Zimní čepice s plastickým vzorem



Návod mi dal dost práce, ale vím, že není dokonalý. Pokud bude něco nejasné, což určitě bude, protože, jak jsem psala návod není dokonalý, pískněte, zkusím to napravit.

Rozkres zkusím pro zájemkyně udělat, ale už jsem to zkoušela a byl to myšmaš...

Čepice je odkouknutá z internetu, pokud dáte do GOOGLE "crochet diamond ridges hat", tak najdete dost fotek.
Návod v angličtině /jak mě upozornila Sara K. (sarianna) ID 342732, tímto jí ještě jednou moc děkuji/ ke stažení zdarma je zde:
http://www.ravelry.com/patterns/library/diamond-ridges
musí se pak kliknout na "free ravelry download"
Já jsem ho nepřekládala, ale snažila háčkovala jsem jen podle fotek, takže se můj návod s tím anglickým úplně neshoduje.

Na čepici je potřeba měkká silnější příze.
Já jsem ji pro dcerku dělala z Merina, na čepici pro odvod hlavy cca 50 cm (+-2 cm, je dost pružná) padla skoro 2 klubíčka, háček č. 4.

Čepice je na 80 DS (obvod), pokud začnete dle návodu na 20 DS (20 je i vzorků kosočtverců po obvodu). Šlo by asi začít i na 18 nebo 22 DS, pro menší či větší velikost, ale ještě jsem nezkoušela.

Použité zkratky:
ŘO - řetízkové oko
DS - dlouhý sloupek
PRDS - dlouhý reliéfní sloupek píchaný zpředu

Dále třeba znát:
pevné oko, prodloužený dlouhý sloupek a postup sháčkování dvou sloupků v jeden, poloviční reliéfní dlouhý sloupek přední i zadní na rantlík

Každá řada končí pevným okem.

Háček a klubko do ruky a hurá na to!

PS: Jestli najdete gramatické chyby nebo překlepy, prosím, upozorněte mě :-)



Zde je můj nákres. Omluvte kvalitu, líp mi to nešlo. Černé tečky ukazují, ze kterého sloupku předchozí řady vychází daný sloupek v další řadě. Kromě třetí řady, kde přijde dlouhý sloupek do stejného sloupku minulé řady jako reliéfní sloupek. POZOR! jak je v psaném návodu od 6) řady se reliéfní sloupky háčkují prodloužené (dvojitý sloupek je už moc dlouhý). Nevěděla jsem, jak to nakreslit. Není tam rantlík, ale ten je jednoduchý, jen se střídají reliéfní poloviční sloupky jednou přední, jednou zadní.


1. FOTO 1) řada - 2ŘO + 19DS ideálně do smyčky, aby to dalo pěkně stáhnout a nebyla nahoře dirka


2. FOTO 2) řada - 2ŘO (místo 1DS), do dalšího DS předchozí řady 2PRDS, dále do konce řady střídáme 1DS a 2PRDS. Budeme mít 10 "véček" z 2PRDS a mezi nimi vždy 1DS


3. FOTO Druhá řada celá.


4. FOTO 3) řada - 2ŘO, do prvního PRDS z "véčka" předchozí řady 2PRDS do druhého nejdřív 1DS a pak ještě 1PRDS, dále do konce řady střídat 1DS, 2PRDS, 1DS + 1PRDS.


5. FOTO Stále třetí řada, zeleně PRDS, bíle obyč. DS.


6. FOTO Třetí řada hotová.


7. FOTO 4) řada - je složité ji popsat, udělala jsem více fotek. 2ŘO, sháčkujeme PRDS, který píchneme pod PRDS minulé řady napravo od uháčkovaných dvou ŘO s PRDS píchnutým pod PRDS z minulé řady, který je nalevo - naznačeno zeleně. Upřesnění: Nahodí se, píchne se směrem zprava doleva pod jeden PRDS (plastický sloupek) předchozí řady (vpravo od uháčkovaných 2ŘO), nahodí se protáhne se pod sloupkem, nahodí se, protáhne dvěma očky na háčku a dvě očka se nechají. Znovu se nahodí, píchne se pod druhý plastický sloupek (ten vlevo od 2ŘO) minulé řady, nahodí se a protáhne se pod sloupkem, nahodí a protáhne dvěma očky, nahodí a protáhne zbylými třemi očky - šipka hotová.


8. FOTO Zde hotovo to, co jsem psala u minulé fotky. Sháčkované PRDS udělají "špičku".


9. FOTO Stále 4) řada - dále do DS z minulé řady 2DS (bílé V) a zase uháčkovat sháčkované PRDS píchnuté pod PRDS vpravo a vlevo, a tak vlastně stále pokračujeme až do konce řady. Pozor na to, abyste obyčejné DS háčkovaly do těch obyčejných z minulé řady (bílé I). Snad pomohou i následující fotky.


10. FOTO Stále 4) řada.


11. FOTO Pořád 4) řada. Zde hotovo: 2ŘO, 2PRDS sháčkované, 2DS, 2PRDS sháčkované, 2DS.


12. FOTO 4) řada, zde jsem se snažila rozkreslit, jak se propojují ty přední reliéfní sloupky. Do samotného PRDS třetí řady se háčkuje ve čtvrté řadě dvakrát. Opět jednoduché DS bíle,reliéfní přední zeleně.


13. FOTO Hotová polovina 4) řady.


14. FOTO POZOR na konec 4) řady. Druhý ze sháčkovávaných PRDS se musí píchnout pod PRDS ze třetí řady a taky pod první PRDS ze čtvrté řady.


15. FOTO 4) řada - poslední se háčkuje DS do stejného místa jako první 2ŘO (vlastně to vyjde do pevného oka ukončujícího 3. řadu) Zcela zjednodušeně řečeno, ve čtvrté řadě vychází na střídačku 2PRDS sháčkované do "šipky" a pak 2DS z jednoho DS předchoí řady. Špiček 20, dvojic DS taky 20.


16. FOTO 5) řada - 2ŘO a hned do dalšího DS předešlé řady 2DS. Následuje sháčkování dvou PRDS píchnutých pod dvě po sobě následující "špičky" ze sháčkovaných PRDS minulé řady.


17. FOTO 5) řada - zde PRDS píchnuté tentokrát již pod "šipku" před sháčkováním.


18. FOTO Stále 5) řada - po sháčkování 2PRDS se vrátíme a jak je zřejmé z fotky po vynechání jednoho DS předchozí řady (nebude tam dirka) uháčkujeme do dalšího DS předešlé řady 1DS a pak 2DS do stejného místa kam jsme píchly druhý ze sháčkovaných PRDS.


19. FOTO 5) řada - uháčkováno to, co je popsáno u předchozí fotky (1DS, 2DS - bílé). Dál zase sháčkujeme dohromady 2PRDS píchnuté pod dvě po sobě jdoucí "šipky" ze sháčkovaných PRDS minulé řady.


20. FOTO Stále jsme v páté řadě. Opakujeme až do konce 1DS, 2DS, 2PRDS sháčkovat, vynechat jeden DS předchozí řady a znovu 1DS, 2DS, 2PRDS sháčkovat. POZOR! - poslední z dvojice sháčkovávaných PRDS bude zase píchnutý pod "šipku" minulé řady i pod první PRDS řady této. Tato řada se bude dost vlnit, je to poslední řada kde se přidává, na konci dosáhneme konečných 80 sloupků. Nebojte vše se srovná. Průměr placky je cca 10 cm, ale ještě určitě do osmé řady bude pořád placka, výsledná čepice z příze Merino je pohodlně na hlavinku o obvodu 50 cm i o 2 cm větší.


21. FOTO Pátá řada hotová. Poslední 2sháčkované PRDS připojíme pevným okem k začátečním dvěma ŘO, máme 20 šipek a mezi nimi po 3DS. Celkem 80 sloupků nebo oček, již se nebude dál přidávat.


22. FOTO Začátek 6) řady a pak každé další sudé - 2ŘO, bude následovat sháčkování 2PRDS jednoho zprava druhého zleva - POZOR! od této řady se PRDS háčkují prodloužené!


23. FOTO - 6) řada zde už sháčkovné 2PRDS, následují 3 DS - jeden do jednoho předchozí řady, viz další foto.


24. FOTO 6) řada - zde je bíle zakresleno, kam přijdou uháčkovat 3 DS, křížek je ten vynechaný DS předchozí řady. Zase až do konce řady opakujeme 2PRDS prodloužené sháčkované a 3 DS. Končí se dvěma DS, které do trojice doplňují začáteční 2ŘO.


25. FOTO - zde ještě uháčkováno, to co nakresleno na minulé fotce - 3 DS jeden do jednoho předešlé řady.


26. FOTO - 6) řada hotová. V ruce se to vlní, ale položené se to dá srovnat. Každou další řadu se to vlní míň a posléze se začne tvořit čepice :-)


27. FOTO - 6) řada z rubu - je dobře vidět vynechaný DS, který je z lícu schovaný za PRDS.


28. FOTO - Začátek 7) řady a všech dalších lichých - 2ŘO a hned další 2 DS. Následuje sháčkování 2PRDS prodloužených, a pak střídáme do konce 3 DS a 2PRDS prodloužené sháčkované z nichž poslední spojíme pevným okem se začátkem řady. 8) řada jako 6) 9) řada jako 7) Jednoduše liché stejné, sudé stejné.


29. FOTO Háčkujeme do požadované velikosti, výhodou je, že vzor má jen jednu řadu. Rantlík tvoří poloviční RDS střídavě píchané jednou zpředu a jednou zezadu.


Toto je můj vzor a inspirace z internetu.


Tuto čepičku uháčkovala paní Gabriela J. (mavete) ID 165634. Krááásnááá!


Další parádní práce. Autorka - Lenka O. (solim) ID 266857.


Sara K. (sarianna) ID 342732 a její čepička na dcerce. Super!!!


Ode mě - zlená z příze Doris od TOPTEX - 100% acryl.


Krásná "kulíšková" varianta od paní Marie Stoklasové (stypka) ID 69505. Myslím, že kdyby nebyla růžová, mohla by být klidně i klučičí :-D


Pěkná čepička paní Jany K. (opicka80) ID 146255.


Čepička od Michaely P. (dollinka) ID 76089 včetně krásné modelky.