DOMÁCÍ HOUSKY (i s návodem na pletení z jednoho kusu)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g hladké nebo polohrubé mouky, troška cukru, 50 g tuku (hera, máslo, přidávám trošku oleje), 1 vejce, 3 dkg droždí, 1/8 l mléka, 10g soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Z trošky mléka, droždí a cukru zaděláme kvásek. V mléce rozpustíme tuk a sůl a necháme zchladit. Z mouky, kvásku a mléka vypracujeme tuhé těsto. Necháme kynout, po vykynutí ještě jednou zpracujeme, aby těsto bylo hladké. Rozdělíme na stejné díly (podle toho jak velké housky chceme mít), z těch vyválíme dlouhé válečky a pleteme housky. Dáme na plech a necháme ještě asi 10 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme dle chuti (sezamová semínka, mák, hrubá sůl, kmín... ) Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova.

Takto si připravíme vyválený dlouhý váleček...
Jeden konec přetáhneme přes těsto...
... a uděláme "uzlík"...
... spodní část přetočíme...
.... abychom do "očka" mohli vplést volný konec válečku...
... přitlačíme, aby se spoj nerozlepoval...
.. ten vrchní "ocásek" by se měl přilepit po housku... :o) nějak mi to nevycházelo, takže houstičky byly trošku rohaté... :o)