Zázvorová limonáda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

asi 170 g čerstvého zázvoru 3-4 citrony (můžete použít i limetku popř. pomeranč) 1,5 l vody asi 4-5 lžic třtinového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Čerstvý zázvor oloupejte a nastrouhejte do nádoby. Zalijte vařící vodou cca 1,5 litrem, zakryjte a nechte přibližně 20 minut luhovat. Takhle vychlazenou směs přeceďte. Přidejte podle chuti cukr a šťávu z citronů. Nechte „zázvorovku“ pořádně vychladit a pozvěte na drik své přátele. Příjemně vás probere a ochladí.

PERLIVÁ varianta:
4 l láhev od okurek
asi 300 g čerstvého zázvoru
4 l vody
450 g krystalového cukru
2 citróny
živnou sůl pro výrobu vín
vinné kvasinky z drogerie

Do hrnku nasypeme kvasnice, přidáme kostku cukru a malé množství vlažné vody, aby kvasinky začaly pracovat. Zázvor oloupeme nožem a nastrouháme nebo nahrubo rozmixujeme na kaši. Vodu svaříme s cukrem. Kaši ze zázvoru nasypeme do láhve a zalijeme vroucí sladkou vodou. Přidáme polovinu sáčku vinné živné soli a šťávu z obou citrónů. Hrdlo převážeme plátýnkem nebo zakryjeme talířkem. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Na závěr vlijeme kvasinky. Láhev znovu zakryjeme a necháme na teplém místě. Druhý až třetí den začne limonáda perlit, ochutnáme brčkem. Slijeme limonádu do lahví a dáme vychladit, aby se cukr nepřeměnil na alkohol vychlazenou ji podáváme s limetkou nebo citrónem. Děti budou mít z limonády radost a vy můžete mít radost z toho, že pijí něco tak zdravého. Limonáda obsahuje ochranné a zahřívací látky, které se v čínské medicíně užívají již po tisíciletí.