Čepičky a ponožky pro nedonošená miminka



Milé pletařky,

chtěla bych uspořádat sbírku pro nedonošená miminka tak sháním nějaké šikovné ručičky. V pátek jsem se seznámila s koordinátorkou projektu baby klokánci a věřte že je opravdu třeba pomoct prcky zahřát. Pokud máte chuť a nějaké zbytky vlny můžete se ke mě přidat a uplést během pár desítek minut něco potřebného. V případě dotazůů mě můžete kontaktovat na e-mailu vanclina@email.cz

Návod ponožtičky

Délka chodidýlka BabyKlokánka je cca od 6 cm do 8 cm.

Pleteme na jehlicích velikosti 3,5.
Začínáme na 11 ok.
Pleteme jedno oko hladce, druhé obrace - 20 řad tj. 10 krajových ok.
Pak třikrát řadu hladce a obrace tj. 3 krajové oka.
Začneme ujímat v každé hladké řadě spleteme poslední dvě oka - tvoříme patičku.
Polovina paty je hotová - 1 krajové oko, 3 oka hladce,1 krajové oko.Teď začneme splétat patičku. Vezmeme krajové oko z předešlé řady a spleteme dohromady a první a poslední oko rozpleteme.Splétáme na obou krajích a přidáváme v každé hladké řadě.Když máme opět 11ok je patička hotová.Teď pleteme šlapku - pět řad hladce a obrace.Tvoříme špičku - stejně jak patičku.A už je skoro hotovo - pleteme jedno oko hladce a druhé obrace a splétáme.


Návod Čepička

Hlavička BabyKlokánka má obvod od 16cm do 30cm, nejžádanější jsou čepičky na obvod hlavičky 22cm až 28cm. Výška čepičky musí být více než její šířka, k tomu je nutno připočíst lem.
Čepička musí být vyrobena z pružného materiálu, musí pružit hlavně kolem hlavičky, tzn. po jejím obvodu. Materiál je nutno nejdříve vyprát, aby se snížila jeho srážlivost dalším praním.
Použitá vlna Batole, 5 krátkých jehlic č.3
nahodíme 60 ok

1. řadu pleteme bílou 2 hladce, 2 obrace, začínáme na dvou jehlicích
2. řada oka pleteme jak se jeví nad hladce hladce, nad obrace obrace, přitom oka rozdělíme rovnoměrně na 4 jehlice, dbáme na to, aby se nám práce nepřekroutila.
3. až 5. řadu pleteme stále stejně
dále pleteme 2 řady zelené (vlnu v barevných pruzích vedeme po rubové straně a trháme až po upletení barevných řad, necháme tak, aby nám zůstalo na zapošití)
2 řady bílé
2 řady zelené
další řady pokračujeme bílou až do celkové výše 14 cm (což je asi 40 řad nad druhým modrým pruhem)
dále po celé řadě splétáme 2 oka obrace v jedno oko obrace, 2 hladce a to po celé řadě
pokračujeme dále normálně jak se jeví asi 6 řad, vlnu ustřihneme asi 20 cm od pleteniny. Navlékneme do jehly s tupým hrotem a postupně protáhneme všemi oky na jehlicích. Zapošijeme po rubu vlnu v pruzích i začátek vlny na lemu čepičky.
Čepičku můžeme plést i jednobarevnou.