Vánoční baňka ze stužek



Vkládám návod na malou vánoční baňku ze stužek - jinak tato technika se jmenuje patchwork. Taky se mu říká falešný, bez jehly i artyčokový.
Tato baňka má tu výhodu, že je nerozbitná a mužeme si je udělat v mnoha barevných variací a přispůsobit k Vaši vánoční výzdobě. Jelikož my máme stromeček v modro-stříbrné barvě volila jsem tyto kombinace barev.
Všem přejí krásné tvoření.



Nejdříve si připravíme všechny potřeby - stuhy ( na tuto baňku jsem použila saténové stuhy), ale dají se použít veškeré stuhy šířka 2,5 cm, nůžky, pravítko, náprstek - neboť když pícháte přes dvě vrstvy, tak to pěkně bolí a máte v prstíku vytlačený dolíček, mooooooc špendlíků - tady bych ráda upozornila, že používám přímo patchworkové špedlíky, protože jsou kratší a lépe se s mini pracuje. A polystyrenovou kouli tato má průměr 6 cm.


Nastříháme si proužky o velikosti 5 cm. Na tuto baňku jich budeme potřebovat 8 bílých, 16 světle modrých a 16 tmavě modrých. A ještě užší stuhu na zakrytí špedlíků asi 1,3cm. Já použila saténovou a bílou. Zapoměla jsem jí vyfotit.


Na první řadu budeme potřebovat 4 bílé pružky. Když se podíváte na polys. kouli tak je na ní vyznačený spoj ten mám vyznačený tečkami. Podle toho se budeme řídit a nebudeme mít baňku křivou. A teď si vezmeme jeden bílý proužek, který přepůlíme mám tam tečky a připevníme na kouli a uděláme vlaštovkový tvar. Ten se dělá tak že se pravý a levý roh přehne dolů. A vznikne nám trojůhelník.


To samé uděláme naproti a vedle a máme první řadu hotovou a můžeme se pustit do druhé řady.


Na druhou řadu budeme potřebovat 8 světle modrých proužků. Postup je prakticky stejný - první 4 proužky překryjí bílé a tady používám pravítko a odměřím si 1,2cm od špičky jednoho trojúhelníku ke druhému a to proto, abych měla hezkou a pravidelnou hvězdičku.


Další 4 proužky budeme připichovat ze šikma. Zase jsem natečkovala stuhu a přiložíme ji na spoj dvou trojůhelníku. A takto poktačujeme s dalšími proužky. A tady už vidíme jak nám krásně vzniká hvězdička.


A máme hotovou druhou řadu. Dočistíme si odstávající rohy přišpendlením. A můžeme se pustit do poslední řady.


Na třetí řadu budeme potřebovat 8 tmavě modrých proužků. A postupujeme jako u druhé řady. Zase si u prvních 4 proužků odměřím 1,2 cm a přišpendlíme a další 4 proužky zešikma.


Tak a máme hotovou jednu půlku baňky - otočíme a jedeme od začátku. Jen si musíme hlídat střed, abychom se dostaly pěkne k sobě a né přes sebe.


Takto vypadájí již obě strany baňky.


Máme obě strany hotovy a teď už jenom začistíme a dozdobíme baňku užší stužkou. Já použila saténovou 1,3 cm a zakončila jsem jí očkem, protože si jí pověsím na stromeček. Věřím, že je postup alspoň trochu jasný snad Vám pomůžou i fotky.


Ještě na ukázku z mé tvorby. Tyto koule jsou větší a použity saténové stuhy.


Různé.


Tyto zvonečky se dělají podobně jsou malinko složitější a pracnější a ty jsou v kombinaci taftové a saténové stuhy a taky jsou pěkné.


Tento mám nový a ten se mi líbí nejvíc.


Takhle vypadá jen začištěný stuhou dokola a tady jdou vidět špedlíky.


Tady už jsem vložila půlku malého míčku a pasuje perfektně.