OPILÝ DORT

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na těsto:250 g změklého másla nebo margarínu,250 g cukru,1 balíček Vanilínového cukru,5 vajec,250 g hladké mouky,polovina balíčku Kypřícího prášku do pečiva. Na pokapání:3 zarovnané PL cukru,2 zarovnané PL kakaa,250 ml vychlazené kávy,1 PL rumu. Na náplň:400 ml smetany ke šlehání,2 balíčky Smeta-fixu,2 zarovnané KL cukru,5 PL vaječného koňaku,1 zarovnaná KL kakaa,10 g strouhané čokolády. Ještě potřebujeme:dortovou formu pr. 26 cm,špejli

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:
1. Na přípravu těsta ušleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni máslo nebo margarín s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny. Postupně zašleháme vejce a ve dvou dávkách zlehka ručně vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem (dělala jsem to všechno robotem). Těsto naplníme do vymazené, moukou vysypané formy a uhladíme. Vložíme do trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 st. Horkovzdušná trouba: 160 st. Plynová trouba: stupeň 3. Doba pečení: asi 30 minut (pro mě to bylo málo, měla jsem to nedopečené. Pekla jsem 45 minut)\
2. Formu položíme na kuchyňskou mřížku a ihned po upečení propícháme povrch korpusu špejlí. Uvolníme z formy a dáme vychladnout.
3. Na pokapání smícháme cukr s kakaem a postupně přimícháme kávu a rum. Tekutinu naneseme lžící na povrch korpusu. Dort necháme několik hodin (nejlépe přes noc) uležet.
4. Na přípravu náplně ušleháme smetanu ke šlehání, jeden balíček smeta-fixu a cukr elektrickým ručním šlehačem na středním stupni dotuha. Smícháme druhý smeta-fix s vaječným koňakem a opatrně vmícháme do šlehačky. Ke korpusu přiložíme očištěný okraj formy a povrch dortu potřeme náplní. Ozdobíme kakaem a nastrouhanou čokoládou.

Dobrou chuť.