Háčkovaná tunika



Na žádost některých z Vás vkládám návod. Prosím o shovívavost, je to můj první :-).
Pokud bude cokoli nejasné, ptejte se, budu se snažit odpovědět :-). Bohužel jsem při háčkování průběžně dílo nefotila, nevěděla jsem, co z toho vyleze :-).

Háček č. 3, příze Camilla 0,5 kg (10 klubíček), vel. cca 128, rozměry – délka 56 cm, šířka v průramcích 35 cm, šířka u spodního okraje 56 cm, rukáv od krku 52 cm.

Sedlo
Háčkovala jsem sedlo odspodu, v kruhových řadách. Je možné samozřejmě háčkovat přední a zadní díl zvlášť :-).
Začínáme na 170 ŘO a háčkujeme řadu DS, ukončíme pevným okem. Práci otočíme a háčkujeme řadu KS. Takto uháčkujeme 14 řad. V další řadě budeme háčkovat již ZD a PD zvlášť. Na začátku další řady přejdeme prvních 10 ok pevným okem, dále uháčkujeme 65 DS, práci otočíme a pokračujeme opět řadou KS, pokračujeme do výše 18 řad, následující 4 řady háčkujeme již jen 18 DS z každé strany (náramenice), práci ukončíme. Přední díl háčkujeme stejně až do výše 14 řad, kde budeme tvarovat průkrčník – v 15 řadě vynecháme prostředních 17 ŘO a pokračujeme v háčkování každé náramenice zvlášť. V dalších dvou řadách ubereme ještě od středu v každé 3 ŘO, doháčkujeme rovně do stejné výše jako na ZD.

Po uháčkovaní sedla pokračujeme háčkováním spodního dílu opět v kruhových řadách. Uháčkujeme řadu KS (170) na spodním dílu sedla, spojíme PO. V další řadě začneme háčkovat vzorek – první dvě ŘO přejdeme PO a do 3. uháčkujeme 3 DS, 2 ŘO, 3 DS, opět vynecháme 4 ŘO a do 5. oka háčkujeme 1 DS, 2 ŘO, 1 DS, opakujeme celé až do konce řady, ukončíme PO. V dalších řadách se vzorek háčkuje vždy do ŘO z předchozí řady, uháčkujeme celkem 8 řad.
V další řadě přidáme oka – začneme rozšiřovat. Přejdeme PO do vějířku a uháčkujeme 3 DS, 2 ŘO, 3 DS, do dalšího vějířku a uháčkujeme 2 DS, 2 ŘO, 2 DS, opakujeme celé až do konce řady, ukončíme PO. Takto pokračujeme 6 řad.
Dalších 6 řad háčkujeme takto: přejdeme PO do vějířku a uháčkujeme 3 DS, 2 ŘO, 3 DS, do dalšího vějířku uháčkujeme 3 DS, 2 ŘO, 3 DS, opakujeme celé až do konce řady. Takto pokračujeme 6 řad.
Posledních 6 řad háčkujeme takto: přejdeme PO do vějířku a uháčkujeme 3 DS, 2 ŘO, 3 DS, mezi vějířky přidáme DS, do dalšího vějířku uháčkujeme 3 DS, 2 ŘO, 3 DS, opakujeme celé až do konce řady. Takto pokračujeme 6 řad.
Po dosažení potřebné délky jsem spodní okraj obháčkovala řadou KS.

Rukáv
Můžeme háčkovat zvlášť a nebo přiháčkovat rovnou do průramků :-). Začneme na 80 ŘO (nebo KS v případě naháčkování) a háčkujeme v kruhových řadách, opět střídáme řadu DS a KS jako u sedla a každou řadu končíme PO. Uháčkujeme celkem 26 řad, v prvních 14 řadách ubereme vždy v každé řadě 1 sloupek. Po uháčkování 14 řad nám zbývá 66 sloupků, poté pokračujeme rovně. V poslední řadě KS přidáme 4 KS (budeme mít 70 KS), aby nám v další řadě vyšel vzorek.
Háčkujeme 8 řad vzorem, kterým jsme háčkovaly prvních 8 řad na tunice, dalších 13 řad háčkujeme následujícím vzorem z tuniky. Po dosažení potřebné délky obháčkujeme řadou KS.

Sešijeme náramenice, přišijeme rukávy, průkrčník jsem obháčkovala řadou KS a řadou obloučků.
A je hotovo!!



Sedlo a začátek spodního dílu


detail vzorku


A první výtvor je tu! Moc děkuji za fotečku paní Lucii S. (Lucinda S.) ID 365901.


Tentokrát v bílé na přání...