DOMÁCÍ HOUSKY (i s návodem na pletení z jednoho kusu)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 g hladké nebo polohrubé mouky, troška cukru, 50 g tuku (hera, máslo, přidávám trošku oleje), 1 vejce, 3 dkg droždí, 1/8 l mléka, 10g soli
POSTUP PŘÍPRAVY
Z trošky mléka, droždí a cukru zaděláme kvásek. V mléce rozpustíme tuk a sůl a necháme zchladit. Z mouky, kvásku a mléka vypracujeme tuhé těsto. Necháme kynout, po vykynutí ještě jednou zpracujeme, aby těsto bylo hladké. Rozdělíme na stejné díly (podle toho jak velké housky chceme mít), z těch vyválíme dlouhé válečky a pleteme housky. Dáme na plech a necháme ještě asi 10 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme dle chuti (sezamová semínka, mák, hrubá sůl, kmín... ) Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova.
|
Takto si připravíme vyválený dlouhý váleček... |
|
Jeden konec přetáhneme přes těsto... |
|
... a uděláme "uzlík"... |
|
... spodní část přetočíme... |
|
.... abychom do "očka" mohli vplést volný konec válečku... |
|
... přitlačíme, aby se spoj nerozlepoval... |
|
.. ten vrchní "ocásek" by se měl přilepit po housku... :o) nějak mi to nevycházelo, takže houstičky byly trošku rohaté... :o) |