Letní krajková čepice



Čepičku jsem uháčkovala na základě fotografie z ruského webu
http://kruchcom.ru/
není to tedy přímo můj nápad, ale návod jsem vymyslela sama. Bohužel už na těch stránkách nemohu fotku čepice najít, ale vložím ji do návodu.
Co se týká velikosti, tak růžová je z příze Limone, na hlavičku o odvodu cca 50 cm, bílá s rovným lemem z úvodní fotky je z příze Silva velikost cca 52 cm a ta bílá, nafocená v návodu je z příze Molly a je nejmenší cca 46 cm. Všechny čepice jsou háčkované háčkem fy PRYM č. 3.
Hodně záleží na tom, jak volně, nebo naopak pevně háčkujete.
Spotřeba - necelé 50 g klubíčko (mám vyzkoušeno u Limone a Molly, takže platí i u Camilly a podobných).

Nerozepisovala jsem všechno úplně do detailů - myslím začátky a konce řad, protože si myslím, že každá trochu zkušená háčkařka je zvládá.

Vzor se opakuje osmkrát. Celá čepice je na 21 řad (s vlnkovaným okrajem) nebo na 25 řad (s rovným okrajem).

POZOR! v návodu psaném jsem měla chyby, po opravách měly by být už vychytané :-).

Přeji příjemné háčkování, čepička rychle přibývá. Ať se dílo podaří.

Na dotazy se budu snažit odpovědět.

Omluvte chyby a překlepy, nebo lépe - upozorněte mne na ně.



Schéma - začátek. 12. řada jako 9., 13. jako 10., 14. jako 11. atd...


Lemy - horní do obloučků, dolní rovný - čepice s tímto okrajem je o čtyři řady delší. Popis k rovnému okraji odspoda: Devatenáctá řada stejná jako jedenáctá řada - do véčka véčko, následuje jedno řetízkové oko - přechod - a pod 3řo (oblouček minulé řady) uháčkujeme pět dvakrát nahozených ds a mezi nimi vždy 1řo, jedním řo přejdeme k dalšímu véčku. Dvacátá řada - do véčka véčko, 2řo, pod řetízková oka vějířku pikotka = 1ks+2řo+1ks (celkem 4 pikotky), na přechod k dalšímu véčku 2řo, celou řadu takto střídáme. Dvacátá první řada - do véčka véčko, 4 řo, do druhé pikotky KS, 3 řo, do třetí pikotky ks, 4 řo, zase véčko atd. (je stejná jako sedmá řada) Dvacátá druhá řada - véčko, 3 řo, do ks předešlé řady 1ks, 3 ks pod oblouček, do ks 1ks, 3 řo, zase véčko atd. Dvacátá třetí řada - do véčka 2 řo, pod 3 ks, 5ks do pěti ks minulé řady, 3ks pod řetízek ze 3řo a zase do véčka 2ks atd. Dvacátá čtvrtá řada - jeden račí sloupek, jedno řo, vynechat jeden ks minulé řady, zase jeden račí ks atd. - možno také háčkovat jedno pevné oko, 2řo, jeden ks minulé řady vynechat, zase jedno pevné oko atd. (kdo nechce račí sloupky). Tímto okrajem se čepička trochu stáhne.


Začátek: do kroužku ze 6řo uháčkujeme 16x dvakrát nahozený ds + 1řo (místo prvního sloupku příslušný počet řo), ve druhé řadě pod každé řo první řady háčkujeme 1ks+2řo+1ks (pikotka), viz. foto.


Třetí řada - do každé pikotky uháčkujeme "véčko" = 1ds+1řo+1ds, dále 1řo mezi a opět véčko - 1ds+1řo+1ds POZOR! Původně jsem tu měla chybu - mezi véčky byl psán ds - teď je to správně. Omlouvám se, pokud jsem někoho popletla.


Čtvrtá řada do prvního véčka minulé řady za se véčko (1ds+1řo+1ds), 2řo, do mezery mezi véčky 1ks, potom 3řo a do další mezery mezi véčky zase 1ks, 2řo, to celé opakovat do konce řady (do lichých véček zase véčku nad sudá véčka oblouček - jako na fotce).


Pátá řada - do véček háčkujeme zase stejné véčko (1ds+1řo+1ds), následuje 1řo a do obloučku 1ds+1řo+1ds+1řo+1ds, jedním řo přejdeme k dalšímu véčku, a tak až do konce řady.


Šestá řada - nad véčkem véčko, mezi 2řo, pod každé řo trojitého vějířku přijde pikotka 1ks+2ř+1ks (budou celkem 2), mezi zase 2řo, opakuje se v celé řadě.


Detail šesté řady.


Sedmá řada - nad véčkem véčko, potom 4řo, do první pikotky 1ks, následují 3řo, do druhé pikotky 1ks, čtyřmi řetízkovými oky přejdeme k dalšímu véčku. (Zde jsem opravovala popis)


Detail sedmé řady.


Osmá řada - do véčka véčko (jak jinak :-D ), následuje jedno řetízkové oko - přechod - a pod 3řo (oblouček minulé řady) uháčkujeme pět prodloužených ds a mezi nimi vždy 1řo, jedním řo přejdeme k dalšímu véčku.


Detail osmé řady.


Devátá řada - do véčka véčko, 2řo, pod řetízková oka vějířku pikotka = 1ks+2řo+1ks (celkem 4 pikotky), na přechod k dalšímu véčku 2řo, celou řadu takto střídáme.


Devátá řada - detail.


Desátá řada - poslední, kdy se přidává, už se začíná tvarovat čepice - jako obvykle do véčka véčko, 5řo, do druhé pikotky 1ks, 3řo, do třetí pikotky 1ks, 5 řo, následuje véčko atd. Zde by se mělo podle průměru ukázat, jak velká nakonec čepice bude. (průměr x 3,14 = výsledný obvod)


Desátá řada v detailu.


Jedenáctá řada - je stejná jako osmá, jen s tím rozdílem, že vějířek je z dvakrát nahazovaných sloupků - do véčka véčko, následuje jedno řetízkové oko - přechod - a pod 3řo (oblouček minulé řady) uháčkujeme pět dvakrát nahozených ds a mezi nimi vždy 1řo, jedním řo přejdeme k dalšímu véčku. .


Detail jedenácté řady.


Dvanáctá řada - stejná jako devátá - do véčka véčko, 2řo, pod řetízková oka vějířku pikotka = 1ks+2řo+1ks (celkem 4 pikotky), na přechod k dalšímu véčku 2řo, celou řadu takto střídáme.


Dvanáctá - detail.


13 jako 10, 14 jako 11, 15 jako 12, 16 jako 10, 17 jako 11 18 jako 12, 19 jako 10, 20 jako 11, jen s tím rozdílem, že mezi véčko a vějířek neháčkujeme žádné řo - viz. další foto.


Dvacátá řada - zde je, vidět, že mezi véčkem a vějířkem není řo.


Poslední, dvacátáprvní řada - pikotky kolem dokola, více na dalším fotu.


Jak na pikotky v poslední řadě.


Ustřihnout, schavat konce a hotovóóó!!! Takto nějak by měl vypadat výsledek.


Růžová z Limone.


Bílá ze Silvy - pro zájemkyně mohu dopsat, jak uháčkovat rovný rantl.


Hurááá - první čepička od Gabriela n. ID 309464 - nádherná!!! Získaná poznámka k přízi a velikosti: příze Catania, čepice dobře sedí na hlavičku 48 cm,oblékne jí i 8letá, ale je jí kratší.


Překrásná kloboučková varianta - za fotku děkuji paní Silvii P. ID 396698.


Hned tři čepičky od paní Mariany R. (Laila1) ID 314153. Krásné!!!


Krásné kloboučky, které pro své princezny uháčkovala paní Lenka Bartušková (LennynneL) ID 338527. Díky za fotku :-D