NEJÚŽASNĚJŠÍ VELIKONOČNÍ PLETENEC (nebo mazanec, vánočka) nejen v domácí pekárně!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

580-600 g hladké mouky (a ještě trochu na případné podsypání, je-li těsto řídké), 120 g cukru, 1 cukr vanilkový 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky) nebo sáček instantního, 2 vejce + 1 na potření, 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto zaděláme klasickým způsobem, nebo máme-li domácí pekárnu, dáváme postupně ingredience takto. (postup při ručním zadělávání najdete u mě v receptech na vánočku!)

1/4 l mléka, 2 vejce, 120g Hery (změklé, nebo polorozpuštěné), lžička citrónového aroma, nebo citrónová kůra, troška rumu z namočených rozinek, 580g hladké mouky, do jednoho rohu 120g cukru a 1 vanilkový, na protější stranu lžičku soli a doprostřed droždí (dávám stejně, jako při zadělávání klasickým způsobem), špetka muškátového květu a můžeme nastavit program TĚSTO - já mám Moulinex XXL - takže program č. 13 (1hod 25 minut). Rozinky nezapomeneme vložit těstě před koncem hnětení pekárny, tato zhněte 25 minut a pak hodinu kyne, takže stačí až bude na pekárně čas 1:03.

Po vykynutí rozdělíme těsto na větší a menší část a z každé uděláme 3 dílky. Kdo umí plést ze 4, může si z větší části uplést 4copánek, ale jelikož ne každý je mistrem, stačí i 3copánek. Spodní silný 3copánek smotáme na plech dokola a na něj položíme menší 3copánek. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Necháme ještě chvíli nakynout.


ROZPIS NA MALÝ PLETENEC - VHODNÉ TŘEBA JEN PRO DVA

375g hladké mouky, 75g cukru, citr. kůra, nebo půl lžičky citrónového aroma Dr.Oetker, 125 ml mléka, 20g droždí, 1 vejce, 75 Hery, rozinky namočené v rumu, lžička soli a špetka muškátového květu

Pečeme ve vyhřáte troubě, já v mé na 160°C asi 3/4 hod, ale řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou!

Dá se upéct i jako klasický mazanec, ale takhle mi to přijde daleko hezčí a rozdhodně to zvládne každá z Vás! Je to jako plést copánek z vlasů - 3 pramínky jsou hračka!

Pletenec při pečení hodně nabyde, takže ho máte plný plech a je ho opravdu dost!! Ale i tak se po něm rychle zapráší, uvidíte;-)
Určitě budete doma za hvězdu, tak ať se dílo daří!

nakynuté těsto v pekárně
připravíme si větší a menší část těsta a uděláme z každé 3 kousky
hotový první základový věneček - z té větší části
upleteme druhý copánek z menší části
a na něj položíme druhý copánek - z menší části těsta
hotový, potřený vajíčkem a posypaný mandlemi
a honem pro kafíčko, můžeme začít ochutnávat!!
PLETENEC 2007 - ještě jsem našla fotku z loňska Ten letošní se mi nešel moc nafotit, proto tam není celý, ale už nakrojený.