Ponožky na 4 jehlicích



Nabereme 48 očí, rozdělíme na 4 jehlice.
Pleteme pant : 1 oko hladce, 1 oko obrace. Délka závisí na každém z vás. Já ho pletu ca do poloviny délky vrchní části nad patou. Nejlépe je oči na první a poslední jehlici rozdělit tak, aby nebyla ta spojená oka přesně na kraji. Stačí z poslední jehlice na první jehlici přetáhnout ještě dvě oči a pak se netvoří výrazné 1.oko po celé délce ponožky. (později se samozřejmě oka zase vrátí, aby počet ok byl na všech jehlicích stejný)
Každá řada začíná vždy u 1. jehlice.
Pak se plete stále dokola hladce. Tak dlouho, dokud už nebudeme chtít plést patu. V tomto momentě už musíme mít oči rozdělené přesně na 4 stejné části..

PATA : oka z 1. a 2. jehlice dáme na jednu jehlici (tedy 24 ok).
1. řada – hladce
2. řada – 8 ok hladce, 8 ok obrace, 8 ok hladce
3., 5. , 7. řada hladce (jako 1.řada)
4., 6., 8. řada – pleteme stejně jako 2. řadu
9. řada – 7 ok hladce, 2 oka splést hladce, 6 ok hladce, 2 oka splést (první oko sejmeme hladce, druhé upleteme hladce a to první oko přes to přetáhneme) , posledních 7 ok nepleteme a zůstávají stále na druhé jehlici.
10. řada – spletené oko jen stáhneme na jehlici, 6 ok obrace, další oko nepleteme, jen ho stáhneme k práci a otočíme ( zůstane nám tedy 7 ok v této řadě vůbec nepletených)
11. řada – sejmuté oko spojíme s vedlejším okem z nepletených 7 ok, dále 6 ok hladce a poslední spojíme zase s jedním vedlejším okem z nepletených 7 ok.
Pak se pokračuje stejně, dokud nemáme na jehlici celkem 8 ok ( končíme sudou řadou - jedno spletené a sejmuté + 6 obrace + 1 oko spletené a sejmuté)
Nyní pleteme hladce všech 8 ok. Nabereme pomocnou jehlici krajové obloučky, které nám vznikly pletením paty obrace – musí jich být 8!!! A upleteme je hladce.(Lze samozřejmě plést rovnou bez pomocné jehlice. Tak to dělám já – vždy rovnou hladce upletu jeden oblouček po druhém) Pak hladce upleteme oka ze 3. a 4. jehlice. Zase jsme se dostali k obloučkům na patě. Stejným způsobem je nahodíme a hladce upleteme. V tomto momentě máme zase všech 24 ok na jehlicích.
Pak pleteme hladce pořád dokola až ke špičce. Zase záleží na každém, jak dlouhou ponožku potřebuje.

Špička : Začínáme zase pletením ok z 1. jehlice. Tím docílíme, že máme ponožku rovnoměrnou a kolem dokola stejný počet řad. Pleteme vlastně stále stejně, jen se mění počet zbývajících ok.
1. řada – 1 oko hladce, 2 oka splést (první oko sejmeme hladce, druhé upleteme hladce a to první oko přes to přetáhneme), 18 ok hladce, 2 oka splést hladce, 2 oka hladce, 2 oka splést (první oko sejmeme hladce, druhé upleteme hladce a to první oko přes to přetáhneme), 18 ok hladce, 2 oka splést hladce a 1 oko hladce…… Jsme na konci řady 
2. řada – všechna oka hladce
3. a další řady – opakujeme střídavě řady ve kterých se splétá a řady jen hladce. V řadách, kde se splétá se stále zmenšuje počet ok, které se pletou hladce. Už jich nebude 18, ale 16, pak 14, pak 12,…. Končíme sudou řadou, když máme na každé jehlici 4 nebo 5 ok. To nechám na každém z vás. Já u dětských nechávám 4 a u dospělých 5 ok.
Pak už jen ustřihneme vlnu, navlečeme ji do jehly a oka jehlou protáhneme. Utáhneme. Pak ponožku obrátíme naruby a zapošijeme, jak je každý zvyklý 