Chinois - francouzský máslový koláč
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto: 100 ml mléka, 90 g másla, 2 vejce, lžička soli, 50 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 20 g droždí. Náplň: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky.
POSTUP PŘÍPRAVY
Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.
Mezi tím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.
Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, ( asi 4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů. Necháme asi 20 minut nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut, když začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších 20 minut (každá podle své trouby). Vychladlý koláč vyndáme z formy a potřeme sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se nám koláč leskl.
Tento recept jsem našla na slovenském MMB i na několika různých stránkách na internetu, pokaždé je trošku jiný, i já jsem si ho přizpůsobila (například vanilkový lusk je docela drahá záležitost). Kdo má dost času, doporučuji prostudovat si všechny možnosti a zvolit si pro sebe tu nejlepší. Nám tento koláč moc chutnal, s těstem se moc dobře pracovalo a jelikož tady ještě není vložený, tak ho vkládám.
DO OBRÁZKOVÉHO POSTUPU JSEM PŔIDALA PÁR PODROBNOSTÍ.
|
Vykynuté těsto rozválím na obdélník asi 50 x 30 cm. |
|
Vychladlá kaše je hustá tak akorát na roztírání, neteče. |
|
Ruličku nakrájím nejostřejším nožem, na těsto při krájení netlačím. Je třeba si trošku předem naznačit, kde budu krájet, aby mi vyšlo takových 14 až 16 kousků (tentokrát to bylo 3 - 4 cm od sebe). |
|
Po vykynutí, těsně před pečením, jsem tentokrát zkusila potřít rozšlehaným vajíčkem, jak to (asi originální) recept doporučuje. |
|
Koláč jsem pekla přesně stejnou dobu jako minule, nahoře se leskne i bez sladké vody, ale je tmavší. Pro další pečení mám jasno: zůstanu u své úpravy, to je bez potírání vejcem. |
|
Koláč z formy vyndávám, až zchládne, aby se mi nerozpadl. |
|
Krájím nožem pilkou. A mizí stejně rychle jako ten minulý. |
|
Tak jsem vyzkoušela toto těsto plnit tvarohem, nakrájet na 12 kousků a upéct ve formě na muffiny. S výsledkem jsem spokojená. |
|
Plněné pudinkovým krémem jako Chinois, pečené v muffinové formě. Formu vymazávám tukem. Asi 4 kousky, kde bylo víc náplně, jsem musela nechat ve formě vychladnout a ztuhnout. Příště zkusím dát do každého důlku na dno kousek těsta a teprve na to položím šnekouna. U tvarohové náplně to nebylo třeba. |
|
těsto je stejné, náplň jsem zkoušela dát jablečnou (ale připomíná mi to spíš žemlovku) |
|
posypán mandlovými lupínky |
|
místo rozinek jsem dala čerstvé ostružiny |