Další z mých jednoduchých svetrů



Ty, které mě už znají ví, že nejsem zastánkyně složitých návodů :-) a i tenhle svetr je pletený téměř od oka a velice jednoduše. Možná se některé z vás bude líbit.
Pleteno je vlnou Comfort - khaki, jehlice č.4, vel. cca 38

přední díl: nahodila jsem 110 ok a upletla 7 řad okraj hladce/ obrace. Poté jsem svetr rozdělila na 35 ok z každé strany, které jsem pletla 2x hladce/2x obrace. Uprostřed jsem pak měla 5x 8 ok, kdy jsem střídala vzor 8x obrace, 8xhladce, přičemž jsem zároveň tvarovala copánek, 8x obrace, 8x hladce zase copánek, 8x obrace. Tedy shrnuto: 35 - 8 - 8(cop) - 8- 8(cop) - 8 -35.

Copánek jsem jela jednoduše: 1.řada :4 oka jsem nabrala na pomocnou jehlici dozadu, spletla následující 4 oka, pak z pomocné jehlice přehodila ta první 4 a spletla. Vše hladce. Dalších 9 řad v sloupečku jsem jela jak se jevily. Tedy každou 10.řadu jsem načínala nové přetočení u sloupečků pletených hladce. Snad to píšu srozumitelně.

Celý tenhle postup jsem opakovala, dokud jsem neměla 10 přetočených oček copánků.Nahoře jsem poslední 11-té copánkové přetočení nedělala 10 řad, ale pouze 6. Pak jsem vše uzavřela tím, že jsem 3 řady pletla obrace. A nakonec 16 řad hladce/ obrace až k výstřihu. Vytvarovala jej ubráním 1x3 ok, 2x2 ok a dalších 8 řad upletla jak se jevily a ukončila.

zadní díl: mnohem jednodušší - 110 ok pletené až do výšky předělu 3 řadami obrace jako vnější řady vpředu, tedy 2x hladce/ 2x obrace. Pak ty tři řady obrace, a stejně jako předek patentem hladce/ obrace 24 řad, vytvarování výstřihu a uzavření. Tedy už ne těch 8 řad jako vpředu.

Rukávy: jsem dělala pouze symbolické, tedy patentem hladce/ obrace cca 26 řad.
Nakonec jsem spletla výstřih opět patentem hladce/ obrace , vše sešila a hotovo.

pokud jsem to napsala jako tatar :-)), klidně se ptejte, hlavně na mail, velice ráda odpovím dotazy...