Poleno, pro mého manžela k narozeninám - zdobení bez nervů, na přesnosti nezáleží!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

jako na mramorový dort, ale ze šesti vajec:
375g hladké mouky, 1prášek do pečiva , 6 vajec, 360g cukru moučka, 250ml oleje, 125ml vroucí vody, kakao, na krém: 2 šlehačky, 2 stogramové čokolády na vaření, ztužovač šlehačky

POSTUP PŘÍPRAVY

viz obrázkový postup

Ušleháme bílky s polovinou cukru (se 180g). v druhé míse šleháme žloutky s dalšími 180g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu.
Nakone vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem ( nevím, kolik napsat, určitě to jsou 2 lžíce, poznáte podle barvy...)

Do vymazané formy střídavě klademe těsto po lžících. dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Buďte trpělivé, je to piplačka, ale když tohle zvládnete, máte to nejhorší za sebou!

Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte, tím se to srovná... Těsto je naše oblíbené, je takové mechové, moc dobré...;)
podrobný postup s fotkami zde:

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=8873

Na krém jen nalámeme čokoládu do šlehačky a zahřejeme, postupně mícháme. Necháme prochladnout (nejlépe přes noc) a pak vyšleháme se ztužovačem.

Na vnější strany jsem kvůli obavám z tuhosti mého pařížského krému udělala ještě ze šestinového množství tento:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=13610
Na boky byl ideální, krásně drží,díky ztuženému tuku, ale dovnitř bych i příště dala nějaký chuťově zajímavější.;))
Na tento krém natlačíme (nejlépe když není úplně vychlazený) kůru, kterou jsme vyrobili z čokolády rozpuštěné se ztuženým tukem. Čokoládu rozpuštěnou s tukem namažeme na pečící papír, rozetřeme, nic pravidelného, okraje by měly být co nejvíce střapaté, necháme ztuhnout, sloupneme a nalepíme ze stran na dort.

Inspiraci na poleno jsem našla na internetu, tam měli ovšem vršek pomazaný krémem. Napadlo mě nechat vršek bez zdobení, díky vrstvenému korpusu docílíme ještě lepšího efektu než při kreslení letokruhů do krému..... Jen bych chtěla poradit, abyste na vrchní část vybrali nějakou část, které je pěkná na řezu, letokruhy nejsou na obou stranách formy stejné, na té spodní (tam, kde jste začínali s kladením těsta), jsou hezčí... ale vy to nějak vymyslíte...;))) Prostě korpusy obracejte v rukách, až narazíte na nějaký obstojný kousek.

detail
letecký pohled;)))
tak jsme to rozštípli ;)))
a porce
3 formy (to vše ze 6 vajec)
kůru vytvoříme tak, že rozpuštěnou čokoládu natřeme na pečící papír . Žádné pravidelnosti, hala bala, jak to vyjde, naopak se snažíme o střapatost Pak necháme ztuhnout a krásně sloupneme. Můžeme dobarvit i jiným odstínem čokolády ( já měla půl napůl bílou s tmavou.)
dort sestavíme, promažeme (já jsem spodní díly ještě rozřezávala), popatláme zvenku krémem (neuhlazujeme, ale tahy vedeme zespoda nahoru.
Možná bych příště pro nejhornější díl zvolila větší formu, nevím.
ještě jedna věc, pokud necháte vršek jako já, bez krému, doporučuji až do podávání něčím pokrýt (obrácný talířek nebo fólie)