Vánoční svícen



Protože si často píšete o návod, rozhodla jsem se ho vložit. Na netu jsem našla schéma na háčkovanou hvězdičku a nějak mě napadlo, že by z ní šel udělat hezký svícen - a celkem se to povedlo :-)

Háčkovala jsem ze Sněhurky a z Moniky (silou jsou stejné, jen Monika je lesklejší a pevnější, a vzhledem k velkému klubku nakonec i levnější - ale mě se líp dělá ze Sněhurky) bílým háčkem (na přízi, ne na vlnu) č. 2.


Začínáme kalíškem. Dno je stejné, jako když začínáme plackou na čepičku:
1. 8 PS do kruhu
2. do každého dva > 16 PS
3. do kaž. 2. dva > 24 PS
4. do kaž. 3. dva > 32 PS
5, do kaž. 4. dva > 40 PS
7. rovně PS, ale za zadní nit, aby to udělalo hranu
8.-9. rovně PS
10. rovně KS (zlatou - lem)

A pokračujeme hvězdou okolo kalíšku, „podstavcem“ - háčkujeme okolo kalíšku:

1. ř. - háčkujeme polosloupky do přední nitě (jak jsme v 7. řadě kalíšku dělali za zadní, přední nám udělala hranu - do té teď budeme píchat PS) a do každého 5. sloupku uděláme 2 PS - řadu končíme pevným okem (PO) do prvního PS

2. začínáme vzor - od druhé řady schématu, a to vždy přes dva sloupky předchozí řady a už DS, tedy:
5 RO (3 jako náhrada za první DS), 2 RO, 2 sl. předch. řady vynechat, * 1DS, 2RO, 2 sl. vynechat * (mezi
* opakovat)

3. 5RO a do stejného oka ještě 2DS, 2RO, do dalšího sl. předch. řady 1 DS, 2RO, do dalšího sl. předch. řady 2DS, 2RO, 2DS, a zase opakujeme celou řadu *2RO, 1DS, 2RO, skupinka* - končíme jedním DS do očka k začátečním 5 RO

4. pevnými oky přejdeme pod středový řetízek (= 5RO) první skupinky, a dále háčkujeme 5RO a do stejného místa(pod řetízek z počátečních 5RO předch. řady) ještě 3DS, a pak po celou řadu opakujeme 2RO, do jednoho sl. předch. řady zase 1DS, 2RO a pod RO skupinky zase skupinku, tentokrát 3DS, 2RO, 3DS, končíme dvěma DS do 1. oka začátečních 5RO

5. pevnými oky přejdeme pod středový řetízek (= 5RO) první skupinky, a dále háčkujeme 6RO a do stejného místa (pod řetízek z počátečních 5RO předch. řady) ještě 4DS, a tady je trochu změna, aby se nám líp vytvarovala hvězda - místo 2RO + 1DS + 2RO mezi skupinkami budeme dělat 3RO + 1KS do DS předch. řady + 3RO, takže v této řadě opakujeme 3RO, do jednoho DS předch. řady uděláme 1KS, 3RO a pod řetízek skupinky z předch. řady 4DS, 3RO, 4DS - a končíme 3DS do prvního oka začátečních 6RO

Práci ukončíme a celou hvězdičku obháčkujeme zlatou Perlou (nebo stejnou přízí jiné barvy, pokud nechcete svícen jednobarevný) krátkými sloupky - do cípků, kde máme z poslední řady vždy 3RO, háčkuju vždycky 2KS, 3RO, 2KS - za ně to pak budeme špendlit na škrobení.

A hotovo :-)


Nedělala jsem reliéfní, jen klas. DS. Fotku suchého svícnu dodám později - momentálně tenhle schne a ostatní už jsou pryč :-)

Nepřeji si uveřejňování mých návodů na jiných serverech - děkuji.



schéma spodní části svícnu


znázornění 1. řady - černě jsou vyznačené DS, fialově místo, kam háčkujeme 2DS do jednoho místa


znázornění 2. řady - černě jsou vyznačené DS, modře RO


znázornění 3. řady - černě zase DS, modře RO


znázornění 4. řady - černě opět DS, modře RO a zeleně KS


znázornění poslední řady - obháčkování - černě jsou tu vyznačeny KS, modře RO


hotový uháčkovaný svícen - ještě nemá zrovna pěkný tvar, že? :-)


A jdeme na škrobení - napřed, ještě suchý svícen, vyšpendlíme - za cípky (tam, kde jsem při obháčkování dělali 2 RO), a dalšími špendlíky jakoby přitáhneme k vnitřní části místa, kde jsme ve 4. řadě dělali krátký sloupek. Špendlím na polystyrenovou desku potaženou potr. fólií - potom se nic při sušení nepřilepí a neponičí se tak při sundavání.


Když už jsme s tvarem spokojení, vložíme do háčkovaného kalíšku čajovou svíčku - nazapomeňte ji obalit igelitem nebo potr. fólií, aby šla hezky vyndat, aby se Vám nepřilepila ke svícnu, až uschne - mohli byste si ho poničit.


Na škrobení používám neředěný Alba Efekt - mají ho v drogerii, balení 500g stojí necelých 50,- a vydrží opravdu dlouho.


Trošku škrobu si odliju do hrnečku (aby se mi líp namáčel štětec) a plochým štětcem "ťupkám" škrob postupně na celý svícen. Nezapomeňte i na kalíšek a i přes špendlíky a nemusíte šetřit, jen ať se nám hezky vsákne. Pokud budete škrobit světlý okraj svícnu (bílý, žlutý apod.) a nechcete, aby Vám špendlíky pustily rez, jsou dvě možnosti - buď si kupte v lékárně injekční jehly (já koupila 15 ks asi za 16,-), nebo pokud špendlíte klasickými špendlíky, doporučuji vysušit škrob fénem - ten zajistí, že to rychle uschne a špedlíky tak nestihnou zreznout - obojí mám vyzkoušeno.


Když máme naškrobeno, lehce vysušíme přebytečný škrob papírovým kapesníčkem - zaschlý škrob, který nám po usušení zůstane (udělá takové jakoby tenké průhledné plošky), opatrně v krajích odstřihneme, v dírkách stačí odstranit špendlíkem - jde to dobře.


Balím jen do celofánového sáčku, který převážu lýkem - a můžeme darovat :-)