Ponožkový koník na tyčce



Klasická hračka pro děti za pár kaček a trochu času. Budeme potřebovat velkou ponožku (barva dle vaší libosti, může být jakákoliv, ne jen klasická černá, hnědá nebo bílá), kulatou dřevěnou tyč nebo násadu na nářadí, duté vlákno či staré hadry, filc, knoflíky, motouz nebo vlněnou přízi, delší šňůrku na postroj,dva kroužky na klíče a šicí potřeby.



Ponožku pořádně napěchujeme do poloviny dutým vláknem. Já použila staré hadry, ale duté vlákno bude vhodnější, není tak těžké. Našijeme z knoflíků oči, které podložíme kolečky z filcu. Nozdry jsem našila ze dvou barev filcu.


Z filcu vystřihneme uši, opět jsem použila dvě barvy, které jsem ve špičce přišila pár stehy k sobě a dole jsem okraj prostehovala a stáhla k sobě.


Hřívu můžete vyrobit z filcu nebo vlny, já použila motouz. Z něj jsem udělala takové mašličky, které jsem uprostřed svázala a jednotlivá oka na koncích prostřihla.


Aby hříva neležela, tak jsem ještě střapce podvázala a jednotlivě přišila na patu ponožky a postupně dál k lemu. Koník je střapáč, líbí se mi takhle rozcuchaný, ale popravdě, s hřívou jsem experimentovala, určitě přijdete i na lepší způsob jak ji zhotovit.


konec kulaté tyče jsem přiložila patě ponožky a asi 3 cm od okraje ponožky (viz ryska) jsem vyřezala rýhu, aby pak motouz při upevnění pěkně v rýze držel a ponožka nesjížděla z hůlky.


Konec násady řádně obalíme dutým vláknem nebo hardem a nacpeme do paty ponožky, zbytek ponožky kolem hůlky řádně vycpeme a zavážeme pevně motouzem v místě rýhy. Nakonec přidáme uzdu. Tu jsem vyrobila z dlouhé tkaničky, kterou jsem připevnila na 2 kroužky od klíčů a obvázala dle fotky.


Hotovo. Ještě poznámku ke konci tyče. Pokud koupíte násadu na nářadí, tak máte výhodu, že konec je zakulacený. Pokud máte kulatou tyč nařezanou na určitou délku a na konci ostrou hranu, je nuté ji zbrousit do kulata. Také jsem viděla vychytávku, kdy bylo na konci připevněno malé kolečko.