Vyrábíme razítka z pěnové gumy (moosgummi)



Potřebujeme: pěnovou gumu – světlé barvy, malé nůžky, lihovou fixu, dřívka, tužku, lepidlo Herkules.
Nepotřebujeme, ale je dobré mít: modelářský nožík, podložku (např. kuchyňské prkénko), ozdobnou děrovačku, kopírovací papír, tvrdší papír.

Postup:
1. Na gumu si obkreslíme dřívko, na které budeme lepit razítko. Vymezením prostoru zamezíme nemilému překvapení, kdy po skončení práce zjistíme, že razítko přesahuje a musíme shánět jiné dřívko.

Dále přeneseme do obrysu motiv, který chceme mít na razítku. Motiv lze přenést na gumu třemi způsoby:
o motiv nakreslíme od ruky,
o ozdobnou děrovačkou vysekneme motiv z tvrdšího papíru a tento výsek obkreslíme, u malinkých motivů vybarvíme otvor po výseku,
o vytiskneme si zvolený obrázek na počítači a pomocí kopíráku a tužky přeneseme obrázek na gumu.
Začátečníci si vybarvíme fixem všechny plochy, které budou tvořit razítko.

2. Motiv vystřihneme nůžkami, nebo vyřízneme modelářským nožíkem na podložce.

Po správném vystřihnutí nám zůstanou pouze zabarvené plochy. Místa, která během stříhání vypadnou, ale chceme je mít v razítku (např. střed květu), dáme stranou a uschováme.

3. Hotový „výstřižek“ nalepíme na dřívko lepidlem Herkules. Naneseme vrstvu lepidla silnou asi 0,5 mm, do vrstvy lepidla vložíme obrácený motiv – obrácením motivu zakryjeme čáry fixem a v případě písmem či nápisů si zajistíme jejich správnou polohu. Necháme 24 hodin zaschnout.
Pokud jsme tvořili razítko pomocí výseku či obrázku z počítače, můžeme výsek či obrázek nalepit z druhé strany dřívka pro lepší orientaci při práci s razítkem.

Údržba razítek z pěnové gumy:
Na tisk lze používat libovolné barvy – klasické razítkové „kancelářské“, razítkové barvy na scrapbooking, barvy na textil. Razítko z pěnové gumy je velice měkké, proto se z něj téměř všechna barva vymáčkne, pro dokonalé vyčištění razítko po použití otřete vlhčenými ubrousky. Razítko nikdy nemyjte pod vodou, mohlo by dojít k odlepení gumy od dřívka (pokud by k tomu došlo, nechte gumu vyschnout a opět přilepte).

Náhradní řešení:
Dřívko lze nahradit vícevrstvým kartonem např. z krabice. V tomto případě gumový výstřižek přilepíme oboustranně lepící páskou. Na toto razítko lze použit pouze speciální barvy na scrapbooking. Ostatní barvy karton rozmáčejí. S tímto razítkem se i trochu hůře pracuje, ale pokud ho potřebujeme rychle a jen na několik málo otisků, je to zcela postačující a velmi levné řešení.

Doporučení:
Začněte se střední velikostí razítek 3 až 4 cm. Razítko vždy před použitím vyzkoušejte.



Dále přeneseme do obrysu motiv


Motiv vystřihneme nůžkami


Hotový „výstřižek“ nalepíme na dřívko