Nejlepší bavorské vdolečky, jaké jsem kdy jedla :-) !!!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na těsto: 20g droždí, 250 ml mléka, 2 PL cukru, 1/2 čl soli, 2 PL rumu, 2 PL změklé Hery, 1 vejce, 1 žloutek, 500g polohr. mouky ( já dělám z dávky a půl) Na zdobení: marmeláda/džem (nejlepší je jahodový), zakysaná smetana, na posypání nastrouhaný tvrdý tvaroh

POSTUP PŘÍPRAVY

Všechny suroviny dáme do DP na program Těsto, nebo klasicky vypracujeme kynuté těsto. Po vykynutí dáme na Vál, rozdělíme na 2-3 části a vyválíme na placku tlustou 0,5-1 cm.
Skleničkou, nebo hrnečkem krouživým pohybem vykrajujeme kolečka, která necháme přikrytá ještě tak 20 min kynout.
Rozehřejeme si v hrnci větší množství oleje ( vdolečky musí plavat), a když je dost horký ( to uvidíte, jsou tam bublinky), uděláme druhým koncem skleničky ( nebo štamprlátka, nebo širším koncem vajíčka...) postupně do koleček ďůlek a vhodíme vdoleček do oleje, a to ďůlkem ke dnu. Pozor, abyste neměli vdolečky moc těsně u sebe, během smažení nabydou. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout (nikam neodcházejte, jde to velmi rychle .-)), otočíme a smažíme z druhé strany. Potom je vyndáme a já je kladu na plech vyložený ubrouskama, aby se odsál olej a nebyly moc mastné.
Pak už je jen ozdobíme - do důlku dáme lžičku džemu, na to lžičku a více zakysané smetany a posypeme strouhaným tvarohem. Můžete také zkusit obměnu - potřít vdolek rozpuštěným máslem a " namočit " jej do talířku s kakaem s trochou moučkového cukru.
Jsou výborné, jen se rozplývají na jazyku.

vykynuté těsto
dáme na vál, vyválíme a vykrajujeme kolečka
dále je přikryjeme a necháme ještě tak 20min kynout
takto nám krásně nabydou
uděláme důlky
vhodíme do horkého oleje, důlkem dolů
až okraje zezlátmou, otočíme je
poklademe na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk
ozdobíme a pak už si jen pochutnáváme :-).
Dobrou chuť