky by měly mít délku chodidla cca 4,5-6cm.

Nepřeji si uveřejňování mých návodů na jiných serverech - děkuji.



Čepičku začneme na 50 ok (obvod hlavičky) a pleteme pružným vzorem (1hl., 1 obr.) do výše 9cm (z této vlny je to 28 řad). Poté začneme tvarovat „placku“, vršek čepičky.


Vršek čepičky: 29.ř. (lícová) krajové oko, poté spleteme každá dvě oka ang., krajové oko - máme celkem 26 ok. 30.ř. (rubová) - obrace 31.ř. (lícová) - stejně jako 29.ř. - zbyde nám 14 ok, 32.ř. (rubovou) přepleteme opět obr., 33.ř. opět splétáme stejným způsobem ŕ zbývá nám 8 ok - tyto oka ale nezakončujeme, pouze odstřihneme vlnu, ale tak, aby nám zbyla delší.


Odstřiženou vlnu navlékneme do jehly na pleteninu.


Na jehlu nyní navlékneme všech 8 ok.


Protáhneme vlnu všemi 8 oky a stáhneme a pak už celou čepičku sešijeme, jak jsme zvyklé.


Čepulku máme hotovou.


Detail vršku čepičky


Ponožky začneme na 24 ok (obvod nožičky) a pleteme pružným vzorem (1 oko hl, 1 obr.) do výše 5cm (z této vlny je to 15 řad) a začneme vyplétat patu. Já ji vypletla červeně - to proto, aby to v návodu bylo lépe vidět. Patu pleteme na polovině ok, v tomto případě 12 - zbylých 12 ok si zatím nevšímáme, později se z nich stane nárt. při vyplétání paty nepletu krajová oka, ale všechna stejně. Pleteme následovně: První dvě oka spleteme ang., 8 ok hl, 2 oka spleteme hl. a práci otočíme. V rubové řadě těchto 10 ok přepleteme obrace. Opět práci otočíme. V další řadě opět první 2 oka spleteme ang., 6 ok hl., poslední 2 oka splést hl., práci otočíme a nazpět přepleteme zase obr. A do třetice - otočíme práci, první dvě splést ang., 4 oka hl., poslední 2 oka spleteme hl., otočíme a přepleteme obr.


Nyní začneme ukončená oka opět nabírat a tvarovat tak patu.


Puntíky značí, kde postupně po obou stranách přidáváme.


Volnou jehlici vpíchneme do kraje pleteniny pod jehlicí s oky (nevím, jak to líp popsat), nahodíme vlnu a protáhneme.


Hotové oko můžeme navléknout před ostatní oka na jehlici a plést ho jako první oko řady (já to ale nedělám, nechám si ho na jehlici jako první rovnou a přepletu ho až v rubu obr. - zde je to aby bylo vidět, jak jsem k němu přišla). Dále pleteme hl. až na konec řady a opět si nabereme další 1 oko (stejným způsobem, jako první oko řady). Práci otočíme a přepleteme rubovou řadu obr. Opět otočíme, pleteme hl. s přidáním dalších dvou ok (nyní jich máme 10), otočíme a pleteme rubovou řadu obr., zase otočíme a pleteme hl. s přidáním dalších dvou ok (máme zpátky celých původních 12 ok), otočíme a pleteme obr.


Patu máme vypletenou.


Dále budeme plést chodidlo a nárt, a to následovně: prvních 11 ok (nad patou) upleteme hl., 2 oka spleteme hl. (= poslední oko paty a první budoucího nártu = toto oko bude prostřední hladké oko při tvarování špičky) a zbylých 11 ok pokračujeme pružným vzorem. Následujících 5 řad pleteme jak se oka jeví. Máme chodidlo a začneme tvarovat špičku. Opět jsem ji udělala červenou, aby byla lépe vidět.


Špičku pleteme takto: krajové oko, 2 oka splést ang., 6 ok hl., 2 oka splést hl., 1 ok hl., 2 oka spl. ang., 6 ok hl., 2 oka spl. hl., krajové oko. Rubovou řadu pleteme celou obrace. Další lícová řada stejně, tzn. kr. oko, 2 spl. ang., 4 hl., 2 spl. hl., 1 oko hl, 2 spl. ang., 4 oka hl, 2 spl. hl., kr. oko, rubová pět obr. A poslední lícová řada - kr. oko, 2 spl. ang., 2 oka hl, 2 spl. hl., 1 oko hl., 2 spl. ang., 2 oka hl., 2 spl. hl., kr. oko. Nyní máme 11 ok, která v následující rubové řadě všechna uzavřeme.


Už jen po boku sešijeme…


… a první ponožka je hotová :-) Teď můžeme ještě ohrnout vrchní lem.


Druhou ponožku pleteme stejně jako první, jen nesmíme zapomenout, že patu na ní vypleteme na druhé polovině ok, abychom měli oba švy pěkně na vnitřních stranách nožiček. V řadě, kde začínáme vyplétat patu, si tedy nejdříve přepleteme prvních 12 ok pružným vzorem (jak se jeví) a teď teprve začínáme s vyplétáním paty - opět pleteme s „patovou polovinou ok“. Na obrázku je to opět vidět díky červené patě.


Máme celou soupravičku :-)


Pro srovnání jednobarevné ponožky.


A tady je vidět, jak jsou malinké….. Děkuji, že i Vy pomáháte těm „malým velkým“ bojovníkům, alespoň s tím teplem…..