Klobouček / čepička s nápisem



Milé háčkařky, tak jsem se pokusila o čepičku s nápisem - třeba se to někomu bude hodit.
Já jsem dělala HC DUKLA pro naši malou fanynku, ale je jenom na Vás, co si tam vytvoříte!

Velikost: cca 49 cm (15cm placka)

Příze: Camilla - vínová (poslední řada z druhého klubíčka)
- žlutá (necelá půlka klubíčka)

Háček: 2,5 a 3

Placka nám vytvoří šestiúhelník. Hned od začátku se mi řada, kterou jsem háčkovala kroutila, ale před měřením stačí přežehlit a ono se to srovná.

Vzorek se skládá z DS a KS, které se střídají, takže jedna řada bude DS, KS, DS, KS, atd. a další řada bude KS, DS, KS, DS, atd. Ještě to po řadách rozepíšu - je to jen pro představu, jaký vzor se bude dělat.

Postup:

1. ř. do stahovacího očka uděláme 6 KS
2. ř. každý sloupek rozdvojíme (2 ŘO jako náhrada DS + KS, DS + KS, DS + KS, ... ukončíme PO do 2. ŘO)
3. ř. rozdvojíme každý druhý sloupek (1 ŘO náhrada za KS , DS + KS, KS, DS + KS, KS, DS + KS, ..., ukončit PO do ŘO - náhrada za KS)

- při přidávání v sudé řadě se pořád střídají DS a KS, v liché řadě po přidávání pokračujeme opět KS, takže máme dva KS vedle sebe - jinak by nevycházel vzorek

4. ř. rozdvojíme každž třetí sloupek (2 ŘO, KS, DS + KS, DS, KS, DS + KS, ...)
5. ř. každý čtvrtý ( 1 ŘO, DS, KS, DS + KS, KS, DS, KS, DS + KS, ...)
6. ř. každý pátý ( 2 ŘO, KS, DS, KS, DS + KS, DS, KS, DS, KS, DS + KS, ...)
7. ř. každý šestý ( 1 ŘO, DS, KS, DS, KS, DS + KS, KS, DS, KS, DS, KS, DS + KS, ...)
8. ř. každý sedmý ( 2 ŘO, KS, DS, KS, DS, KS, DS + KS, DS, KS, DS, KS, DS, KS, DS + KS, ...)

Takto se to pořád střídá (v každé řadě se přidává o jeden sloupek dál), až do požadované velikosti. Já dělala 16 řad, abych docílila 15 cm. Potom se pokračuje bez přidávání, ale pozor na to, aby DS byl na KS z předchozí řady a naopak. Jo a málem bych zapomněla: přidávání se musí skončit sudou řadou (musí se pravidelně střídat DS a KS) - nevycházel by vzorek.

Poté jsem udělala 3 řady bez přidávání a v další řadě jsem začala tvořit nápis. Musíte si to rozkreslit na papír a napočítat, aby to bylo uprostřed.

Př.: celkový počet sloupků: 96
sloupky potřebné na nápis: 14
96 - 14 = 82 : 2 = 41
Když odečteme nápis, tak nám vyšel celkový počet sloupků, který zbyl - to musíme ještě vydělit dvěma, protože máme dvě strany. Vyšlo nám 41, takže uděláme 41 sloupků a pak změníme barvu na nápis.

Nápis:
Menší je dělaný z pěti řad a větší ze sedmi. Je nutné, aby se nápis dělal na lichý počet řad, aby dobře vycházely písmenka.
Každá čára v písmenku je tvořena dvěma sloupky a mezera mezi písmenky jsou také dva sloupky, stejně tak mám mezi nápisy dvě řady.

Hlavně nezapomeňte střídat ty sloupky!!!!!!!!
Jedna řada začíná DS - druhá musí začít KS a furt dokola. Doporučuji si to psát - alespoň se v tom neztratíte!!!

Když jsem měla celý text, tak jsem udělala ještě jednu řadu. Potom jsem si vzala háček č. 3 a udělala jsem 2 řady jenom KS (ale není to vůbec nutné, protože to tam stejně není téměř vidět), pak jsem udělala ještě jednu řadu KS žlutou barvou a udělala jsem lem: překřížené DS, a další řada složená z nopků. Původně to měla být čepička, ale tento lem způsobil, že z toho vznikl klobouček.

POZOR!!! Snažte se v nápisu neutahovat! Je to celkem pracný, když se tak často mění barvy a musíte to držet, aby ty konce neutekly, ale je to důležité!!! Já jsem zjistila, že se mi to zúžilo o 3 cm, proto jsem si potom na ty KS vzala větší háček, aby se to nestáhlo ještě víc. Naštěstí se to trochu roztáhlo a malá to na hlavičku dostane, ale dlouho jí to asi nevydrží!!!

Doufám, že jsem na něco nezapomněla. Kdyby se Vám něco nezdálo nebo jste nevěděly, co a jak, tak se ptejte, když budu vědět, ráda poradím.

Přeji, aby šla práce pěkně od ruky.



Průměr placky se změří jednou takto a


podruhé takto. Správná hodnota je ta, která je mezi těmito dvěma naměřenými čísly.


Takto by měla vypadat placka (šestiúhelník)


Detail nápisu


Vzor na lem č. 247 Je to špatně vidět, tak tady je adresa, kde vzor najdete a když si zvětšíte stránku, tak to jde přečíst: http://buchta1us.rajce.idnes.cz/Crochet_262_Patterns_/ (je to úplně dole: 89)


Detail lemu


...


Takhle vypadá na hlavince! Když to nebude tak utažené, tak to bude vypadat určitě líp!!!