domácí papučky



Postup je velmi jednoduchý, zvládnou i začátečnice. Inspiraci jsem čerpala z knížečky TOPP - ponožky na nožky, upravila jsem návod podle vlny.
Vlna - Kateřina (firma TOPTEX), jehlice 2,5 dlouhé a sada 5 ponožkových jehlic stejné velikosti.
Ponožky jsou velikost cca 38/39.
Na dlouhé jehlice nahodíme 44 ok, pleteme vzorem RUBÁK - lícová i rubová řada hladce, vznikají vroubky, po upletení 28 vroubků (počítáme z lícové strany), rozdělíme oka na 4 jehlice, tzn. na každé je 11 ok a pleteme dokola lícovým žerzejem (pořád hladce) celkem 30 řad.
Pak vypracujeme špičku:
1.řada - na 1. jehlici upleteme 8 ok hladce, pak 2 spleteme hladce a poslední oko upleteme hladce, na 2. jehlici upleteme 1. oko hladce, další dvě spleteme hladce a dalších 8 ok upleteme hladce, 3. jehlice jako první a 4. jehlice jako druhá jehlice.
2.řada - celá hladce bez ujímání
3.řada - ujmeme stejně jako v 1.řadě
pak ujímáme v každé 2. řadě celkem třikrát (tzn, jednu řadu pleteme, druhou ujímáme, toto třikrát)
pak ujímáme v každé následující řadě celkem čtyřikrát
zůstává celkem 8 ok (na každé jehlici 2), vlnu navlékneme na jehlu a dvakrát provlečeme těmito oky, utáhneme a z rubu zapošijeme.
Sešijeme patu a máme hotovo. Obháčkujeme 1 řadou krátkých sloupků, moc neutahujeme, aby kolem nártu ponožka nestahovala.
Můžeme ozdobit kytičkou, bambulkami nebo jen výšivkou podle fantazie.

Kytička:
7 řetízkových ok (ŘO)spojíme, vznikne 6 ok, do každého 2 krátké sloupky(KS), spojíme pevným okem, vznikne 12 ok, v další řadě do každého oka 2KS, spojit pevným okem a ukončit.
Jinou barvou - co 4 oka uháčkujeme 5ŘO, vznikne 6 otvorů, do každého 1KS,8dlouhých sloupků,1KS, pevné oko, pak ukončíme.