Záchrana orchideje (svraštělé listy, usychání květů, opadávání poupat)



Rostlina vypadá, že trpí nedostatkem vláhy, nicméně začnete-li takto postiženou rostlinu o to více zalévat, ještě více jí uškodíte. Došlo s největší pravděpodobností k přemokření substrátu, kořeny z velké části uhnily a rostlina má nyní nedostatek kořenů k tomu, aby dokázaly rostlinku vyživit. Ta postupně usychá, listy se smršťují, pokud měla rostlina nasazeno na květ poupata opadávají, již rozvité květy usychají.
Zatímco krátkodobé sucho orchidej snáší relativně dobře a zakrátko se vzpamatuje, stačí jednou substrát přemokřit, kořeny chytí hnilobu a je to v háji.

Příčina:
Přemokření substrátu (použití nevhodného substrátu), uhnilé kořeny

Prevence:
Substrát musíte nechat před další zálivkou vždy dostatečně vyschnout! Pokud orchidejky pěstujete ve správných tedy průsvitných kontejnerech, snadno můžete kontrolovat, kdy je již substrát suchý. Správná prodleva mezi zálivkami je tedy hodně individuální, liší se v závislosti na velikosti květináče, teploty v místnosti a vlhkosti vzduchu. V menších květináčích substrát prosychá rychleji. Nebojte se také prodloužit prodlevu mezi zálivkami v zimě, kdy teplota na okením parapetu klesá a prosychání substrátu se zpomaluje. Konkrétně tedy může být tato doba dejme tomu 5 dnů u malého 9cm květináče v letním období až po cca 3 týdny u květináče velikosti 18cm v místnosti s teplotou 18°.

Léčení:
Pokud má rostlina většinu kořenů uhnilých, léčba je dlouhodobá a také ne každou takto postiženou rostlinu se ještě podaří zachránit.

Postup záchrany:
* Rostlinu vyjměte z květináče, odstraňte substrát a zkontrolujte kořeny. Zdravé kořeny jsou pevné, křehké, mají stříbřitě šedo-zelenkavou barvu, koneček kořene je zelený, případně fialový. Kořeny vyschlé, prázdné, hnědé nebo černé jsou uhnilé.
* Všechny uhnilé kořeny odstřihněte. Ty kořeny, které jsou žluté až bílé nebo zelené neodstraňujte, z nich ještě mohou vyrašit kořeny nové.
* Pokud rostlinka trpí nedostatkem vláhy, což při nedostatku kořenů určitě trpí, a má-li dostatek listů, ty nejstarší / nejspodnější listy odřízněte. Rostlinka nemusí vyživovat tolik listů a uleví se jí. Pozor ale, minimálně 3-4 nemladší /nejhořejší listy musí zůstat! Také odstraňte všechny květní stvoly, také rostlinu vysilují. Pokud má rostlinka keiki, tak jej ponecháme, je šance že pokud bychom přišli o mateřskou rostlinu, alespoň keiki na mateřské rostlině přežije.
* Celou rostlinu včetně listů ponořte do kyblíku s měkkou odstátou vodou pokojové teploty asi na 2 hodiny. Je to první pomoc při nedostatku vláhy z důvodu nedostatku kořenů. Rostlina si nasaje vláhu zbylými kořínky a čístečně i listy.
* Rostlinu přesaďte do nového substrátu, nejlépe do předem namočených kokosových čipsů s příměsí drceného aktivního uhlí, které omezuje další hnilobné procesy. Nemáte-li k dispozici nový substrát, tak původní alespoň propařte v troubě, poté jej můžete znovu použít. Rostlinku zasaďte tak, aby pokud možno všechny kořeny byly v substrátu, tedy i ty, které třeba předtím byly mimo květináč. Z každého takového zasazeného kořenu mohou v substrátu vyrašit další, nové, které nyní rostlinka moc potřebuje.
* Květináček ponechte původní, případně zvolte i menší (musí být průhledný) a po přesazení jej nedávejte do žádného obalu ať mají kořeny co nejvíce světla.
* Pokud Vám ještě u báze listů zůstala stát voda, vysušte ji ubrouskem.
* Orchidej bude nyní třeba rosit často na listy až do té doby, než si rostlinka vytvoří po přesazení v novém substrátu dostatek nových kořenů. Roste nejlépe dešťovkou nebo jinou měkkou vodou, co nejčastěji, klidně i 5-8x denně. Musíme rostlině dodat vlhkost jiným způsobem, když je kořenů málo. Pokud Vám při rosení steče voda dolů k bázi listů, vysušte ji ubrouskem, ať Vám srdíčko nechytí hnilobu. Po dobu, co bude třeba rostlinku hodně rosit, doporučuji držet rostlinu při teplotě cca 22-25°, pokud by teplota byla pod 20°, mohly by i listy chytit hnilobu.
* Zalévejte standardně formou ponoru (viz odkaz Jak pěstovat orchideje) vždy po vyschnutí substrátu.
* Po přesazení min. 2 měsíce nehnojte, podpoříte tím růst nových kořenů.

Do cca 14 dní by mělo být poznat zlepšení, uvadlé listy by se měly malinko spravit, nicméně úplně se už vetšinou nespraví. Důležité ale je, že nebudou uvadat další. Do měsíce by měly také začít pomalu růst nové kořeny, buď přímo od báze listů nebo ze stávajících kořenů vyraší z boku nové.

Další rady, návody a vše potřebné k zakoupení naleznete na mých webovkách o orchidejích: pro.orchideje.jinde.cz



Postižená rostlina s většinou kořenů uhnilých (vypůjčená fotografie)


Tuto rostlinku jsem dostala od tchýně, abych se pokusila o její záchranu. Všechny kořeny, které byly uvnitř květináče uhnily, zůstaly jen ty, co byly mimo květináč. Na fotce je rostlina již po dvou hodinách koupele. Před zasazením jsem jí ustřihla 2 nejspodnější listy. Všechny původně vzdušné kořeny jsem umístila do květináče.


Stejná rostlinka (focená z druhé strany) po přesazení do kokosových čipsů. Jsou vidět torza ustřižených listů a mladá rostlinka.


Stejná rostlinka po 3 měsících od přesazení. Vlevo uschnul a odpadl ještě jeden nespodnější list, ovšem rostlince se velmi dobře daří - ostatní staré listy se vyrovnaly téměř do původní podoby, narostly 3 listy nové a v květináči se objevilo spoustu nových krásných kořenů. I mladá rostlinka se má k světu, za ty 3 měsíce značně povyrostla :). V tomto případě se nám tedy rostlinku podařilo úspěšně zachránit. Až bude mít mladá rostlinka dostatek svých kořínků, rostliny rozdělím a mladou rostlinku zasadím zvlášť.


Stejná rostlinka po 3 měsících od přesazení (foceno z druhé strany). Kdo by do ní řekl, že před 3 měsíci byla na umření, viďte? :) Správná péče, láska a matka příroda dokáží zázraky :).