Pletený Alex kočičák



Pletla jsem z dvojité vlny (Elian Nicky + Glorie - jen ze zbytků) na jehlicích č. 2,5 - je to v podstatě jedno, z čeho pleteme, hlavně doporučuji zvolit menší jehlice, než jsou odpovídající, aby byla pletenina hustší a neprolézala nám potom výplň (plnila jsem dutým vláknem). Pletla jsem jakoby se svetrem, protože jsem měla málo oranžové - klidně můžete plést jen jednou barvou.
Jako jednu řadu počítám vždy líc + rub (pro ty které počítají rub + líc jako dvě řady, nezapomeňte si vynásobit počet řad dvěma) a pletla jsem lícovým žerzejem (lícové řady hladce, rubové obrace). Vždy si nechávám delší konce - používám je potom k sešívání dílů, zapošívám do těla).

Nepřeji si uveřejňování mých návodů na jiných serverech - děkuji.



HLAVA 1. ř. 15 ok 2. rozpleteme 3., 6., 10. a 13. oko (= 19 ok) 3. rozpleteme vždy obě dvě oka rozpletená v min. řadě = +8 ok, celkem 27 ok 4. rozpleteme vždy krajní oka z rozpletených ok v min. řadě = +8 ok, celkem 35 ok 5. jako 4. řada, +8 ok, celkem 43 ok 6. jako 4. řada, opět +8 ok, celkem máme 51 ok, na kterých budeme pokračovat, dále nerozplétáme 7.-13. robně 14. rovnoměrně v řadě spleteme 8x2 oka = celkem zbyde 43 ok 15. jako 14. ř., -8 ok = zbyde 35 ok 16. opět -8 ok = 27 ok 17. zase -8 ok = 19 ok 18. opět rovnoměrně ubereme, tentokrát už jen 4 oka, ustřihneme delší nit, navlékneme do jehly, v rubové řadě provlékneme všechna oka najednou, stáhneme a sešijeme kousek přes polovinu (aby nám zbyl kousek nesešitý, abychom mohli hlavu otočit a vycpat - došijeme do konce až vycpané).


TĚLO Pleteme stejně jako hlavu, jen rovných řad (u hlavy 7.-13.) pleteme jednou tolik. Já pletla polovinu žlutou, protože jsem měla málo oranžové - tak to má jako svetr :-)


RUKA 2x Začneme na 15 ok žlutou vlnou, upleteme 10 řad rovně žlutou a 2 řady rovně oranžovou, poté ve 13. ř. začneme splétat špičku tlapky: 13. kraj. oko, 2 oka spleteme ang., další 2 oka upleteme hl., následující 2 oka spleteme hl., 1 oko hl., 2 oka spl. ang., 2 oka upleteme hl., 2 spl. hl., kraj. oko, rubovou řadu přepleteme obr. 14. kraj. oko, 2 spl. ang., 2 spl. hl., 1 hl., 2 spl. ang., 2 spl. hl., krajové oko - v rubové řadě ukončíme všechna oka najednou


NOHA 2x Pleteme oranžovou vlnou, začneme opět na 15 ok jako u ruky a upleteme 15 řad rovně. od 16. ř. začneme vyplétat patu (vyplétáme vždy na jedné polovině řady a pouze s touto jednou polovinou řady při vyplétání paty pracujeme, druhou necháme ležet) násl. způsobem: 16. prvních 8 ok přepleteme hl., 2 spl. ang., 3 oka upleteme hl., 2spl. hl., otočíme a přepleteme 5 ok obrace (při vyplétání paty nepleteme klasická krajová oka, ale v líc. řadách je pleteme hl., v rubových obr. 17. 2 oka spl. ang, 1 oko upleteme hl., 2 oka spl. hl., otočíme a 3 oka přepleteme obrace 18. na ukončeném kraji nabereme 1 oko, 3 oka upleteme hladce, na druhém konci opět nabereme 1 oko - otočíme a přepleteme 5 ok obrace 19. na kraji opět nabereme 1 oko, 5 ok hl., a další oko nabereme - máme původních 7 ok, práci otočíme, první oko už upleteme jako krajové a přepleteme všech 15 ok (i s tou první polovinou řady) obrace 20.-21. rovně a od 22. řady vyplétáme špičku - úplně stejně jako špičku tlapky u ruky, a ukončíme. V následujících obrázcích trochu názorněji:


před vyplétáním paty


Tady jsou označená místa nabírání ok na začátku paty


nabírání oka


tady už máme nabrané očko a pokračujeme hladce do konce řady


označení míst nabírání oček na konci řady


první řadu paty máme nabranou - a hurá na druhou :-)


OCAS Začneme na 12 ok a upleteme 20 řad rovně, poté ve 14 řadě v líci spleteme každá dvě oka, ustřihneme delší nit, navlékneme do jehly, v rubové řadě provlékneme všechna oka najednou, stáhneme a sešijeme. Na tomto obrázku je vidět konec vlny navlečený do jehly....


....všechna očka z jehlice navlékneme na jehlu....


...stáhneme a sešijeme - ocásek je hotový :-) Ocas jsem nevycpávala.


UCHO 2x - rubové řady přeplétáme obrace (krom poslední řady, kde je rubová řada popsaná) 1. 19 ok 2. kraj. oko, 2 spl. ang., 4 oka hl., 2 oka spl. hl., 1 oko hl., 2 oka spl. ang., 4 oka hl., 2 oka spl. hl., kraj. oko 3. kraj. oko, 2 spl. ang., 2 oka hl., 2 oka spl. hl., 1 oko hl., 2 oka spl. ang., 2 oka hl., 2 oka spl. hl., kraj. oko 4. kraj. oko, 2 spl. ang., 2 oka spl. hl., 1 oko hl., 2 oka spl. ang., 2 oka spl. hl., kraj. oko 5. kraj. oko, 2 spl. ang., 1 oko hl., 2 oka spl. hl., kraj. oko 6. kraj. oko, 3 oka spl. hl., kraj. oko, rubová řada Všechny tři oka spl. ang. a ukončíme


ouško přeložené, připravené k sešití


ČUMÁČEK Pleteme černou vlnou (já použila Katku od firmy Storex), rubové zase obrace až na posl. řadu. 1. 7 ok 2. kraj. oko, 2 spl. ang., 1 oko hl., 2 oka spl. hl., kraj. oko 3. kraj. oko, 3 oka spl. ang., kraj. oko - rubová řada = všechna 3 oka spl. angl., ale neukončujeme - do vzniklého oka dáme háček a celý čumáček obháčkujeme krátkými sloupky - ukončíme, ale zase s delší nití (budeme ji potřebovat k přišití čumáčku k hlavě a vyšití pusinky a fousků)


OKO 2x (háčkovala jsem z dvojité bílé Glorie a opět černé Katky jako čumáček - z Katky vlny, ne příze) Bílé vnější: 10 KS do pružného kroužku, ve druhé řadě rozháčkujeme každý sl. na dva KS, ukončíme opět s delší nití


Černé vnitřní: 10 KS do kroužku - při ukončování opět nechat delší nitku na přišití k bílému základu Sešijeme černý střed na bílý kroužek a celé očko přišijeme na hlavu, zbytkem černé ze středu můžeme vyšít řasy.


Všechny díly sešijeme a vycpeme. Na hlavu přišijeme oči, uši a čumáček a zbytkem vlny z přišití čumáčku vyšijeme pusinku a fousky. Na tělo přišijeme hotovou hlavu, ruce, nohy a ocásek a kocourek je na světě :-)


Těším se na fotky Vašich kocourků a kočiček :-)