SKVĚLÁ VÁNOČKA OD TCHÝNĚ

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g másla, 200 g cukru krupice, 4 žloutky, vanilkový cukr, citronová kůra,
1 kg polohrubé mouky, 60 g droždí, špetku soli, mlého, rozinky, posekané mandle,
vejce na potření

POSTUP PŘÍPRAVY

Tuhle vánočku mě naučila moje tchýně a je absolutně suprová. Není suchá, je vláčná, ne buchtová a dlouho vydrží, tedy nám ne, protože se po ní zapráší. Navíc ji už musím dělat všem příbuzným.Tak začínáme:

Máslo, cukr, žlouky, van.cukr a citr. kůru utřeme do krému metličkou /máslo si nechám mírně změknout aby to šlo lehce/. Pak přisypeme mouku a špetku soli. Do kastrůlku dám ohřát mléko se lžičkou cukru tak, aby mléko bylo vlažné. Do vlahého mléka rozdrobím droždí a nechám až se udělá kvásek. Mlékem s kváskem pak zadělám těsto. Mléko dávám odhadem, tak, aby těsto bylo tak akorát. Nechám vykynout, pak vyklopím na vál, přidám polovinu nasekaných mandlí, rozinky a propracuji. Rozdělím na 9 dílů a klasicky upletu vánočku. Tu pak potřu rozkvedlaným vajíčkem a hustě posypu mandlemi. Pak už jen pomalu peču asi tak hodinu. Zkouším vždy špejlí. Stejným způsobem dělám i mazance, jen odpadá to klasické pletení. Dobrou chuť.