Skvělý velikonoční sýr



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1,5 l mléka, 15 syrových vajec, pažitka, sůl, sladká paprika, vegeta...

POSTUP PŘÍPRAVY

Sýr je na přípravu velice jednoduchý a výsledek je opravdu skvělý! Smíchat mléko s vejci a rozdrtit je v něm metličkou. Přidat asi lžičku soli, papriku a vegetu (nebo něco dle vaší chuti). Na plameni stále míchat. Začne to houstnout. Až se to začne srážet, přidáme nadrobno pokrájenou pažitku. Stále mícháme. Až se sražené kousky zcela oddělí a zůstanou jen ty kousky a bílá voda, vylijeme obsah hrnce na cedník přikrytý bavlněnou plenou (na tohle musí být dva, jeden vylívá obsah hrnce, druhý přidržuje cípy pleny, aby sýr zůstal uprostřed ní). Plenu svážeme, vytvoříme kouli nebo váleček a točením vyždímáme. Pověsíme do chladu a necháme hodinu - dvě odkapat. Tak vybalíme z pleny, přikryjeme a dáme ještě do lednice. Krájíme na tenké plátky. Dáváme to do velikonoční mísy pro koledníky spolu se zeleným salátem, vajíčkem, zeleninou, klobáskou a šunkou. Je to lákadlo pro koledníky:) Vždy děláme z vyšší dávky - 2 l mléka a 20 vajíček :)
Moje teta tam místo soli dává cukr a dělá sýr nasladko, ale to osobně nedoporučuju :)

.
.
.
.
.