Dýně z krepového papíru a vodního skla



Na Vaši žádost a proto, že se Vám dýně líbila, z čehož mám samozřejmě velkou radost, vkládám návod na tuto dýni. Nejdříve si připravíme velký balónek, čím větší, tím lepší, já našla doma starý nepoužitý narozeninový z Tesca. Nemusíte se bát, že by nešel pak odloupnout, nebo se dýně od něj zabarvila. Potom vodní sklo, krepový papír oranžové barvy, já použila 3 různé odstíny, rukavice - ty jsou u vodního skla důležité, jelikož je to "svinstvo". Krepový papír jsem si nastříhala na pruhy. Nafouknutý a pevně zavázaný balónek postupně natíráme vodním sklem a přikládáme krepový papír. Postupně, až máme balónek celý oblepený. Pak nalepíme druhou vrstvu, já tentokrát použila tmavší odstín, a opět jej celý oblepíme. Nakonec první fáze lepení nalepíme pruhy do kříže. Zase jsem použila tmavší odstín. Po dolepení si vezmeme silonový provaz a dýni pořádně svážeme na osminky. Svazovala jsem tam, kde jsem si nalepila tu třetí vrstvu krepáku - do kříže, ať je to pevnější. Teď nejlépe zatížit, hlavně ať máme spodek placatý. Necháme pořádně vyschnout. Já na druhý den ještě převázala, pořádně utáhla a nechala sušit venku. Hlavně ty části - spodek a vršek, které byly zatíženy.
Na druhý den jsem si opět nastříhala proužky krepáku a tentokrát lepila mezi špagátama, ale snažila jsem se tak, aby tam nebyly rovné okraje (fotky dodám zítra, zatím dýně schne ,-) ).
Po dokonalém uschnutí provaz odvážeme, tím se nám udělaly pěkně rýhy, vystřihneme z filcu, látky listy, nalepíme nahoru i s kouskem dřeva a můžeme vystřihnout obličej. Jakmile do dýně střihnete, balónek se protrhne a začne se odlupovat, všechny zbytky půjdou ven. Já tam dozadu vyřezala i větší dírku na "svíčku" - použila jsem LED čajovou svíčku, ale dýně se neprosvítí. Takže kdo má nějaký nápad, jak ji pěkně osvítit, tak šup sem s ním (o:



Příprava - vodní sklo, balónek, rukavice!!!


Nafoukneme balónek - čím větší, tím lepší


Natřeme balónek sklem, dáme krepový papír a opět přetřeme sklem


Takhle postupně


Celý balónek


Krepový papír do kříže - třetí vrstva


Začneme uvazovat


Takhle to vypadá celé svázané


Zatížíme - já strčila pod bar :-( a necháme uschnout


Je mi to hrozně líto, ale pokračování momentálně nebude, pokusná dýně do Návodů se mi přes noc zhroutila, balónek se mi vyfoukl a je celá zdeformovaná. Tak nevím, jestli ji dám ještě do kupy, stejný balónek už asi nemám. Ale vy jste holky šikovné, čili to zvládnete určo dokončity samy. Po přeschnutí by to chtělo dát mezi špagáty ještě aspoň vždy 2 vrstvy, aby dobře držela a byla pevná. Teď už jsem papír nelepila rovně,ale trošku jsem ho krabatila, hlavně okraje, aby to hezky vypadalo. Po úplněm vyschnutí jsem nůžkama prostřihla otvory, nahoru jsem tavnou pistolí přilepila kousek klacíku jako stopku a z filcu ustřižené lístečky. Teď stačí jen vložit světélko a můžete v noci svítit ,-) Přeji krásné tvoření a těším se na vaše fotečky ,-)