Jak přesadit orchidej



Rostlinku je nejlépe přesazovat zjara nebo brzy po odkvětu, ne do příliš velkých květináčů. Obecně můžeme říci, že pokud je přesazovaná rostlina zdravá a má dostatek zdravých kořenů, můžeme zvolit květináč větší o cca 3-4cm než květináč původní, pokud chceme přesazením zachránit rostlinku neprospívající nebo se špatnými kořeny, volíme raději květináček menší, oproti původnímu květináči větší jen cca o 1-2cm, případně můžeme použít i květináč původní.
Květináč musí být průhledný, nebo alespoň průsvitný, aby ke kořenům mohlo světlo.

Pokud máte jako já orchidejky, které kvetou vlastně pořád (sotva jedny květy odkvetou, už se rozvírají na jiném stvolu další), můžete je přesadit také. Nikdy se mi nestalo, že by to orchidej nějak těžce nesla, shodila květy nebo něco podobného. Jen musíte být velmi opatrní, abyste si při přesazování květní stvoly nezlomili.

Jak rostlinku přesadit?
Kokosové čipsy nejprve několikrát řádně propláchněte vodou, nejlépe přes hrubší síto, aby se odplavil drobný kokosový prach a malé částečky. Potom je potřeba nechat čipsy řádně nasát vodou, po nasáknutí nabobtnají (kdyby se daly do květináče suché, po zalití by nabobtnaly a utlačovaly kořeny). K namočení čipsů použijeme nejlépe dešťovou vodu, namáčet můžeme přes noc, i déle.
Květináč, do kterého budeme přesazovat musí mít vespod hodně otvorů (jednak k odtoku vody, jednak kvůli přísunu vzduchu). Pokud tedy Váš květináč má vespod jen málo dírek, zvětšte je, nebo ještě lépe udělejte hodně malých (pro kořínky bude těžší dostat se ven). Pokud přesazujete do květináče o průměru nad 16cm, doporučuje se prořezat květináč i po stranách (eventuelně můžete otvory vyvrtat z boku květináče).

Na spodek květináče nasypte trochu namočených čipsů. Vyjměte rostlinku z původního květináče včetně substrátu (je-li původní substrát nevhodný, případně již nevypadá dobře - je černý, je na něm plíseň apod., opatrně jej z kořenů vytřepejte). Pokud kořeny prorostly spodem a omotaly se pod květináčem, v žádném případě je nelamte ani nestříhejte. Narušené kořeny by mohly začít plesnivět či zahnívat. Pokud je to nutné, původní květináček rozřežte, důležité je neublížit kořenům.
Pokud jsou mezi zdravými kořeny (zdravé mají zelenou či stříbrně šedou barvu) i kořeny viditelně hnijící, "prázdné" nebo suché, opatrně je odstraňte.
Pokud se vám nějaký kořínek nalomil, do rány v místě nalomení nasypejte mletou skořici nebo drcené aktivní uhlí. Stejným způsobem ošetřete i konečky kořínků, které jste zkracovali, případně všechna další místa, kde je kořínek narušený. Skořice i aktivní uhlí mají antiseptické účinky a zabraňují hnilobě.

Je-li rostlina již hodně vysoká, myšleno že má již hodně pater listů a přepadávala v květináči na stranu, můžeme ji zkrátit. Podmínkou je, aby horní část rostliny, která nám po seříznutí zůstane, měla dostatek kořenů.

Celý bal umístěte do nového květináče a obsypejte (pokud jste původní substrát odstranili, prosypejte opatrně i mezi kořeny) dalšími namočenými čipsy. Čipsy shora nepěchujte aby nedošlo k poškození kořenů, nicméně snažte se dostat čipsy do všech mezer mezi kořeny. Můžete si pomoci poklepáváním květináčku o stůl případně můžete například špejlí opatrně čipsům mezi kořeny pomoci. Pokud byste orchidejku zasadili do květináče příliš volně, při zalévání formou ponoru by se vám mohla rostlina snažit vyplavat, případně by vám mohla v květináči přepadávat na stranu.
Čerstvě přesazenou rostlinku minimálně 5 dnů nezalévejte, aby případné porušené kořínky měly čas zaschnout a nezačaly hnít.

Co s kořeny, které trčí?
Orchideje rodu Phalaenopsis mají vlastně pouze "vzdušné" kořeny, proto je pro ně nepřijatelné sázení do hlínových substrátů. Rostlina kořeny přijímá vlhkost, kořeny dýchá a přijímá živiny. I ty kořeny, které trčí mimo substrát, jsou tedy pro rostlinku přínosem.
Pokud se Vám podaří trčící kořeny při přesazování zasadit do čipsů, tak je zasaďte (nedoporučuji ale používat příliš velké násilí, aby se kořeny nepolámaly či nepoškodily, mohly by potom začít zahnívat), pokud příliš trčí, tak je nechejte trčet z květináče ven.
Pokud bude mít rostlina po vytažení z původního substrátu dostatek převážně krásných, zdravých kořenů, můžete ty trčící i odříznout, nicméně musíte počítat s tím, že pokud byste chtěli do budoucna třeba orchidejku zkrátit, mohly by Vám ty horní, ustřižené kořeny chybět. Takže to řádně zvažte :).




Připravíme si vše potřebné: rostlinku, nový květináč, důkladně propláchnuté a namočené kokosové čipsy, případně nožík na odstranění špatných kořenů.


Rostlinka v původním květináčku - příliš směstnané kořeny, očividně již květináč nestačí.


Rostlinka v původním květináčku - kořeny prorůstají spodem - nutno přesadit.


Rostlinka již bez původního květináčku.


Původní substrát jsme opatrně vytřepali, mech odstranili.


Do nového květináče dáme naspod trochu vlhkých čipsů.


Vložíme rostlinku do květináče a postupně prosypáváme kořeny dalšími namočenými čipsy.


Prosypáváme kořeny dalšími namočenými čipsy. Můžeme květináčem trochu poklepávat na podložku, aby se čipsy lépe dostaly do všech mezer mezi kořeny.


Čipsy můžeme dát až téměř k okraji, nepěchujeme! Mohli bychom poškodit kořeny.


HOTOVO !!! Orchidejka je přesazená :).