Patinování alá Morkusovic



Kočenky moje, všechny Vám moc a moc zdravím.
Pár slov na začátek.
Patinovat můžete téměř cokoliv. U nového nábytku, obložení ze smrkových palubek, aj. to je jednoduché.
U starého nábytku i jiného pokladu. Nejdříve zjistit stav, vychytat "mouchy", odmontovat kování, úchytky, knopky- pokud je nechcete také přetřít. Já zastávám názor, když je nábytek starý, něco pamatuje a nátěr drží, jen přebrousím a nechám. Jinak používám smirkový papír, horkovzdušnou pistoli, špachtli s ne moc ostrou hranou. Pokud nátěr drží, úžasně po patinování vypadá, když jen zlehka nahřejete horkovzdušnou pistolí, nadělají se malé bublinky, NECHÁTE VYCHLADNOUT to je hned a špachtlí ty bublinky seškrábnete.
Když máte danou věc nachystanou přijde na řadu nátěr. Já osobně si barvy nechávám namíchat dle svých představ. Bohatě mi stačí 3/4l plechovička. Používám tónované barvy které jsou použitelné mimo kovu na všechny povrchy- zdivo, beton, dřevo.......jsou to úúúžasné barvy a stačí 1nátěr. Můžete také použít krakeovací lak na ubr. techniku- viz. stůl v albu.
Máme natřeno a jdeme na to.
Kdo se náhodou hned na to na poprvé necítí, nebo si není jistý, vezměte si kousek dřeva a zkuste si to nejdříve na něm- celý postup. Uvidíte, že to půjde.



připravený poklad po nátěru


připravíme si středně hrubý smirkový papír, přebrousíme všechny hrany, vystouplé části, frekventovaná místa jako kolem úchytek, hrany šuplíků, dvířek, suky, aj.... Ometeme smetáčkem


detail obroušení


detail obroušení rohu poličky


já používím, luxol extra 0021- barevný odstín jako nábytek v ikei štětec, papírové utěrky, gumové rukavice- je to mastné. To kovové očko je na otevírání plechovek


namočím štětec, klasicky o hranu plechovky otřu štětec, a celé natřu. Když je to větší kus, natírám po částech. Jako tady- vrchní desku Když jsou to malé poličky, věšáčky natírám hned celé. Barva je na olejové bázi, nemusíte se bát, ža Vám to hned uschne.


Vezmu kus papírové utěrky a po letech přebytečnou barvu utřu a stále po letech "vyleštím"


A pokračuji dokut to nemám celé. STÁLE PO LETECH DŘEVA!!!


Ukázka tmavší na obvodu patinováno, střed ještě ne


tradáááá hotovo šikulky moje. Když budete chtít jen malinkatou patinu. Budete mít natřeno, obroušené hrany,..atd. namočíte jen mailinkato štětec do daného mořidla a jen přejedete hrany a obroušené části a vyleštíte do ztracena papírovou utěrkou.


věšáček


smrkové palubky


obyč. komoda z ikei bez povrchové úpravy


písařská skříňka


původně psací stůl


detail boku stolu- krakeovací lak před nátěrem bez patinování, tmavší část je patinována


bývalá špajzka natřena bílým Sokratesem polo mat